Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επαναφορά Nasdaq στη... φούσκα του dotcom

Οι επενδυτές πίστευαν ότι θα περάσει μια γενιά για να ξαναδεί ο Nasdaq τις 5.000 μονάδες. Κι όμως, 14 χρόνια μετά τη φούσκα, ο τεχνολογικός δείκτης απέχει ελάχιστα από το ορόσημό του. Τι δείχνουν τώρα η σύσταση και οι σταθμίσεις του.

  • Των Michael Mackenzie και Nicole Bullock (Νέα Υόρκη)
Επαναφορά Nasdaq στη... φούσκα του dotcom

Στη Wall Street εμφανίζονται τελευταία πολλές περιπτώσεις επαναφοράς. Και μέσα σε αυτές πολλοί παρατηρητές αναρωτιούνται αν ο δείκτης Nasdaq θα καταφέρει αυτό που κάποτε θεωρείτο αδύνατο: να επιστρέψει στο ζενίθ της τεχνολογικής φούσκας, στις 5.048 μονάδες, όπου είχε κλείσει πριν από 14 χρόνια.

Αυτήν την περίοδο, ο Nasdaq κινείται μόλις 10% χαμηλότερα από εκείνο το ρεκόρ του Μαρτίου 2000 (πέριξ  των 4.500 μονάδων), έχοντας πράγματι εμφανίσει μια αξιοθαύμαστη επαναφορά για έναν δείκτη που είχε βουλιάξει έως 80% στις 1.114 μονάδες τον Οκτώβριο του 2002.

"Πολλοί παρατηρητές μου έλεγαν κατά καιρούς ότι ποτέ δεν θα ξαναδούμε τον Nasdaq στις 5.000 μονάδες" σχολιάζει ο Jim Paulsen της Capital Management. "Όμως θα ξαναδούμε τις 5.000 και αυτήν τη φορά θα είναι πολύ πιο βιώσιμες, γιατί στη δεκαετία του 1990 είχαμε μόνο νέες επιχειρήσεις χωρίς πραγματικές επιχειρηματικές δραστηριότητες που να ανεβάζουν την αγορά".

Η έκρηξη των τεχνολογικών μετοχών στα τέλη της δεκαετίας του '90, που είχε κάνει τον Nasdaq να κυριαρχεί διεθνώς στο επενδυτικό στερέωμα, δημιούργησε βαθιές πληγές στις αγορές όταν έσκασε η φούσκα, όπως και μια βεβαιότητα μεταξύ των επενδυτών ότι θα περάσουν δεκαετίες για να επιστρέψει ο δείκτης σε εκείνα τα επίπεδα.

Η Ιστορία δικαιολογούσε αυτήν την άποψη: Μετά το χρηματιστηριακό κραχ του 1929, πέρασε μια ολόκληρη γενιά μέχρι να ανακάμψει πλήρως ο Dow Jones από τη βουτιά 90% που υπέστη το 1932 και να επιστρέψει στα επίπεδα προ του Μεγάλου Κραχ το 1954.

Τώρα, ενώ πράγματι οι δείκτες Dow και S&P 500 έχουν αποκαταστήσει τις ζημίες του 2007 κι έχουν επιστρέψει σε περιοχές ρεκόρ από πέρσι, ο Nasdaq δεν έδειχνε να έχει τέτοιες διαθέσεις.

Η χρηματιστηριακή εισαγωγή της Google το 2004 και η ανέλιξη της Apple βοήθησαν στα πρώτα στάδια ανάκαμψης του Nasdaq. Από πλευράς κεφαλαιοποίησης, η Apple είναι σήμερα το πιο βαρύτιμο μέλος του Nasdaq, ενώ το 2000 η εταιρία των iWatches, iPads και iPhones δεν ήταν καν στο Top 20 και ο Steve Jobs είχε αναλάβει μόλις τον έλεγχο.

Οι πιο αγαπημένες μετοχές dotcom, η Amazon και η Priceline, έχουν ξαναγεννηθεί από τις στάχτες του 2000 και του 2001, ενώ μια σειρά βιοτεχνολογικές και τεχνολογικές νεαρές επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων η Tesla, η Netflix και η Facebook, έχουν βοηθήσει επίσης την ανάκαμψη του Nasdaq. Και βέβαια οι επιζήσαντες από την εποχή της τεχνολογικής φούσκας, μεταξύ των οποίων η Microsoft, η Intel, η Cisco και η Qualcomm, παραμένουν ισχυρά χαρτιά του δείκτη.

"Στα τελευταία χρόνια, όλοι παράγοντες της αγοράς πυροδοτήθηκαν ταυτόχρονα", σχολιάζει ο Josh Spencer της T Rowe Price. "Οι κολοσσοί της σύγχρονης τεχνολογίας Apple, Google, Priceline ανεβαίνουν και στους τελευταίους 12-18 μήνες βλέπουμε ότι αρχίζουν να αντιδρούν και οι κολοσσοί του παρελθόντος Microsoft, Intel, Cisco".

Τα τελευταία 14 χρόνια, η σύσταση της αγοράς έχει αλλάξει από πολλές πλευρές. Στα τέλη του 2013 ο δείκτης είχε περίπου τις μισές μετοχές απ' όσες το 1999 (περίπου 2.500 από 4.700), αλλά τα σημερινά μέλη του είναι περίπου διπλάσια σε μέγεθος. Γι' αυτό και ορισμένοι αναλυτές τονίζουν ότι δεν είναι αντιπροσωπευτικές οι συγκρίσεις ανάμεσα στο τότε και το τώρα.

Μια άλλη μεγάλη διαφορά είναι ότι ο σημερινός Nasdaq είναι μοιρασμένος στους παλαιούς γίγαντες που παράγουν μεγάλα έσοδα και ταμειακή ρευστότητα -Microsoft, Oracle, Intel and Cisco- και σε νέες εταιρίες που βρίσκονται στην αιχμή της τεχνολογίας όπως Facebook, Tesla, Netflix και πολλές βιοτεχνολογικές.

Αυτές οι διαφορές είναι που κάνουν τους επενδυτές να θεωρούν ότι η επικείμενη δοκιμασία των 5.000 για τον Nasdaq δεν σημαίνει ότι μπαίνει σε περιοχές φούσκας - τουλάχιστον όχι ακόμη.

© The Financial Times Limited 2014. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v