Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα €6,533 δισ. παρέμεινε το Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Τρίτη

Η αισθητή άνοδος των μεριδίων κατά 0,05%, αυτή τη φορά οδήγησε σε θετικό – έστω οριακό – ισοζύγιο εισροών/εκροών, με συμμετοχές αξίας 518 χιλ. €.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Τρίτη 19/9/2017

Η χθεσινή απουσία πιέσεων στους Ελληνικούς μετοχικούς τίτλους σε συνδυασμό με την ημερήσια παύση των ρευστοποιήσεων, διατήρησαν το Ενεργητικό των Α/Κ στα ίδια επίπεδα, δηλ. στα 6,533 δις €.

Η αισθητή άνοδος των μεριδίων κατά 0,05%, αυτή τη φορά οδήγησε σε θετικό – έστω οριακό – ισοζύγιο εισροών/εκροών, με συμμετοχές αξίας 518 χιλ. €.

Σε επίπεδο μέσης απόδοσης η αγορά των Α/Κ έκλεισε σχεδόν αμετάβλητη (ανεπαίσθητες απώλειες -0,05%), παρά την ανομοιογένεια των Α/Κ. Από τις 20 κατηγορίες, οι 10 έκλεισαν με ζημιές, οι 8 με κέρδη και δύο παρέμειναν αμετάβλητες. Την σημαντικότερη μέση υποχώρηση καθαρών τιμών υπέστησαν τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με -0,83%, τα Funds of Funds Μετοχικά με -0,34% και τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με -0,28% (καταγράφοντας δεύτερη ημέρας συνεχόμενης πτωτικής απόδοσης). Στον αντίποδα, σε μέση θετική απόδοση ξεχώρισαν τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 0,43%, τα 2 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη και τα 6 Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης με 0,19% και τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμένων Αγορών με 0,10%.

Κινητικότητα εκ μέρους των μεριδιούχων υπήρξε στο σύνολο των κατηγοριών και είχε ως κύριο χαρακτηριστικό την μικτή ψυχολογία επένδυσης. Οι υψηλότερες εισροές έλαβαν χώρα στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 2,607 εκατ. €. Οι έντονες συμμετοχές αξίας 1,001 εκατ. € στα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας ήταν ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας, τόσο λόγω της ανόδου των μεριδίων κατά 0,58%, όσο και της διαπίστωσης ότι πλέον οι επενδυτές «κοιτούν» τα Ελληνικά ομόλογα και επενδύουν έμμεσα σε αυτά μέσω των συγκεκριμένων Α/Κ, σε όλη σχεδόν τη διάρκεια του μήνα.

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι εντός του Σεπτεμβρίου η αγορά των Α/Κ καταγράφει εκροές 31,579 εκατ. € και η συμπεριφορά των μεριδιούχων στα Μετοχικά Α/Κ και Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας είναι εκ διαμέτρου αντίθετη: τα μεν πρώτα έχουν εκροές 3,494 εκατ. €, τα δε δεύτερα εισροές 3,184 εκατ. €.

Σε επίπεδο ημερήσιας αξίας ρευστοποιήσεων ξεχώρισαν τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 3,117 εκατ. €, τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 235 χιλ. € και τα Σύνθετα Α/Κ Ειδικού Τύπου με 234 χιλ. €.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v