Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πετρέλαιο: Επενδυτές στα πρόθυρα... νευρικής κρίσης

Οι κερδοσκόποι μείωσαν κάθετα τις net long θέσεις στα πετρέλαια Brent και WTI στις αρχές Ιουλίου, στον απόηχο της αισθητής αποκατάστασης στις εξαγωγές της Λιβύης αλλά οι κρίσεις σε Μ. Ανατολή, Ουκρανία και βόρειο Αφρική, δεν επιτρέπουν εφησυχασμό.

  • της Anjli Raval
Πετρέλαιο: Επενδυτές στα πρόθυρα... νευρικής κρίσης

Οι κερδοσκόποι μείωσαν τις επενδύσεις με προοπτική ανόδου των τιμών πετρελαίου Brent κατά περίπου 25% την περασμένη εβδομάδα, μετά την διολίσθηση των τιμών στα χαμηλότερα επίπεδα τριών μηνών.

Τα hedge funds και άλλοι money managers μείωσαν στις θέσεις τους σε συμβόλαια futures και options με πρόβλεψη ανόδου τιμών (net long) στα 151.981 – που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Απριλίου – σε σύγκριση με 201.568 στην προηγηθείσα περίοδο, σύμφωνα με τα στοιχεία του IntercontinentalExchange για την ευρωπαϊκή αγορά.

Οι φόβοι για προβλήματα στην προσφορά μειώθηκαν, υποχρεώνοντας τους αναλυτές να περιορίσουν τις αισιόδοξες (bullish) θέσεις και να προχωρήσουν σε πωλήσεις προθεσμιακών συμβολαίων futures. Το αποτέλεσμα ήταν να επιταχυνθεί η πτώση των τιμών, που διολίσθησαν στα $104,39 ανά βαρέλι, στο χαμηλότερο επίπεδο τριών μηνών, την περασμένη εβδομάδα.

Τα στοιχεία αυτά επιβεβαίωσαν τα σχόλια των αναλυτών και τις ενδείξεις για έξοδο των funds από τις πετρελαϊκές αγορές. Επίσης, συνάδουν με τα μεγέθη που κοινοποίησε για την ίδια περίοδο η αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς εμπορευμάτων Commodity Futures Trading Commission.

Η CFTC αναφέρει ότι οι κερδοσκόποι μείωσαν τις net-long θέσεις τους στην ποικιλία West Texas Intermediate κατά 45.107 συμβόλαια στα 259.259 συμβόλαια futures και options.

Οι τιμές πυροδοτούνται το τελευταίο διάστημα, εξαιτίας των φόβων για την έξαρση βίας στο Ιράκ, που μπορεί να πλήξει την προσφορά του Νο2 παραγωγού του OPEC, καθώς και τις υπόλοιπες γεωπολιτικές εντάσεις στην Μέση Ανατολή και την βόρειο Αφρική.

Αλλά η μεγάλη αύξηση στις εξαγωγές της Λιβύης, η προσφορά από τις νότιες περιοχές του Ιράκ που δεν έχουν επηρεαστεί από τις προώθηση των ανταρτών, καθώς και η αδυναμία στις φυσικές αγορές του προϊόντος, προκάλεσαν υποχώρηση στις τιμές του αργού Brent.

Όλα αυτά μέχρι την περασμένη εβδομάδα, όταν οι νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας και η κατάρριψη του αεροσκάφους της Malaysia Airlines πυροδότησαν νέα άνοδο στις τιμές του πετρελαίου, καθώς οι αναλυτές φοβούνται ότι θα προκύψει νέα απειλή για την παγκόσμια προσφορά μαύρου χρυσού.

© The Financial Times Limited 2014. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v