Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το Πεκίνο σταματά τις αγορές μετοχών και αρχίζει τις... έρευνες

Εντείνουν τις έρευνες για υπόπτους που αποσταθεροποιούν την αγορά οι κινεζικές αρχές, σταματώντας τη μεγάλης κλίμακας αγορά μετοχών. Οι ξένοι επενδυτές ανησυχούν, αφού δε γνωρίζουν την κατάληξη αυτού του «κυνηγιού μαγισσών».

  • του Jamil Anderlini
Το Πεκίνο σταματά τις αγορές μετοχών και αρχίζει τις... έρευνες

Η κυβέρνηση της Κίνας αποφάσισε να εγκαταλείψει τις προσπάθειες να τονώσει το χρηματιστήριο με μεγάλης κλίμακας αγορά μετοχών και αντ' αυτού θα εντείνει τις προσπάθειες να βρει και να τιμωρήσει αυτούς που είναι ύποπτοι για την «αποσταθεροποίηση της αγοράς», σύμφωνα με ανώτατους αξιωματούχους.

Για δύο μήνες, μία «εθνική ομάδα» από ταμεία και θεσμούς που χρηματοδοτούνται από το κράτος, έχει ξοδέψει συνολικά περίπου 200 δισ. δολάρια στην προσπάθεια να στηρίξει μία αγορά που βρίσκεται ακόμη 37% κάτω από τα υψηλότερα επίπεδά της στα μέσα του Ιουνίου.

Οι ηγέτες της Κίνας αισθάνονται ότι κακοδιαχειρίστηκαν τις προσπάθειες διάσωσης του χρηματιστηρίου, επιτρέποντας υπερβολικά πολλές πληροφορίες να βγουν στη δημόσια σφαίρα, σύμφωνα με ανώτατους αξιωματούχους που μίλησαν σε συνάντηση αργά την Πέμπτη, έναν απολογισμό της οποίας είδαν οι Financial Times.

Η κατάρρευση των μετοχών την περασμένη εβδομάδα, η οποία προκάλεσε πανωλεθρία στις παγκόσμιες αγορές, αποδόθηκε μερικώς στην προφανή απόφαση των αρχών να σταματήσουν τις αγορές μετοχών στις οποίες είχαν προχωρήσει από τις αρχές του Ιουλίου.

Αφού παρέμεινε στο περιθώριο για περισσότερο από μία εβδομάδα, η κυβέρνηση συνέχισε τις μεγάλης κλίμακας αγορές την τελευταία ώρα διαπραγμάτευσης την Πέμπτη. Αυτό βοήθησε στο να ανέβει ο δείκτης αναφοράς της Σανγκάης, από μικρή απώλεια, μέχρι πάνω από 5% στο τέλος της ημέρας. Η αγορά ανέβηκε σχεδόν κατά 5% ξανά την Παρασκευή.

Traders και αξιωματούχοι είπαν ότι η τελευταία παρέμβαση είχε στόχο ένα «θετικό περιβάλλον στην αγορά», στο πλαίσιο της προετοιμασίας μίας μεγάλης στρατιωτικής παρέλασης αυτή την εβδομάδα, για τον εορτασμό της 70ης επετείου της «νίκης της αντίστασης του κινεζικού λαού κατά της ιαπωνικής επιδρομής».

Ανώτατοι υπάλληλοι στην ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα επιμένουν πως αυτό αποτέλεσε ανωμαλία και ότι η κυβέρνηση θα απέχει από περαιτέρω μεγάλης κλίμακας αγορές μετοχών.

Αντίθετα, οι αρχές σχεδιάζουν να δώσουν έμφαση στην έρευνα και την τιμωρία ατόμων και εταιρειών που πιστεύουν πως εκμεταλλεύτηκαν τη διάσωση του κράτους για να βγάλουν κέρδος ή παρεμπόδισαν τις προσπάθειες της κυβέρνησης να τονώσει την αγορά.

Προς το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, οι ρυθμιστικές αρχές της χώρας κάλεσαν ανώτατους υπαλλήλους από 19 χρηματιστηριακές εταιρίες και βιομηχανικούς οργανισμούς που ελέγχονται από την κυβέρνηση και τους διέταξε να εντείνουν την επίβλεψη των αγορών.

Η ρυθμιστική αρχή είπε ότι 22 υποθέσεις εκμετάλλευσης πληροφοριών, χειραγώγησης της αγοράς και «διάδοσης φημών σχετικά με την αγορά» έχουν δοθεί στην αστυνομία.

Την περασμένη Τρίτη, έπειτα από πτώση της τάξης του 22% στο χρηματιστήριο της Κίνας μέσα σε τέσσερις μέρες διαπραγμάτευσης -η χειρότερη πτώση για περίπου 20 χρόνια- η αστυνομία συνέλαβε 11 υπόπτους για «παράνομες δραστηριότητες που σχετίζονται με την αγορά».

Μεταξύ αυτών, οκτώ μάνατζερς της Citic Securities, μίας από τις μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες της Κίνας, δύο υπάλληλοι της κινεζικής Ρυθμιστικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και ένας δημοσιογράφος από το σεβαστό οικονομικό περιοδικό Caijing.

Τέσσερις ακόμη μεγάλες κινεζικές χρηματιστηριακές εταιρίες είπαν ότι αποτελούν αντικείμενο έρευνας από τους ρυθμιστές.

Σε ένα ανησυχητικό σημάδι για τους παγκόσμιους επενδυτές με παρουσία στην Κίνα, κάποιοι αξιωματούχοι επιχειρηματολόγησαν σθεναρά υπέρ μίας καταστολής των «ξένων δυνάμεων», οι οποίες, υποστήριξαν, αναστάτωσαν επίτηδες την αγορά.

«Αν δικοί μας άνθρωποι συνεργάστηκαν με ξένες δυνάμεις ώστε να επιτεθούν στο αδύνατο σημείο της αγοράς και στοιχημάτισαν εναντίον των κυβερνητικών σταθεροποιητικών μέτρων, τότε θα πρέπει να θεωρούνται ύποπτοι για βλάβη της εθνικής χρηματοπιστωτικής ασφάλειας και πρέπει να πάρουμε αποφασιστικά μέτρα για να τους νικήσουμε», ανέφερε ένα editorial στην κρατικού ελέγχου εφημερίδα Securities Daily την περασμένη εβδομάδα.

Ένας διαχειριστής hedge fund με έδρα το Χονγκ Κονγκ, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε: «Οι παγκόσμιοι επενδυτές ακούνε τη γλώσσα των αντιποίνων και παρακολουθούν τη διεξαγωγή ενός κυνηγιού μαγισσών, και προσπαθούν να καταλάβουν τι σημαίνει αυτό για εκείνους».

© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v