Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεχίζει να πουλά... φοροαποφυγή η Deutsche Bank

Παρά τις προσπάθειες της G20 και του ΟΟΣΑ να απαγορεύσουν τις στρατηγικές φοροαποφυγής και να «κλείσουν τα παραθυράκια», η Deutsche Bank εξακολουθεί να σχεδιάζει τρόπους μεταφοράς χρημάτων σε δικαιοδοσίες, με ευνοϊκούς φορολογικούς κανόνες.

  • Των Gina Chon (Ουάσινγκτον) και Joe Leahy (Σαν Πάολο)
Συνεχίζει να πουλά... φοροαποφυγή η Deutsche Bank

Η Deutsche Bank σχεδιάζει πολύπλοκες στρατηγικές φοροαποφυγής για κάποιους από τους μεγαλύτερους εταιρικούς πελάτες της, ακόμη και τη στιγμή που οι κυβερνήσεις της G20 και ο ΟΟΣΑ προσπαθούν να κλείσουν τα παραθυράκια που επιτρέπουν τη μεταφορά χρημάτων σε άλλες δικαιοδοσίες.

Σύμφωνα με έγγραφα που είδαν οι Financial Times και άνθρωποι που γνωρίζουν τη διαδικασία, τα σχέδια αποφυγής φόρου πωλήθηκαν φέτος σε αρκετούς πελάτες της Deutsche Bank με γραφεία στη Βραζιλία, περιλαμβανομένης της ζυθοποιίας AB InBev και των ομίλων εμπορευμάτων Archer Daniels Midland, Bunge και Cargill.

Περιλάμβαναν τα λεγόμενα εργαλεία συμμετοχής στα κέρδη ή συναλλαγές PPI. Υπό την προτεινόμενη στρατηγική, ένας πελάτης της Deutsche στη Βραζιλία θα επένδυε μαζί με τη μονάδα της τράπεζας στην Αυστρία, σε μία νέα αυστριακή οντότητα. Η τελευταία θα έπαιρνε τα κεφάλαια και θα τα δάνειζε πίσω στον εταιρικό πελάτη σε μια περιοχή εκτός της Βραζιλίας, με ευνοϊκούς κανόνες παρακράτησης φόρων -όπως μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Τόσο ο πελάτης όσο και η Deutsche Bank θα επωφελούνταν από τα «κέρδη» της αυστριακής οντότητας -που θα είχαν παραχθεί από τους όρους του δανείου- και θα τα διαμοίραζαν ως μερίσματα που επίσης πληρούν τις προϋποθέσεις για φορολογικές απαλλαγές.

Η Deutsche Bank δόμησε τις συναλλαγές με αυτόν τον τρόπο ώστε να θεσπίσει μια εμπορική λογική, όπως η συγκέντρωση χρηματοδότησης, έναντι της απλής μεταφοράς χρημάτων για την αποφυγή φόρων, όπως εξήγησαν πηγές που γνωρίζουν τη στρατηγική.

Δεν ήθελε να δει τα χρήματα να δανείζονται κυκλικά πίσω στη Βραζιλία, πρόσθεσαν οι πηγές.

Παρόμοιες συμφωνίες προτάθηκαν ώστε να επωφεληθούν από τις φορολογικές συμφωνίες μεταξύ άλλων χωρών, όπως το Μεξικό και το Λουξεμβούργο. Καμία από τις προτάσεις δεν ήταν παράνομη.

Η Deutsche Bank τόνισε πως δεν προχώρησε καθόλου με τα σχέδια. «Αυτές οι συναλλαγές δεν εκτελέστηκαν ποτέ», επεσήμανε σε ανακοίνωσή της η τράπεζα. Η AB InBev αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ οι ADM και Bunge δεν μπορούσαν να βρεθούν αμέσως για να σχολιάσουν. Η Cargill ανέφερε πως ερευνά το ζήτημα.

Σε πρόσφατη εκτίμηση, ο ΟΟΣΑ τόνισε πως οι κυβερνήσεις έχαναν 240 δισ. δολάρια σε έσοδα λόγω της εταιρικής φοροαποφυγής. Η Βραζιλία, που έχει πληγεί από την ύφεση, προσπαθεί να συγκεντρώσει έσοδα από φόρους επιδιώκοντας να μειώσει ένα αυξανόμενο έλλειμμα στον προϋπολογισμό.

«Ολοι ξέρουν πως υπάρχουν άνθρωποι που είναι πολύ δημιουργικοί στα φορολογικά θέματα», υπογράμμισε ο Achim Pross, επικεφαλής διεθνούς συνεργασίας και φορολογικής διοίκησης στον ΟΟΣΑ. «Αλλά είμαστε αρκετά αισιόδοξοι πως με τον έναν ή τον άλλο τρόπο αυτοί οι κανόνες θα συλλάβουν τον κύριο όγκο αυτού που οι κυβερνήσεις θεωρούν πως είναι το πρόβλημα. Έχουμε συνθέσει ένα αρκετά ολοκληρωμένο πακέτο και έχουμε φτάσει σε μια κοινή συναίνεση παγκοσμίως σχετικά με το τι χρειάζεται να αλλάξει στο διεθνές τοπίο».

Η Deutsche Bank φαίνεται πως γνώριζε τις πιθανές «ευαισθησίες» που δημιουργούν αυτές οι προτάσεις και ζητήθηκε από ένα βραζιλιάνικο δικηγορικό γραφείο να αξιολογήσει τις δομές, τόνισαν πηγές που γνωρίζουν τις συμφωνίες.

Τα έγγραφα δείχνουν επίσης πως στελέχη της Deutsche στη μονάδα της Λατινικής Αμερικής και σε άλλα τμήματα γνώριζαν τις προτάσεις αλλά χρειαζόταν να τις εγκρίνουν. Τα σχέδια επίσης έπρεπε να περάσουν και από την επιτροπή της τράπεζας που ασχολείται με κινδύνους από αφορούν στη φήμη της.

© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v