Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση 0,37% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Πέμπτη

To Ενεργητικό υπέστη μικρή υποχώρηση της τάξεως του 0,37% και διαμορφώθηκε στα 6,484 εκατ. €. Η υποχώρηση των μεριδίων ήταν σημαντική, κατά -0,13% και αντιστοιχεί σε έντονες εκροές 11,980 εκατ. €.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Πέμπτη 22/6/2017

Η τρίτη εβδομάδα του Ιουνίου, η οποία συνέπεσε με το κλείσιμο της Ελληνικής αξιολόγησης, χαρακτηρίστηκε από υψηλές εκροές κεφαλαίων συνολικής αξίας 58,685 δις €.. Ο μεγαλύτερος όγκος των ρευστοποιήσεων σημειώθηκε στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας και ανήλθε στα 44,548 εκατ. €.

Το είχαμε επισημάνει προ διμήνου, ότι η εν λόγω κατηγορία θα σημειώσει εκροές, καθώς ιστορικά έχει δείξει ότι η συμπεριφορά της είναι αντιστρόφως ανάλογη σε σχέση με τα Ελληνικά τεκταινόμενα (οποιουδήποτε είδους ανασφάλεια στην Ελληνική οικονομία δημιουργεί εισροές στην κατηγορία και ανάποδα). Επίσης, την εβδομάδα που πέρασε παρατηρήθηκαν εισροές στα Μετοχικά και Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας, μετά από διάστημα τουλάχιστον δύο ετών.

Όμοια συμπεριφορά, όπως η προαναφερόμενη, είχε η αγορά των Α/Κ και τη διάρκεια της Πέμπτης. Αναλυτικότερα, το Ενεργητικό υπέστη μικρή υποχώρηση της τάξεως του 0,37% και διαμορφώθηκε στα 6,484 εκατ. €. Η υποχώρηση των μεριδίων ήταν σημαντική, κατά -0,13% και αντιστοιχεί σε έντονες εκροές 11,980 εκατ. €.

Σε επίπεδο μέσης ημερήσιας απόδοσης, η αγορά έκλεισε πτωτικά κατά -0,11%. Από τις 20 κατηγορίες, οι 15 είχαν απώλειες, οι 4 κέρδη και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Σε πρόσημο αρνητικής μέσης απόδοσης ξεχώρισαν τα 2 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με -1,04%, τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με -0,67% και τα Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης με -0,22%. Το θετικό μέσο πρόσημο απόδοσης για τις 4 κατηγορίες κινήθηκε στο εύρος του 0,03% (Σύνθετα Α/Κ Ειδικού Τύπου, Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας) έως και 0,41% (Μετοχικά Α/Κ Διεθνή).

Ακόμη μία ημέρα, τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας είχαν υψηλή αξία εξαγορών, περί των 10,873 εκατ. €. Ακολούθησαν τα συγγενή Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 1,932 εκατ. € και τα Σύνθετα Α/Κ Ειδικού Τύπου με 306 χιλ. €. Σε εισροές ξεχώρισαν τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 1,009 εκατ. €, τα Funds of Funds Μικτά με 371 χιλ. € και τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 339 χιλ. €

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v