Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα αμοιβαία κεφάλαια δέχτηκαν τις μεγαλύτερες εκροές 12μήνου

Η μειωμένη διάθεση για ρίσκο επηρέασε και την πορεία των αμοιβαίων κεφαλαίων στη Μεγάλη Βρετανία και την Ευρώπη. Βασικό χαρακτηριστικό οι ρευστοποιήσεις από τους επενδυτές. Πώς διαμορφώνεται η εικόνα ανά κατηγορία προϊόντος.

  • της Attracta Mooney
Τα αμοιβαία κεφάλαια δέχτηκαν τις μεγαλύτερες εκροές 12μήνου

Τα ευρωπαϊκά αμοιβαία κεφάλαια υπέστησαν τις μεγαλύτερες ρευστοποιήσεις τους εδώ και έναν χρόνο, καθώς οι επενδυτές που ανησυχούν για τον αντίκτυπο του βρετανικού δημοψηφίσματος απέσυραν πάνω από 20 δισ. ευρώ από επενδυτικά προϊόντα τον Ιούνιο.

Τα μετοχικά α/κ στην Ευρώπη είχαν εκροές ύψους 19,2 δισ. ευρώ, ενώ τα ομολογιακά και τα μεικτά επίσης υπέστησαν ρευστοποιήσεις κατά τη διάρκεια του Ιουνίου, όταν η Βρετανία εξέπληξε τις αγορές ψηφίζοντας υπέρ της αποχώρησής της από την ΕΕ.

Στον απόηχο του βρετανικού δημοψηφίσματος, η στερλίνα υποχώρησε σε χαμηλά 30 ετών και δισεκατομμύρια δολάρια εξαλείφθηκαν από τις αξίες των χρηματιστηρίων παγκοσμίως.

Ο Detlef Glow, επικεφαλής έρευνας για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική στην Thomson Reuters Lipper, τον πάροχο πληροφοριών που συγκέντρωσε τα δεδομένα, τόνισε: «Οι Ευρωπαίοι επενδυτές ανέμεναν μια αναταραχή στην αγορά από το δημοψήφισμα για το Brexit στη Βρετανία, κατά τη διάρκεια του Ιουνίου».

Τα μετοχικά προϊόντα από πολλούς από τους πιο επιφανείς διαχειριστές της Βρετανίας, περιλαμβανομένων funds των Old Mutual, Columbia Threadneedle, Standard Life Investments και Schroders, υπέστησαν πτώση επιδόσεων τουλάχιστον κατά 10% στη διάρκεια της εβδομάδας μετά το Brexit.

Οι εκροές του Ιουνίου, ύψους 20,6 δισ. ευρώ, ήταν οι μεγαλύτερες από τον Ιούνιο του 2015 και ήταν οριακά χειρότερες σε σχέση με τα 20,4 δισ. ευρώ που ρευστοποιήθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν οι φόβοι για μια φούσκα στις χρηματιστηριακές αγορές της Κίνας προκάλεσαν sell-off σε όλο τον κόσμο.

Οι τιμές των μετοχών των εταιρειών διαχείρισης εμφάνισαν τεράστια πτώση τις τελευταίες εβδομάδες, εγείροντας ανησυχίες σχετικά με την προοπτική τους. Η τιμή μετοχής της Henderson υποχώρησε πάνω από 15%, ενώ της Jupiter έχει πέσει 12% από το δημοψήφισμα και μετά.

Ο Alastair Sewell, περιφερειακός επικεφαλής διαχειριστών κεφαλαίων και ενεργητικού στη Fitch Ratings, επεσήμανε: «Ο συνδυασμός της βραχυπρόθεσμης αβεβαιότητας από το Brexit, οι πιθανές εκροές από επενδυτές από την ηπειρωτική Ευρώπη και τα πιθανά κόστη από την ανάγκη να παγιωθούν και να διατηρηθούν οι ευρωπαϊκές δραστηριότητες, θα μπορούσαν να επιφέρουν σημαντικές προκλήσεις για τους Βρετανούς διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων μεσοπρόθεσμα».

Τα ενεργά αμοιβαία κεφάλαια στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο μεταξύ, είχαν τον Ιούνιο τις χειρότερες εκροές τους από τη χρηματοπιστωτική κρίση και μετά, καθώς οι επενδυτές τα απέφυγαν και προτίμησαν χαμηλού κόστους trackers δεικτών, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν αυτή την εβδομάδα από τη Morningstar, τον πάροχο δεδομένων.

Περίπου 21,7 δισ. δολάρια ρευστοποιήθηκαν από ενεργά αμερικανικά μετοχικά α/κ τον Ιούνιο, ποσό το οποίο είναι το χειρότερο μηνιαίο νούμερο από τον Οκτώβριο του 2008, ενώ τα «παθητικά» κεφάλαια, περιλαμβανομένων των ETFs, μειώθηκαν κατά 8,7 δισ. δολάρια.

Η Moody's, ο οίκος αξιολόγησης, τόνισε ότι παρότι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες του Brexit δεν είναι γνωστές, «στον άμεσο απόηχο, οι απότομα χαμηλότερες αποτιμήσεις των επικίνδυνων περιουσιακών στοιχείων και η μειωμένη όρεξη των επενδυτών για ρίσκα είναι αρνητικά για την πιστοληπτική ικανότητα των διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων παγκοσμίως».

Σύμφωνα με τη Lipper, τα ευρωπαϊκά κεφάλαια ομολόγων και τα εναλλακτικά αμοιβαία, τα οποία προσφέρουν έκθεση παρόμοια με τα hedge funds στο πλαίσιο μιας ρευστοποιήσιμης δομής αμοιβαίου κεφαλαίου, είχαν μικρές εισροές ύψους ενός δισ. και 700 εκατ. ευρώ αντίστοιχα τον Ιούνιο.

Τα προϊόντα ακίνητης περιουσίας επίσης είχαν εισροές 300 εκατ. ευρώ, παρά τις ανησυχίες για τα βρετανικά funds ακινήτων ανοικτού τύπου. Οκτώ εταιρίες αναγκάστηκαν να περιορίσουν τις ρευστοποιήσεις από τα κεφάλαια νωρίτερα αυτό τον μήνα, εν μέσω φόβων για τις μειούμενες αξίες των εμπορικών ακινήτων σε όλη τη Βρετανία μετά την έκβαση του δημοψηφίσματος.

Κάποια από τα funds που επηρεάστηκαν, περιλαμβανομένων προϊόντων που διαχειρίζονται οι Aberdeen και Henderson Global Investors, προσπαθούν τώρα να «ξεφορτωθούν» ιδιοκτησίες, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι μπορούν να αποπληρώσουν επενδυτές που επιθυμούν να αποσύρουν κεφάλαια.

© The Financial Times Limited 2016. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v