Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με «στάμπα» Bob Marley η παγκόσμια αγορά μαριχουάνας

Η τεράστια νέα βιομηχανία κάνναβης που γεννήθηκε με τη νομιμοποίηση στις ΗΠΑ αποκτά διεθνές «πρόσωπο» -που φυσικά είναι ο Τζαμαϊκανός θρύλος της ρέγγε. Αργιλέδες, πίπες, κρέμες, λιπ γκλος και όλες οι ποικιλίες κάνναβης με υπογραφή... Marley Natural.

  • της Shannon Bond (Νέα Υόρκη)
Με «στάμπα» Bob Marley η παγκόσμια αγορά μαριχουάνας

Μπορεί ο Bob Marley να γίνει ο... Marlboro Man της μαριχουάνας;

Η Privateer Holdings, εταιρία private equity με έδρα στο Σιάτλ, που επενδύει στη βιομηχανία της μαριχουάνας, έκλεισε συμφωνία με τους διαχειριστές της περιουσίας του Τζαμαϊκανού αστέρα της ρέγγε, που προβλέπει την ίδρυση διεθνούς εμπορικού σήματος κάνναβης.

Η θυγατρική της Marley Natural θα αρχίσει να πουλά από τα τέλη του επόμενου έτους τα προϊόντα της που περιλαμβάνουν «οικογενειακές τζαμαϊκανές ποικιλίες κάνναβης», κρέμες προσώπου - σώματος και κραγιόν με εκχυλίσματα μαριχουάνας, καθώς και ποικίλα αξεσουάρ όπως αργιλεδάκια και πίπες «του τύπου που χρησιμοποιούσε ο Bob».

Πρόκειται για το σημαντικότερο συμβόλαιο της Privateer στην ακμάζουσα καταναλωτική αγορά για μαριχουάνα ψυχαγωγικής χρήσης, μια αγορά που απογειώνεται μετά τη νομιμοποίηση των πωλήσεων και της παραγωγής σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ και σε χώρες όπως η Ουρουγουάη, αλλά και την αποποινικοποίηση που έχει προωθηθεί σε άλλες χώρες και την ευρεία πλέον αποδοχή της χρήσης για ιατρικούς λόγους.

Στις ΗΠΑ, η συνολικά αγορά ιατρικής και ψυχαγωγικής μαριχουάνας αναμένεται να έχει έσοδα 2,6 δισ. δολ. φέτος. Η παράνομη αγορά κανναβης της Αμερικής υπολογιζόταν στα 40 δισ. δολ. το 2010.

Για τον διευθύνοντα σύμβουλο της Privateer, Brendan Kennedy, η προσφορά συνεργασίας με τους κληρονόμους του Marley ήταν ακατανίκητη. Η θέση του τραγουδιστή στο διεθνές καλλιτεχνικό στερέωμα δεν έχει υποχωρήσει από το 1981 που απεβίωσε. Η κληρονομιά του δημιούργησε έσοδα 20 εκατ. δολ. πέρσι, ανεβάζοντάς τον στην Νο5 θέση της ετήσιας λίστα Forbes με τις εμπορικότερες προσωπικότητες που έχουν αφήσει τον κόσμο αυτό - μετά τον Michael Jackson και τον Elvis Presley, αλλά πριν από την Marilyn Monroe και τον John Lennon.

Οι κληρονόμοι του έχουν επίσης εμπορευματοποιήσει το όνομά του, εισάγοντας μια σειρά επιχειρήσεις όπως το House of Marley, που πουλά ηχητικά συστήματα, και τα Marley Coffee. Ο καλλιτέχνης δεν άφησε διαθήκη και οι κληρονόμοι του έχουν μπλεχτεί σε διάφορες νομικές μάχες μεταξύ τους τα τελευταία χρονια.

Όσο για τα νέα προϊόντα Marley Natural, θα πωλούνται σε χώρες όπου η νομοθεσία επιτρέπει την πώλησή τους ή τη χρήση κάνναβης, και ο Kennedy δήλωσε ότι προτεραιότητα θα έχουν οι αγορές της Ολλανδίας, της Ουρουγουάης, του Καναδά, της Ισπανίας και του Ισραήλ.

Το τίμημα του συμβολαίου δεν αποκαλύφθηκε, πάντως η Marley Natural θα είναι θυγατρική της Privateer και το κληροδότημα του καλλιτέχνη θα συμμετέχει στην Privateer.

Στις επιχειρήσεις της Privateer περιλαμβάνονται η Tilray, καναδέζικη επιχείρηση παραγωγής ιατρικής μαριχουάνας, και η Leafly, ιστοσελίδα online αξιολογήσεων κάνναβης.

Η πρόσφατη απελευθέρωση της μαριουχάνας στις ΗΠΑ έχει δημιουργήσει τεράστιο ενδιαφέρον εταιριών και επενδυτών στην αγορά. Η μητρική του αμερικανικού περιοδικού μαριχουάνας High Times σύστησε private equity fund που έχει στόχο να αντλήσει 300 εκατ. δολ. για επενδύσεις στη βιομηχανία κάνναβης. Ο Tom Bollich, εκ των ιδρυτών της εταιρίας online παιχνιδιών Zynga, έχει αναλάβει διευθύνων σύμβουλος σε εταιρία εξοπλισμού καλλιέργειας μαριχουάνας.

 

© The Financial Times Limited 2014. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v