Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H Συρία φέρνει ράλι στις τιμές του πετρελαίου

Η μεγαλύτερη άνοδος στις τιμές τα τελευταία έξι χρόνια καταγράφηκε αυτή την εβδομάδα στο πετρέλαιο. Εκτός από τις γεωπολιτικές εντάσεις την άνοδο βοηθούν οι προβλέψεις για σημαντική πτώση στην παραγωγή του αμερικανικού αργού.

  • του David Sheppard
H Συρία φέρνει ράλι στις τιμές του πετρελαίου

Ο διεθνής δείκτης αναφοράς για το πετρέλαιο, το αργό Brent, οδεύει προς τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδό του εδώ και έξι χρόνια, καθώς οι αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις και οι ενδείξεις για επιβράδυνση της παραγωγής έφεραν τους αγοραστές πίσω στην αγορά.

Το Brent έχει σημειώσει άνοδο της τάξης του 11,7% από το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής, αγγίζοντας τα 54 δολάρια το βαρέλι, το υψηλότερο από τα τέλη του Αυγούστου. Ο αμερικανικός δείκτης αναφοράς, West Texas Intermediate (WTI), επίσης έχει εμφανίσει άνοδο, με αύξηση 11,3% αυτή την εβδομάδα και οδεύοντας προς τα 50 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από τον Ιούλιο.

Οι αυξήσεις ήρθαν καθώς η στρατιωτική παρέμβαση της Ρωσίας στη συριακή σύρραξη πρόσθεσε μία νέα και αβέβαιη διάσταση στις εντάσεις στη Μέση Ανατολή. Αμερικανοί αξιωματούχοι τόνισαν την Πέμπτη πως τέσσερις ρωσικοί πύραυλοι έπεσαν στο Ιράν, μέλος του ΟΠΕΚ – έναν σύμμαχο της Ρωσίας στη διαμάχη στη Συρία. Το γεγονός ότι έβαλε στο στόχαστρο τους αντάρτες που μάχονται κατά του Άσαντ, τοποθετεί επίσης τη Μόσχα απέναντι από τα κράτη του Κόλπου που είναι πλούσια σε πετρέλαιο, όπως η Σαουδική Αραβία που έχει στηρίξει πολλές από τις ομάδες που αντιστέκονται στον Άσαντ.

Ο Ben van Beurden, διευθύνων σύμβουλος της Shell, ανέφερε αυτή την εβδομάδα πως είδε τα «πρώτα μπερδεμένα σημάδια» μίας ανάκαμψης στις τιμές του πετρελαίου, οι οποίες έχουν πέσει περισσότερο από το μισό από το καλοκαίρι του περασμένου έτους και μετά. Οι τιμές έπεσαν ιδιαίτερα απότομα μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία τον περασμένο Νοέμβριο, να μη μειώσει την παραγωγή σε απάντηση ενός κορεσμού της προσφοράς στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Μέρος της ανόδου αυτής της εβδομάδας αποδίδεται σε κάποια επιπρόσθετα γεωπολιτικά ασφάλιστρα που περιλήφθηκαν στην τιμή», επεσήμανε ο Olivier Jakob, αναλυτής με ειδίκευση στο πετρέλαιο στην Petromatrix στο Zug της Ελβετίας.

«Είναι σημαντικό το ότι οι τιμές του πετρελαίου έχουν κατορθώσει να συνεχίσουν την άνοδο παρά τις αρνητικές εξελίξεις», πρόσθεσε, εστιάζοντας σε μία αύξηση στις μετοχές του αμερικανικού αργού την περασμένη εβδομάδα και στις χαμηλότερες εκτιμήσεις για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν κατά ένα μέρος υποστηριχθεί από τις προβλέψεις πως η παραγωγή του αμερικανικού αργού μπορεί να βρεθεί στο όριο μιας σημαντικής πτώσης κατά τις ερχόμενες εβδομάδες. Στελέχη στον τομέα του σχιστόλιθου που μίλησαν στην ετήσια συγκέντρωση βαριάς βιομηχανίας «Oil & Money» στο Λονδίνο αυτή την εβδομάδα, επέστησαν την προσοχή στο ότι η βουτιά στις τιμές από το περασμένο έτος αρχίζει να έχει αντίκτυπο στη σφιχτή παραγωγή πετρελαίου.

Οι παραγωγοί σχιστόλιθου μπορεί ακόμη να περιορίσουν την άνοδο στο πετρέλαιο, ωστόσο. Υπάρχουν ενδείξεις πως αντισταθμίζουν την παραγωγή για το επόμενο έτος. Η διαφορά της τιμής ανάμεσα στον WTI για παραγγελίες το Δεκέμβριο του 2015 και το Δεκέμβριο του 2016 έχει περιοριστεί μόλις στα 3,40 δολάρια το βαρέλι, ένα σημάδι πως οι Ηνωμένες Πολιτείες ευχαρίστως θα παγώσουν τις τιμές στα επίπεδα περίπου των 55 δολαρίων για το επόμενο έτος.

© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v