Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha Finance: Τα top picks και οι τιμές-στόχοι

Το model portfolio της χρηματιστηριακής και ποιες είναι οι κορυφαίες επιλογές από το Χρηματιστήριο. Οι εκτιμήσεις για την πορεία του τραπεζικού κλάδου. Η ανάκαμψη της οικονομίας και η σημασία της επιστροφής της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές.

Alpha Finance: Τα top picks και οι τιμές-στόχοι

Τις κορυφαίες επιλογές από το Χρηματιστήριο παρουσιάζει η Alpha Finance σε έκθεσή της, παράλληλα με το model portfolio, αλλά και εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία. Οι κορυφαίες επιλογές της χρηματιστηριακής από το ΧΑ είναι οι μετοχές των ΟΤΕ, Jumbo και Μυτιληναίου.

Για τον ΟΤΕ, η Alpha Finance διατηρεί την τιμή-στόχο των 14,35 ευρώ με σύσταση overweight. H χρηματιστηριακή δηλώνει θετική για τον Οργανισμό εξαιτίας (και) της περισσότερο φιλικής πολιτικής αμοιβών προς τους μετόχους, που υιοθετεί ο όμιλος. Προβλέπει ότι τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη του ΟΤΕ θα «τρέξουν» με μέσο ετήσιο ρυθμό 6% την περίοδο έως το 2021.

Σε ό,τι αφορά τον Mυτιληναίο, υπογραμμίζει ότι τα περιθώρια της Αλουμίνιον είναι πολύ μεγάλα, ενώ οι προοπτικές της εγχώριας αγοράς ηλεκτρισμού είναι πολλά υποσχόμενες. Παράλληλα η επένδυση των 400 εκατ. της Μυτιληναίος θα διπλασιάσει την παραγωγή αλουμίνας, τονίζει η χρηματιστηριακή. Διατηρεί την τιμή-στόχο των 14,1 ευρώ και τη σύσταση outperform για τη μετοχή της εισηγμένης.

Για την Jumbo, επαναδιατυπώνει την τιμή-στόχο των 21 ευρώ και τη σύσταση outperform. Στα θετικά της εταιρείας, σύμφωνα με την Alpha Finance, συγκαταλέγονται το μεγάλο εύρος των προϊόντων που προσφέρει, το δυναμικό πρόγραμμα επέκτασης στη Ρουμανία αλλά και η πολύ καλή πορεία των πωλήσεων στο α' οικονομικό εξάμηνο χρήσης. Το μοντέλο παραγωγής κερδών της Jumbo συνεχίζει να λειτουργεί, σημειώνει η χρηματιστηριακή.

Η Alpha Finance πέρα από τις κορυφαίες επιλογές παρουσιάζει και τις μετοχές του model portfolio, στις οποίες περιλαμβάνονται τα τρία top picks (με στάθμιση 15%).

Στο model portfolio (με στάθμιση 10% η καθεμία) περιλαμβάνονται οι μετοχές των ΕΛΠΕ (outperform, τιμή-στόχος τα 8,45 ευρώ), Ελλάκτωρ (υπό αναθεώρηση), Εθνική Τράπεζα (neutral, τιμή-στόχος το 0,40 ευρώ), ΟΛΠ και Τιτάν (υπό αναθεώρηση). 

Η Alpha Finance σημειώνει ότι από την αρχή του τρέχοντος έτους η απόδοση του model portfolio υπερβαίνει κατά 2,1% την απόδοση του Γενικού Δείκτη.

Η οικονομία

H χρηματιστηριακή τονίζει ότι η οικονομία ανέκαμψε ουσιαστικά για πρώτη φορά το 2017 από την έναρξη της κρίσης. Παράλληλα οι προοπτικές για την περίοδο 2018-2021 είναι ενθαρρυντικές. Επιπροσθέτως η Ελλάδα ξανακέρδισε την πρόσβαση στις αγορές, ενώ υπάρχει υψηλότερη ορατότητα για το ζήτημα του χρέους με βάση τις αποφάσεις του Eurogroup της 15ης Ιουνίου 2017.

Θεωρούμε ότι οι μακροοικονομικές, πολιτικές και δημοσιονομικές συνθήκες είναι πιο ευοίωνες από ποτέ για μια ανακούφιση χρέους, ειδικά μετά τον διαφαινόμενο σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία, επισημαίνει η Alpha Finance.

H οικονομία προβλέπεται να τρέξει με ρυθμό της τάξεως του 2,3% κατά έτος για την περίοδο 2018-2021, αναφέρεται στο report της χρηματιστηριακής, ενώ τονίζεται πως η Ελλάδα πρέπει να προσελκύσει επενδύσεις, ώστε να ενισχυθούν εξαγωγές και απασχόληση.

«Θεωρούμε ότι η χώρα θα επανέλθει στην κανονικότητα το 2018», επισημαίνει η χρηματιστηριακή. Εκτιμούμε ότι καθώς η οικονομία θα αναπτύσσεται, η ανάπτυξη θα στηρίξει τα κέρδη των εταιρειών, τονίζει. Oι ελληνικές εταιρείες έχουν ήδη προχωρήσει σε επιθετικές περικοπές δαπανών και επέκταση των μεριδίων αγοράς, ενώ αναμένουν την ανάπτυξη και τη λειτουργική μόχλευση, για να ενισχύσουν την κερδοφορία τους.

Οι τράπεζες

Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, εκτιμά ότι θα είναι οι πλέον ωφελημένες από μια σημαντική οικονομική ανάκαμψη. Τονίζει ωστόσο ότι αντιμετωπίζουν επιπρόσθετα ρίσκα (stress test, κόκκινα δάνεια, αβεβαιότητα για το ρυθμιστικό περιβάλλον) συγκριτικά με την υπόλοιπη αγορά.

Η Alpha Finance παραμένει συγκρατημένα αισιόδοξη (cautiously optimistic) για τον κλάδο και εκτιμά ότι το 2018 θα μπορούσε να αποτελέσει το έτος που θα σηματοδοτήσει το τέλος της υποαπόδοσης των τραπεζών σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά. Υποβαθμίζει, ωστόσο, τη σύσταση για τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο σε «ουδέτερη».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v