Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπαράζ συλλήψεων για πυραμίδα $7,6 δισ.(!) στην Κίνα

Οι ιδρυτές της διαδικτυακής πλατφόρμας δανεισμού Ezubao κατηγορούνται ότι εξαπάτησαν πάνω από 1 εκατομμύριο επενδυτές. Υπόσχονταν ετήσια απόδοση έως και 15%. Υπό κράτηση 20 άτομα. Διαμαρτυρίες θιγομένων έξω από κυβερνητικά κτίρια στο Πεκίνο.

  • του Tom Mitchell
Μπαράζ συλλήψεων για πυραμίδα $7,6 δισ.(!) στην Κίνα

Η κινεζική αστυνομία συνέλαβε πάνω από 20 άτομα που σχετίζονται με το «απόλυτο σχήμα Πόντσι», το οποίο πήρε πάνω από 7,6 δισ. δολάρια από επενδυτές, σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο Xinhua.

Eίναι η μεγαλύτερη απάτη που έχει καταγραφεί στον άναρχο και σε μεγάλο βαθμό μη ρυθμισμένο τομέα δανεισμού peer-to-peer (πρόσωπο με πρόσωπο), κομμάτι του σκιώδους τραπεζικού τομέα της χώρας. Η αστυνομία αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει δύο εκσκαφείς για να βρει περίπου 1.200 λογιστικά βιβλία που είχαν θαφτεί βαθιά κάτω από το έδαφος, σύμφωνα με το Xinhua.

Το Ezubao ιδρύθηκε το 2014 και ήταν μια από τις πιο γνωστές πλατφόρμες δανεισμού P2P, υποσχόμενο στους επενδυτές ετήσια απόδοση έως και 15%. Ο Ding Ning, ο 34χρονος ιδρυτής του, φέρεται πως χρηματοδοτούσε έργα real estate με το κεφάλαιο των νέων επενδυτών και ταυτόχρονα το χρησιμοποιούσε για να πληρώνει τους υφιστάμενους επενδυτές.

Οι πλατφόρμες δανεισμού P2P, οι οποίες γεννήθηκαν από τη δίψα των επενδυτών για προϊόντα wealth management, υποτίθεται ότι επενδύουν τα χρήματα που αντλούν σε χρηματοοικονομικά προϊόντα που εκδίδονται από τρίτα μέρη όπως κατασκευαστικές εταιρείες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της βιομηχανίας, περίπου το ένα τρίτο από τις 3.800 πλατφόρμες δανεισμού P2P αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, λόγω της επιβράδυνσης της ανάπτυξης.

Τα προϊόντα αυτά προσφέρουν πολύ μεγαλύτερες αποδόσεις από τις τραπεζικές καταθέσεις. Συνήθως διατίθενται από κρατικές τράπεζες, αλλά χωρίς εγγύηση, οδηγώντας συχνά σε διαμάχες ανάμεσα σε επενδυτές και τράπεζες, όταν χρεοκοπούν οι τελικοί χρήστες.

Στην ετήσια Κεντρική Οικονομική Διάσκεψη Εργασίας που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα, το κομμουνιστικό κόμμα αναγνώρισε τις υπερβολές στον διαδικτυακό δανεισμό ως μια απειλή στη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Σύμφωνα με το Xinhua, το Ezubao άντλησε πάνω από 7,6 δισ. δολάρια από περίπου 1 εκατομμύριο επενδυτές, ορισμένοι από τους οποίους ταξίδεψαν στο Πεκίνο για να διαμαρτυρηθούν έξω από τα γραφεία της κυβέρνησης. Τον Δεκέμβριο τουλάχιστον τέσσερις περιφερειακές αστυνομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι πάγωσαν στοιχεία ενεργητικού του Ezubao.

Ο κ. Ding, που βρίσκεται υπό κράτηση, δεν μπόρεσε να κάνει κάποιο σχόλιο. Ο ελεγκτής ρίσκου της πλατφόρμας, ο οποίος βρίσκεται και αυτός υπό κράτηση, παραδέχτηκε, σύμφωνα με το Xinhua, ότι «το 95% των έργων μας είναι εικονικά».

«Ήταν γνωστό εδώ και πολύ καιρό ότι το Ezubao θα είχε πρόβλημα γιατί ήταν πολύ επιθετικό», δήλωσε ο Joe Zhang, βετεράνος επενδυτής και στέλεχος στον χώρο του P2P δανεισμού. «Η πλειοψηφία των εταιρειών P2P προσπαθούν να κάνουν το σωστό», πρόσθεσε ο κ. Zhang, ο οποίος έχει εμπιστευτεί τις δικές τους αποταμιεύσεις σε πλατφόρμες δανεισμού P2P. «Είναι άλλο ζήτημα το αν έχουν καλό επιχειρηματικό μοντέλο».

Σύμφωνα με το Xinhua, ο κ. Ding ξόδεψε ένα μέρος του κεφαλαίου της εταιρείες του σε πολυτελή «δώρα», συμπεριλαμβανομένης μιας βίλας 30 εκατομμυρίων δολαρίων στη Σιγκαπούρη και ένα ροζ διαμάντι αξίας 2 εκατ. δολαρίων, ενώ ο νεότερος αδερφός του είχε μισθό περίπου 150.000 δολάρια τον μήνα ως στέλεχος της εταιρείας.

Τον περασμένο μήνα, η κινεζική αστυνομία συνέλαβε τον ιδρυτή του Fanya Metal Exchange, μιας πλατφόρμας συναλλαγών με έδρα τη νοτιοδυτική πόλη Κumming, η οποία φέρεται να άντλησε 6 δισ. δολάρια από επενδυτές.

Οι εξαπατημένοι επενδυτές της Fanya είχαν προηγουμένως ταξιδέψει στη Σαγκάη αναζητώντας τον ιδρυτή της πλατφόρμας, Shan Jiuliang, και διαδήλωσαν έξω από κυβερνητικά κτίρια στο Πεκίνο.

© The Financial Times Limited 2016. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v