Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνα-Ρωσία: Η συμμαχία με τα ξύλινα πόδια

Αντιμέτωπη με την απαξίωση της δύσης λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, η Ρωσία στρέφεται στην Κίνα, η οποία επεκτείνεται με ανάλογη επιθετικότητα στην δική της «γειτονιά». Τα όρια της στρατιωτικής συνεργασίας και γιατί «φοβάται ο Γιάννης το θεριό...»

  • του Jamil Anderlini (Πεκίνο)
Κίνα-Ρωσία: Η συμμαχία με τα ξύλινα πόδια

Η Κίνα και η Ρωσία δεσμεύθηκαν να ενισχύσουν την διακρατική στρατιωτική τους συνεργασία και να διεξάγουν κοινές ναυτικές ασκήσεις, για να αντικρούσουν την επιρροή των ΗΠΑ στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού, σε μια περίοδο που ακούγονται όλο περισσότερες προειδοποιήσεις για «νέο ψυχρό πόλεμο».

Κατά την διάρκεια επίσκεψης στο Πεκίνο όπου συναντήθηκε με τον Κινέζο ομόλογό του καθώς και τον πρωθυπουργό Li Keqiang, ο Ρώσος υπουργός Αμύνης Sergei Shoigu δήλωσε ότι οι δύο πλευρές «εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για την προσπάθεια των ΗΠΑ να ενισχύσουν την στρατιωτική πολιτική επιρροή τους στην περιφέρεια Ασίας – Ειρηνικού» σύμφωνα με όσα μεταδίδουν κινεζικά και ρωσικά μέσα.

«Η συνεργασία μας στην στρατιωτική σφαίρα έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες και η ρωσική πλευρά είναι έτοιμη να την αναπτύξει σε όσο δυνατόν ευρύτερο φάσμα περιοχών,» πρόσθεσε ο Shoigu. «Πιστεύουμε ότι η δημιουργία ενός συλλογικού περιφερειακού συστήματος ασφαλείας είναι ο πρωταρχικός στόχος της κοινής μας προσπάθειας».

Η ρωσική αντιπροσωπεία έκανε επίσης παραλληλισμούς ανάμεσα στις πρόσφατες φιλο-δημοκρατικές διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ και στις «χρωματιστές επαναστάσεις» σε πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, όπως η Ουκρανία, τις οποίες η Κίνα και η Ρωσία πιστεύουν ότι υποκινήθηκαν από τις ΗΠΑ. Μάλιστα κορυφαίο στέλεχος του ρωσικού υπουργείου, άφησε να εννοηθεί ότι η Μόσχα θα ήταν πρόθυμη να βοηθήσει το Πεκίνο στην καταστολή των ειρηνικών διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να διεξάγουν κοινές ναυτικές ασκήσεις, τις τέταρτες στα τελευταία χρόνια, στην Μεσόγειο την ερχόμενη άνοιξη, τις οποίες θα ακολουθήσουν πρόσθετες ασκήσεις στον Ειρηνικό.

Καθώς κλιμακώνεται η διαμάχη στην ανατολική Ουκρανία και οι γείτονες της Ρωσίας τρέμουν τον επεκτατισμό της, το Πεκίνο σχολιάζει ότι οι σινο-ρωσικές σχέσεις βρίσκονται στην καλύτερη στιγμή τους.

Αντιμέτωπος με την προοπτική νέων κυρώσεων από την Δύση, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin προσπαθεί να στραφεί πιο κοντά στην Κίνα για να δείξει ότι έχει οικονομικές και στρατηγικές επιλογές και δεν είναι απομονωμένος στην διεθνή σκηνή.

Οι απολυταρχικοί ηγέτες της Κίνας αντιμετωπίζουν θετικά τις κινήσεις, καθώς και οι ίδιοι προωθούν επιθετικές εδαφικές διεκδικήσεις στις Θάλασσες της Ανατολικής και Νοτίου Κίνας και προσπαθούν να «υποτάξουν» μικρότερες γειτονικές επικράτειες καθώς και τον μακραίωνο «εχθρό» την Ιαπωνία.

Πάντως, σύμφωνα με Κινέζους και δυτικούς παρατηρητές, και οι δύο πλευρές αποφεύγουν να έλθουν πολύ κοντά και δεν τους είναι εύκολο να ξεπεράσουν την μακρά ιστορία αμοιβαίας καχυποψίας και απαξίωσης που τους διακρίνει.

Ασχετα από τις κουβέντες για στενότερες στρατιωτικές σχέσεις και κοινές ασκήσεις, η Ρωσία μέχρι στιγμής αρνείται να πουλησει την πλέον προχωρημένη στρατιωτική τεχνολογία της, όπως για κινητήρες αεροσκαφών και μαχητικά, στην Κίνα.

Το Πεκίνο προσπαθεί να ισορροπήσει την στενότερη σχέση με την Μόσχα, επιδιώκοντας μεγαλύτερη συνεργασία με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, ενώ ο κ. Putin προσπαθεί να βελτιώσει τις σχέσεις με το Τόκιο, προς μεγάλη απογοήτευση της Κίνας.

Την ώρα μάλιστα που ο υπουργός Αμύνης της Ρωσίας συναντιόταν με τον Κινέζο ομόλογό του Chang Wanquan, ένα κορυφαίο στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας επισκεπτόταν την Φινλανδία, που βρίσκεται σε συναγερμό για τυχόν παραβιάσεις από την Ρωσία.

Παράλληλα, μια ανώτατου επιπέδου αντιπροσωπεία από την Βόρειο Κορέα συναντήθηκε με τον κ. Putin στο Κρεμλίνο, την ώρα που φημολογείται ότι ο ηγέτης της χώρας Kim Jong Un θα πραγματοποιήσει την πρώτη επίσκεψή του στο εξωτερικό ως ηγέτης, όχι στην Κίνα, που είναι ο παραδοσιακός της σύμμαχος αλλά στην Ρωσία.

Οι σχέσεις της Πιονγιάνγκ και του Πεκίνου βρίσκονται σε ναδίρ αφότου ο κ. Kim ανέλαβε την ηγεσία και ειδικά αφότου εκτέλεσε τον θείο του Jang Song Thaek, που θεωρείτο ο βασικός «σύνδεσμος» της Κίνας στην χώρα.

© The Financial Times Limited 2014. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v