Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα μεγάλα ερωτήματα για την επανεκκίνηση του ΧΑ

Απαισιόδοξοι εμφανίζονται οι αναλυτές για την πρώτη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου μετά τα capital controls. Εκτιμούν ότι οι τράπεζες μπορεί να καταγράψουν πτώση υψηλότερη του 20%. «Σηματωρός» η πορεία του ελληνικού ETF που είναι διαπραγματεύσιμο στις ΗΠΑ.

  • της Kerin Hope
Τα μεγάλα ερωτήματα για την επανεκκίνηση του ΧΑ
Το Χρηματιστήριο Αθηνών θα ανοίξει ξανά τη Δευτέρα μετά από παύση πέντε εβδομάδων λόγω της επιβολής των capital controls και ενώ αναλυτές και brokers προβλέπουν ότι οι μετοχές θα καταγράφουν ισχυρή πτώση από την αρχή της συνεδρίασης.

Οι εγχώριοι επενδυτές διαμαρτυρήθηκαν για διακριτική μεταχείριση των ξένων λόγω των περιορισμών που έχουν επιβληθεί και οι οποίοι δεν αφορούν τους αλλοδαπούς επενδυτές.

Με βάση την πρόσφατη πορεία του ελληνικού ETF (Grek) που είναι διαπραγματεύσιμο στις ΗΠΑ, ο Γενικός Δείκτης μπορεί να καταγράψει σημαντική πτώση, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών.

Το ETF κατέγραψε την Παρασκευή κέρδη 1,6% με αφορμή την είδηση ότι το Χ.Α .θα λειτουργήσει ξανά τη Δευτέρα, αλλά και εξαιτίας των διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν για το πακέτο των 86 δισ. ευρώ.

Την περίοδο που ήταν κλειστό το Χρηματιστήριο, το ETF σημείωσε πτώση της τάξεως του 20%.

«Θα μπορούσε να είναι μια δύσκολη συνεδρίαση. Oι τράπεζες ίσως υποχωρήσουν περισσότερο από 20% λόγω της αβεβαιότητας για τον χρόνο και τα κεφάλαια που θα απαιτηθούν για να ανακεφαλαιοποιηθούν», ανέφερε ένας αναλυτής.

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα βρεθεί αυτή την εβδομάδα στην ατζέντα των συζητήσεων μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των θεσμών. Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας αναμένεται να χρειαστούν συνολικά από 10 μέχρι 25 δισ. ευρώ σε νέα κεφάλαια από το καινούριο πακέτο διάσωσης, μετά τη φυγή των καταθέσεων και την αύξηση των μην εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς η οικονομία βούτηξε εκ νέου σε ύφεση φέτος.

Αλλα αμφισβητήσιμα ζητήματα που αναμένεται να συζητηθούν αυτήν την εβδομάδα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος που αποσκοπούν στην κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων αλλά και την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων.

Μερίδα αναλυτών της αγοράς εμφανίστηκαν αισιόδοξοι για άνοδο των τιμών των μετοχών, έπειτα από ένα αρχικό κύμα ισχυρών πωλήσεων. «Αν οι τιμές πέσουν πολύ, ίσως δείτε αγοραστές, ειδικά σε εταιρίες με εξαγωγικό προσανατολισμό», δήλωσε ο Γιώργος Αθανασάκης της Pantelakis Securities.

Αλλά οι αγοραστές πιθανόν θα είναι διεθνή funds, όχι εγχώριοι «παίκτες».

Στους Έλληνες έχει απαγορευτεί η μεταφορά χρημάτων από τους λογαριασμούς των εγχώριων τραπεζών προκειμένου να αγοράσουν μετοχές, αν και τους επιτρέπεται να το κάνουν με χρήματα που επαναπατρίζονται από το εξωτερικό, σύμφωνα με νέο κανονισμό του Υπουργείου Οικονομικών.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών ήταν ανάμεσα στα μικρότερα της Ευρώπης σε όρους κεφαλαιοποίησης, ακόμη και πριν το κλείσιμό του στις 26 Ιουνίου.

Πολλοί εγχώριοι επενδυτές αποτραβήχτηκαν φέτος, καθώς η εμπιστοσύνη μειώθηκε μετά την εκλογή της πρώτης αριστερής κυβέρνησης στην Ελλάδα τον Ιανουάριο.

© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v