Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση 0,47% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Παρασκευή

Στη διάρκεια της Παρασκευής το Ενεργητικό υπέστη σημαντικές απώλειες της τάξεως του -0,47% και διαμορφώθηκε στα 6,560 δις €.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Παρασκευή 15/9/2017

Οι πιέσεις που δέχεται το Ενεργητικό των Α/Κ, τόσο λόγω της έντονης υποχώρησης των Ελληνικών μετοχικών τίτλων, όσο και του αυξανόμενου βαθμού ρευστοποιήσεων, επεκτείνουν τις απώλειες της αξίας των υπό διαχείριση κεφαλαίων.

Αναλυτικότερα, στη διάρκεια της Παρασκευής το Ενεργητικό υπέστη σημαντικές απώλειες της τάξεως του -0,47% και διαμορφώθηκε στα 6,560 δις €. Η κατά 31 εκατ. €, υποχώρηση του Ενεργητικού σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα, επηρεάστηκε διττά από την αρνητική μέση απόδοση της αγοράς των Α/Κ κατά -0,36% και από την σημαντική υποχώρηση των μεριδίων -0,05%, που αντιστοιχούν σε έντονες εκροές αξίας 5,342 εκατ. €.

Ήδη ο μήνας Σεπτέμβριος παρουσιάζει πολύ κακή εικόνα για την αγορά: οι ποσοστιαίες απώλειες του Ενεργητικού ανέρχονται σε -1,05% και σε απόλυτα νούμερα μεταφράζονται σε 69 εκατ. €. Η σταθερή εικόνα των μεριδίων είναι παραπλανητική (ανεπαίσθητη υποχώρηση -0,02%), καθώς οι εκροές ανέρχονται σε 30,283 εκατ. € (δηλ. σχεδόν το 46% των απωλειών).

Σε επίπεδο μέσης ημερήσιας απόδοσης, η Παρασκευή ήταν «μαύρη», λόγω του γεγονότος ότι από τις 20 κατηγορίες των Α/Κ, οι 18 έκλεισαν με ζημιές και μόνον δύο παρέμειναν αμετάβλητες: τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας και τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας (ως συνήθως). Πρωταγωνιστές για μία ακόμη ημέρα μέσης αρνητικής απόδοσης ήταν τα 2 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με -1,70% και τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με -1,64%. Ακολούθησαν τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με -0,60%, τα Μικτά Α/Κ με -0,52% και τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με -0,47%.

Η κινητικότητα των μεριδιούχων από άποψη επενδύσεων, ήταν μικτή προς αρνητική. Το υψηλό αρνητικό ισοζύγιο εισροών/εκροών οφείλεται κυρίως στις ρευστοποιήσεις στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 4,277 εκατ. €, στα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 1,950 εκατ. € και στα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 916 χιλ € (αντιθέτως, τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας είχαν συμμετοχές αξίας 172 χιλ. €)

Οι εισροές στα Funds of Funds Μικτά με 1,290 εκατ. €, στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 1,164 εκατ. € και στα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με 357 χιλ. €, απλώς μείωσαν το εύρος του αρνητικού ισοζυγίου.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v