Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η σκιά της Συρίας πάνω από τις αγορές

Τα νέα δεδομένα που δημιούργησε η πυραυλική επίθεση στη Συρία και γιατί αναμένεται οι αγορές να επιστρέψουν στην... κανονικότητα. Γιατί χρειάζεται προσοχή ο χρυσός. Τα μηνύματα για ΧΑ, Wall, ισοτιμίες και εμπορεύματα.

Η σκιά της Συρίας πάνω από τις αγορές
  • του Αν. Τσομπανίδη

H σύνθετη γεωπολιτική σκακιέρα, με αιχμή το Συριακό, αφήνει μια γκρίζα μεν αρχική εικόνα αλλά σύντομα οι τάχιστοι μηχανισμοί προεξόφλησης των αγορών επανατοποθετούν στο τραπέζι τις κύριες παραμέτρους ορθολογικότερης λήψης των αποφάσεων των περισσότερων επαγγελματιών, ιδιωτών κυρίως, επενδυτών.

Ο μηχανισμός μας, σκανάροντας όλες τις εξελίξεις στις κεφαλαιαγορές, καταγράφει την πολύ γρήγορη, μετά τους βομβαρδισμούς του Σαββατοκύριακου, σχετική σταθεροποίηση των τιμών πετρελαίου και χρυσού, αλλά και την απάλειψη των αρχικά σημαντικών ρυθμών διολίσθησης που κατέγραψαν το ρωσικό ρούβλι αλλά και η τουρκική λίρα έναντι του δολαρίου. Οι δύο τελευταίες ισοτιμίες απλά καταγράφονται ως κάποιο στίγμα και δεν υπονοούν καμία κερδοσκοπικού ή επενδυτικού τύπου σύσταση.

Στις διεθνείς μετοχικές αγορές, όπως και στην περίπτωση των περισσότερων πολεμικών συρράξεων από το 1990 και εντεύθεν, μετά την απόλυτα τεχνική κερδοσκοπική αντίδραση των πρώτων ωρών και συνεδριάσεων, οι επενδυτές επιστρέφουν ψύχραιμα στα θεμελιώδη, κοιτάζοντας πιο φωτεινά τις επόμενες ημέρες όσον αφορά τις προοπτικές των μετοχών.

Με αιχμή του δόρατος τον μαύρο χρυσό, οι θεμελιώδεις αιτίες δεν συνηγορούν στην πτωτική αναθεώρηση των προβλέψεων ημερήσιας παραγωγής του από τις κυριότερες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες.

Ο χρυσός ανέδειξε κάποιες από τις ιδιότητες του καταφυγίου σε περιόδους διεθνούς αστάθειας, αλλά ο μηχανισμός μας σκανάρει τη δυσκολία υπέρβασης κάποιων κρίσιμων ορίων τιμών, ώστε να θεωρηθεί ότι διασπά κρίσιμες αντιστάσεις, όπως για παράδειγμα το εύρος των 1.370-1.380 δολαρίων ανά ουγγιά.

Αμερικανικές Μετοχές (Δείκτης S&P 500)

Μέσα στη φωτεινή καταγραφή του scanner, και αντίθετα από τις προηγούμενες εβδομάδες, μειώθηκε σημαντικά η ενδοσυνεδριακή μεταβλητότητα, όπως η τελευταία καταγράφεται από τον σχετικό δείκτη «φόβου» Vix, τον οποίο μπορείτε να αξιολογήσετε και σε σχετικό διάγραμμα. Οι ενδείξεις αυτές υποδηλώνουν μια στατιστικά σημαντική υποχώρηση του αναλαμβανόμενου κινδύνου για τοποθετήσεις σε αμερικανικές μετοχές, την ώρα μάλιστα που επέρχονται οι σταδιακές ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων α' τριμήνου για τις εισηγμένες στη Wall Street εταιρείες,

Δείκτης VIX-Mεταβλητότητας αμερκανικών μετοχών, Σεπτέμβριος 2017-Μάρτιος 2018

Ελληνικές μετοχές (Γενικός Δείκτης Χ.Α.Α.)

Εγκαιρα είχαμε σημειώσει και από την προηγούμενη εβδομαδιαία αναφορά τον σηματωρό τοποθετήσεων μετά την εμπέδωση της στήριξης των τιμών στα επίπεδα των 770-780 μονάδων. Εφόσον οι χρηματιστηριακές αξίες των εισηγμένων εταιρειών αφομοιώσουν τα τρέχοντα επίπεδα των 810-820 μονάδων, η επόμενη σημαντική αντίσταση σκανάρεται στην περιοχή των 860 μονάδων.

Βρετανικές Μετοχές Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης (Δείκτης FTSE 100)

Παρόλη την ασάφεια με το χρονοδιάγραμμα του τρόπου υλοποίησης του Brexit και την ιστορικά σημαντική συσχέτιση του FTSE 100 με τον Δείκτη Dow Jones, η μέση διόρθωση των τελευταίων 50 ημερών στις βρετανικές μετοχές κρίνεται λελογισμένη. Σχετικά καθαρότερη εικόνα μάς δίνει σε τεχνικούς όρους η στήριξη του δείκτη στην περιοχή των 7.050-7.100 μονάδων, με την τεχνική διαγραμματική εικόνα των τελευταίων συνεδριάσεων παρά τη Συριακή Σύρραξη να δίνει φωτεινότερα σήματα για το μέλλον των βρετανικών μετοχών.

Iσοτιμία Ευρώ - Δολαρίου

Τεχνικά αξιοσημείωτο, όπως έγκαιρα αναφέραμε προ δύο εβδομάδων, είναι ότι το εύρος της κεντρικής ισοτιμίας παραμένει στα 1,21-1,2350 δολάρια ανά ευρώ, παρά την όξυνση των γεωπολιτικών κινδύνων. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ενίσχυσης του πράσινου νομίσματος, εάν δεν υπάρχουν σοβαρές ανακατατάξεις μετακίνησης της ρευστότητας από το δολάριο, λόγω του ότι οι χρηματιστηριακές τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου ξεκίνησαν να αποτιμώνται και σε κινεζικά γουάν. Κάτι που, έως τώρα, δεν έφερε τη δέουσα βαρύτητα ως στοιχείο που μπορεί να αλλάξει τους βασικούς συσχετισμούς στην αγορά συναλλάγματος.

Δολάριο - Γεν

Με δεδομένη την έστω και προσωρινή παραβίαση της αντίστασης των 108-108,50 γεν ανά δολάριο, εάν αυτό το εύρος της ισοτιμίας επαναδοκιμασθεί, τότε μπορεί να οδηγηθούμε στην περιοχή των 110 γεν. Εάν όμως η στήριξη των 108-108,50 γεν παραμείνει, τότε το scanning φωτίζει τεχνικά άνοδο του ιαπωνικού νομίσματος προς την περιοχή των 105-105,50 γεν ανά δολάριο.

Ισοτιμία Δολαρίου-Γεν, Σεπτέμβριος 2016-Μάρτιος 2018

Χρυσός

Σκανάροντας τα δεδομένα του κίτρινου μετάλλου, επιβεβαιώθηκε η από 7/4 αναφορά μας για την αντίσταση του πολύτιμου μετάλλου στην περιοχή των 1.370 δολαρίων ανά ουγγιά. Τιμή που προσέγγισε χωρίς να την παραβιάσει εν μέσω κλιμάκωσης της συριακής κρίσης.

Εφόσον η συριακή κρίση εκτονωθεί στα τρέχοντα επίπεδα, τότε θα έρθει η φάση της στενότερης, και πάλι, συσχέτισης της ισοτιμίας ευρώ-δολαρίου με την αντίστοιχη τιμή του χρυσού, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε σε στενότερα εύρη διακυμάνσεων.

Πετρέλαιο

O scanner, από τις 30/3, είχε έγκαιρα τεκμηριώσει την αναφορά του για τις αιτίες μεταβολής του μαύρου χρυσού, αποδίδοντας το πολύ μεγαλύτερο μέρος τους στις γεωπολιτικές και κατά πολύ μικρότερο στις οικονομικές εξελίξεις.

Ακόμη και με το πολύ βραχυπρόθεσμο σκανάρισμα των τιμών του πετρελαίου, αυτές λίγο απέκλιναν από το επίπεδο των 67 δολαρίων ανά βαρέλι, όπως το είχαμε οριοθετήσει. Ιδιαίτερα μάλιστα εάν επιβεβαιωθεί η εκτίμηση για μη αλλαγή της πολιτικής αποθεμάτων των χωρών-μελών του OPEC, πολιτική που δεν συνηγορεί σε ουσιαστική μείωση των έως τώρα εκτιμώμενων αποθεμάτων του μαύρου χρυσού. Συνεπώς, η διάσπαση της στήριξης των 70 δολαρίων ανά βαρέλι καθίσταται, με τα σημερινά δεδομένα, δύσκολη.

Τιμή Αμερικανικού Πετρελαίου WTI, Σεπτέμβριος 2016-Μάρτιος 2018

 


* Στον ρόλο του scanner o Τσομπανίδης Αναστάσιος πιστοποιημένος επενδυτικός σύμβουλος

Η τεχνική υποστήριξη παρέχεται από τον ελληνικής τεχνογνωσίας commodities trading advisor VECTORS LLC μέλους της NFA (National Futures Association) Αμερικής.

Τo παρόν άρθρο δεν αποτελεί συμβουλή και δεν παραπέμπει σε σύσταση αγοράς η πώλησης χρηματιστηριακών προϊόντων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v