Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Α/Κ: Αύξηση 0,63% στην αξία των υπό διαχείριση κεφαλαίων την Πέμπτη

Στη διάρκεια της Πέμπτης, η αξία των υπό διαχείριση κεφαλαίων αυξήθηκε σημαντικά κατά 0,63%, τα μερίδια 0,07% και οι εισροές ανήλθαν σε 2,227 εκατ. € .

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Πέμπτη 4/1/2018

Ο συνδυασμός θετικών αποδόσεων, αύξησης μεριδίων και θετικού ισοζυγίου εισροών/εκροών, όπως είναι εύλογο, είναι ευεργετικός για την αγορά των Α/Κ. Στη διάρκεια του 2017 από τα τρία εν λόγω στοιχεία απουσίαζαν τα δύο τελευταία. Αντιθέτως, στις τρεις πρώτες εργάσιμες ημέρες συνυπάρχουν, με αποτέλεσμα το Ενεργητικό της αγοράς να έχει κάνει «άλμα» της τάξεως του 1,59% και να έχει πλέον διαμορφωθεί στα 6,763 δις €. Επίσης, τα μερίδια έχουν αυξητικό ρυθμό 0,27%, οι δε εισροές είναι αρκετά υψηλής αξίας και αγγίζουν τα 29,446 εκατ. €. Ας ελπίσουμε ότι αυτή η τάση θα συνεχισθεί…

Στη διάρκεια της Πέμπτης, η αξία των υπό διαχείριση κεφαλαίων αυξήθηκε σημαντικά κατά 0,63%, τα μερίδια 0,07% και οι εισροές ανήλθαν σε 2,227 εκατ. € (με σαφέστατη χαμηλότερη ένταση αξίας συμμετοχών σε σχέση με τις δύο προηγούμενες ημέρες). Η μέση απόδοση της αγοράς ήταν ιδιαιτέρως ανοδική, έκλεισε με πρόσημο 0,42% και ήταν η κύρια αιτία της χθεσινής αύξησης του Ενεργητικού (τα 40,227 εκατ. € προέρχονται από αποδόσεις των Α/Κ στην κατά 42,554 εκατ. € αύξησή του σε σχέση με την Τετάρτη).

Από τις 20 κατηγορίες των Α/Κ, οι 16 έκλεισαν με κέρδη, οι 2 με οριακές απώλειες (Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων και Funds of Funds Ομολογιακά) και 2 παρέμειναν αμετάβλητες (Ομολογιακά Α/Κ μη Κρατικά Επενδυτικής Διαβάθμισης και Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας). Πρωταθλητές μέσης αύξησης καθαρών τιμών ήταν τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με 1,26%, τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 1,13%, τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 0,95% και τα Μικτά Α/Κ με 0,80%.

Η κινητικότητα των μεριδιούχων ήταν περιορισμένη σε σχέση με την Τρίτη και την Τετάρτη. Παρά το θετικό ισοζύγιο, την επενδυτική διάθεση θα την χαρακτηρίζαμε ως μικτή προς αρνητική. Επίσης, παρατηρείται πλέον μετακύλιση κεφαλαίων από τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας προς τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας, καθώς σε εισροές ξεχώρισαν: τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 3,917 εκατ. €, τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 1,184 εκατ. € και τα Μικτά Α/Κ με 367 χιλ. €.

Αντιθέτως, την μεγαλύτερη αξία εκροών υπέστησαν τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 1,688 εκατ. € (η διακράτηση κερδών είναι ευδιάκριτη), τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 880 χιλ. € και τα Funds of Funds Μετοχικά με 146 χιλ. €.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v