Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνοδος 0,36% στην αξία των υπό διαχείριση Α/Κ την Παρασκευή

Η αξία των υπό διαχείριση Α/Κ αυξήθηκε κατά 0,36% και διαμορφώθηκε στα 6,856 δις €.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Παρασκευή 12/1/2018

Η διήμερη ανάπαυλα ανόδου της περασμένης Τετάρτης και Πέμπτης (υπενθυμίζουμε ότι τις δύο αυτές ημέρες ήταν οι πρώτες εντός του 2018 όπου το Ενεργητικό σημείωσε μικρή πτωτική διόρθωση) έδωσε τη θέση της σε σημαντική άνοδο την Παρασκευή.

Αναλυτικότερα, η αξία των υπό διαχείριση Α/Κ αυξήθηκε κατά 0,36% και διαμορφώθηκε στα 6,856 δις €. Το σημαντικότερο γεγονός της ημέρας ήταν ότι ή άνοδος αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στην έντονη θετική κίνηση των μεριδίων (0,13%), που αντιστοιχεί σε υψηλή αξία εισροών της τάξεως των 20,924 εκατ. €.

Σε επίπεδο μέσης ημερήσιας απόδοσης το πρόσημο της αγοράς ήταν σχεδόν αμετάβλητο (οριακή υποχώρηση -0,04%). Οι 20 κατηγορίες κινήθηκαν μικτά προς αρνητικά, καθώς οι 11 έκλεισαν με ζημίες, οι 8 με κέρδη και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Σε μέση πτώση καθαρών τιμών ξεχώρισαν τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με -0,49%, τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με -0,46% και τα Funds of Funds Μετοχικά με -0,40%. Η αισθητή ανοδική κίνηση του € έναντι του $ επηρέασε τις εν λόγω κατηγορίες. Στον αντίποδα, τα υψηλότερα κέρδη σημείωσαν τα 2 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με 0,60%, τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 0,48% και τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με 0,29%.

Κινητικότητα εκ μέρους των μεριδιούχων υπήρξε στο σύνολο των κατηγοριών, η δε επενδυτική διάθεση ήταν αυξανόμενη. Σε εισροές ξεχώρισαν τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 17,394 εκατ. €. Ακολούθησαν τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 1,711 εκατ. € και τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 1,081 εκατ. €. Οι δύο συγκεκριμένες κατηγορίες – και ειδικότερα τα Μετοχικά - ουσιαστικά έχουν μονοπωλήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον τις πρώτες ημέρες του έτους. Αισθητή αξία συμμετοχών υπήρξε, επίσης, στα Funds of Funds Μικτά με 742 χιλ. €.

Η αξία των εκροών ήταν χαμηλή, με σημαντικότερες αυτές των Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας (459 χιλ. €) και των Funds of Funds Ομολογιακών (149 χιλ. €).

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v