Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση 0,13% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Πέμπτη

Στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, υπήρξε έντονη κινητικότητα, η οποία κατέληξε σε έντονες εκροές κεφαλαίων συνολικής αξίας 13,509 εκατ. €.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*
Πτώση 0,13% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Πέμπτη

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Πέμπτη 23/3/2017

Ο φετινός Μάρτιος, θα χαρακτηρισθεί ως ένας μήνας, με ιδιαίτερη μεταβλητότητα στις επενδυτικές διαθέσεις των μεριδιούχων. Καταλήγουμε σε αυτό το συμπέρασμα, παρατηρώντας μεμονωμένες ημερολογιακές ημέρες, όπου το συνολικό ισοζύγιο εισροών/εκροών είναι ιδιαίτερα μεγάλο, είτε προς θετική είτε προς αρνητική κατεύθυνση.

Ομοίως, και στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, υπήρξε έντονη κινητικότητα (ο κύριος όγκος συναλλαγών έλαβε χώρα σε μία κατηγορία), η οποία κατέληξε σε έντονες εκροές κεφαλαίων συνολικής αξίας 13,509 εκατ. €. Το αποτέλεσμα των εξαγορών αυτών ήταν τα μερίδια να κινηθούν με υψηλό αρνητικό ρυθμό της τάξεως του -0,10%, που «έσπρωξαν» το Ενεργητικό «προς τα κάτω» κατά -0,13% και το διαμόρφωσαν στα 6,505 δις €.

Σε επίπεδο μέσης απόδοσης, το σύνολο της αγοράς κινήθηκε θετικά κατά 0,11%, παρά την ανομοιογένεια των Α/Κ. Από τις 20 κατηγορίες Α/Κ, οι 15 έκλεισαν με ανοδικό πρόσημο, οι 4 με πτωτικό και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Την πιο κερδοφόρα μέση εξέλιξη καθαρών τιμών είχαν τα Funds of Funds Μετοχικά με 0,57%, τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμένων Αγορών με 0,38% και τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με 0,29%. Στον αντίποδα, οι μέσες απώλειες κινήθηκαν σε ιδιαίτερα στενό εύρος: από -0,12% (για τα 4 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη) έως και -0,01% (για τα Ομολογιακά Α/Κ μη Κρατικά Επενδυτικής Διαβάθμισης).

Καθίσταται πλέον φανερό, ότι η κατεύθυνση των αποδόσεων στους διεθνείς τίτλους εξαρτώνται στην παρούσα περίοδο από τη ψηφοφορία ως προς τη κατάργηση του προγράμματος υγείας Ομπάμα και τη δυναμική Τραμπ για εκπλήρωση των προεκλογικών δηλώσεων, ενώ βέβαια ως προς τους Ελληνικούς τίτλους με την πορεία της αξιολόγησης.

Το υψηλό αρνητικό ισοζύγιο οφείλεται κυρίως στις εξαγορές μεριδίων αξίας 13,884 εκατ. € στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας. Ακολούθησαν τα Σύνθετα Α/Κ Ειδικού Τύπου με 350 χιλ. €. Σε αντιδιαστολή, εισροές άξιες αναφοράς είχαν μόνο τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 933 χιλ. € και τα Μικτά Α/Κ με 609 χιλ. €.

Συνέχιση εξαγορών στα Μετοχικά και Ομολογιακά Α/Λ Ελλάδας, με νέες εκροές αξίας 344 χιλ. και 158 χιλ. €, αντιστοίχως.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

 

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v