Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανθεκτικές οι «άμυνες» στις διεθνείς αγορές

Ενώπιον σημαντικών στηρίξεων βρίσκονται οι μετοχικές αγορές και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού, μετά τις πιέσεις των τελευταίων εβδομάδων. Τα κρίσιμα επίπεδα στο Χρηματιστήριο της Αθήνας και η εικόνα σε ισοτιμίες και εμπορεύματα.

Ανθεκτικές οι «άμυνες» στις διεθνείς αγορές
  • του Αν. Τσομπανίδη

Oι έκκεντρες ισορροπίες που διαμορφώνουν αφενός η Προεδρία Τραμπ, με μη αναμενόμενες αποφάσεις, αλλά και η δυσλειτουργία των θεσμικών και οικονομικών δομών σε χώρες της Ευρωζώνης (Ιταλία) φέρνουν αρκετές φορές τους επενδυτές σε αδυναμία λήψης ορθολογικών αποφάσεων. Τα ανωτέρω τα επιβεβαιώνονται και η μεγαλύτερη μεταβλητότητα της αγοράς ευρωπαϊκών ομολόγων. Πάντως οι περισσότερες από τις μετοχικές αγορές έχουν μεν λογικά απωλέσει έως 10% από τα ιστορικά, για πολλές, υψηλά τους επίπεδα που σημειώθηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο, αλλά το υπόδειγμά μας σκανάρει φωτεινά την διατήρηση κάποιων σημαντικών επιπέδων στήριξής τους.

Η ελληνική οικονομία έχει να περάσει, για το επόμενο τρίμηνο, μια σειρά κομβικών σημείων (Προαπαιτούμενα, Πολυετής Προϋπολογισμός 2019-2022 με έμφαση την δημοσιονομική σταθερότητα, Εφαρμοστικοί Νόμοι) το ομαλό πέρασμα των οποίων θα καθορίσει το κατά πόσο θα υλοποιηθεί ευνοϊκά η αναδιάρθρωση του Δημοσίου Χρέους.

Τα μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ, αλλά και τα αρχεία της τελευταίας συνεδρίασης της Κεντρικής Τράπεζας, δεν παραπέμπουν σε καμία αλλαγή του μείγματος της πολιτικής της FED πού θα εμμείνει σε δύο αυξήσεις των επιτοκίων τoυ δολαρίου από 0,25% για το υπόλοιπο του έτους. Με αυτά τα θεμελιώδη δεδομένα οι αμερικανικές μετοχές κινούνται σε ένα σχετικά στενό εύρος και όπως το υπόδειγμά μας είχε έγκαιρα υποδείξει, από τις 12/5, η στήριξη του αντιπροσωπευτικού δείκτη S&P 500 αποδείχθηκε πολύ ισχυρή στο εύρος των 2.700-2.750 μονάδων από όπου μπορεί έστω και δειλά να ξεκινήσει μια ανοδική πορεία.

Η διοίκηση της ΕΚΤ φαίνεται να θέλει να ολοκληρώσει, χωρίς χρονικές παρατάσεις, την ολοκλήρωση του προγράμματος Ποσοτικής Χαλάρωσης (QE) τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Παρόλη, όμως την, έστω και περιορισμένη, τήρηση του ρυθμού ανάπτυξης στην Ευρωζώνη και την εντός του αναμενομένου αύξηση του πληθωρισμού, τα ανωτέρω δεν αιτιολογούν ακόμη αλλαγή του μείγματος νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ με έστω και οριακές αυξήσεις στα ευρωπαϊκά επιτόκια.

Κατά τις τρεις τελευταίες εβδομάδες (Στήλη της 5/5) το τεχνικό μας υπόδειγμα είχε έγκαιρα σκανάρει την άνοδο του δολαρίου έναντι του ευρώ και μάλιστα από την περιοχή των 1,20 δολαρίων ανά ευρώ. Οι νέες αποτυπώσεις του υποδείγματος καταγράφουν την πιθανή κατάκτηση και του επιπέδου των 1,16 δολαρίων.

Η μη κανονικότητα των αγορών, σε ορισμένες τουλάχιστον φάσεις τους, επιβεβαιώνεται βραχυπρόθεσμα και από τον ρόλο που καλούνται να παίξουν το ελβετικό φράγκο και το γιεν ως μέσα πιθανής κάλυψης γεωπολιτικών και θεμελιωδών κινδύνων σε Ασία και Ευρώπη αντίστοιχα.

Αμερικανικές Μετοχές (Δείκτης Dow Jones)

Ο λιγότερο αντιπροσωπευτικός δείκτης, αλλά φέροντας σαφώς μεγαλύτερη βαρύτητα στις επενδυτικές αποφάσεις, συνεχίζει να κινείται για τρίτη εβδομάδα σε σχετικά στενό εύρος. Ετσι σκανάρουμε την περιοχή των 24.500 μονάδων ως κρίσιμο επίπεδο στήριξης που εξαιρουμένων των γεωπολιτικών εξελίξεων μπορεί να δώσει ανοδική κίνηση στις αμερικανικές μετοχές.

Αμερικανικές μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης (Δείκτης Nasdaq)

Το ιστορικά υψηλό επίπεδό του ήταν οι 7.130 μονάδες που σημειώθηκε τον περασμένο Μάρτιο. Αλλά και στην φάση της διόρθωσης, που ακολούθησε, έδειξε αμυντικότερη συμπεριφορά σε σχέση με τις αμερικανικές μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης που απαρτίζουν τους δείκτες Dow Jones και S&P 500 αντίστοιχα.

H πορεία του Nasdaq (Ιανουάριος 2008-Μάιος 2018)

Βρετανικές μετοχές (Δείκτης FTSE-100)

Η ακραία κατοχύρωση κερδών στις βρετανικές μετοχές θεωρείται φυσιολογική εάν συνεκτιμήσουμε την έντονα ανοδική κίνηση που ξεκίνησε από τις 6950 μονάδες (στις 23/3) και έφθασε στις 7903 μονάδες (στις 22/5).Η συνέχεια προαναγγέλεται ως ανοδική εάν η λογική κατοχύρωση κερδών δεν παραβιάσει την ισχυρή στήριξη των 7.650 μονάδων.

Ελληνικές μετοχές (Γενικός Δείκτης)

Με τις εξελίξεις που επηρεάζουν τοπικά το Χρηματιστήριο Αθηνών να παραμένουν εύθραυστες (Κρισιμότατες δεσμεύσεις για την ολοκλήρωση του Τρίτου Προγράμματος, σημαντικά καθυστερημένη αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής της Folli Follie) σε βραχυπρόθεσμη βάση διατηρούσαμε το επίπεδο στήριξης στην περιοχή των 770 μονάδων. Η διάσπασή του οδηγεί στο επόμενο σημείο, στην περιοχή των 735 μονάδων, Το τελευταίο όμως επίπεδο, για να επιτευχθεί, θα απαιτήσει σημαντικά αρνητικά νέα.

Η τροχιά του Γενικού Δείκτης (Ιανουάριος 2008-Μάιος 2018)

Iσοτιμία Ευρώ- Δολαρίου

Οπως είχαμε έγκαιρα σκανάρει και τεκμηριώσει (στις 19/5) η διάσπαση των 1,17 δολαρίων πραγματοποιήθηκε με την επόμενη ισχυρή αντίσταση να βρίσκεται στην περιοχή των 1,16 δολαρίων ανά ευρώ. Αλλωστε τα γεωπολιτικά και θεμελιώδη δεδομένα στις ΗΠΑ (μεγαλύτερη του αναμενομένου η ένδειξη του Δείκτη Μεταποιητικής Δραστηριότητας) υποστηρίζουν την διατήρηση του θετικού momentum για το αμερικανικό νόμισμα.

Ισοτιμία Δολαρίου-Γιέν

Σύμφωνα με το υπόδειγμά μας η περιοχή των 109-109,50 γιέν σκανάρεται ώς μια τεχνική βάση στήριξης. που έχει σχηματισθεί με δεδομένα από τον Απρίλιο 2017. Ετσι σε μία περίοδο που επαναξιολογούνται τα επενδυτικά καταφύγια, το ιαπωνικό νόμισμα είναι απώτοκος μίας σχετικά ασφαλέστερης επιλογής λόγω της γεωπολιτικής κρίσης στην Ασία.

Ισοτιμία Ευρώ-Ελβετικού Φράγκου

Οπως καταγράφει και το σχετικό διάγραμμα, μετά την εφάπαξ υπερτίμηση του ελβετικού φράγκου (16/1/2015) ακολούθησε μια μακρά περίοδος τριετούς διολίσθησης με την πρώτη αντιστροφή της τάσης να καταγράφεται τον Μάιο 2018, όπου η έως τώρα ανατίμησή του έφθασε το 2,5% έναντι του ευρώ. Το σκανάρισμα του υποδέιγματός μας προσεγγίζει περαιτέρω ανοδική πορεία του ελβετικού νομίσματος με την αίρεση της διάσπασης του 1,15 ελβετικών φράγκων ανά ευρώ.

Η πορεία Ευρώ-Ελβετικού Φράγκου (Ιανουάριος 2015-Μάιος 2018)

Χρυσός

Η ανοδική κίνηση του χρυσού (από τα 1.285 σε επίπεδα άνω των 1.300 δολαρίων ανά ουγκιά) δείχνει να έχει περισσότερο βραχυχρόνιο χαρακτήρα λόγω και της έξαρσης των γεωπολιτικών εξελίξεων. Σημαντική στήριξη παραμένει το επίπεδο των 1.300-1.303 δολαρίων ανά ουγκιά το οποίο εφόσον, και πιο πιθανά, διασπασθεί καθοδικά, θα επιστρέψουμε εκ νέου στο εύρος των 1.270-1.280 δολαρίων ανα ουγγιά.

Πετρέλαιο

Ο μαύρος χρυσός βρίσκεται σε μία φάση αφομοίωσης των επιπέδων των 80 δολαρίων το βαρέλι (Τύπου Brent) μετά από μία διαρκή ανοδική πορεία που ξεκίνησε από τα επίπεδα των 30 δολαρίων το βαρέλι. Το υπόδειγμά μας σκανάρει ως σημαντική στήριξη τα επίπεδα πέριξ των 77 δολαρίων.

Σε θεμελιώδη βάση η κυβερνητική απόφαση της Κίνας για προτίμηση αγορών πετρελαίου και σιτηρών από τις ΗΠΑ σπάει μερικά τον σκληρό πυρήνα του προστατευτισμού πάνω στον οποίο βασίζεται το δόγμα “Τράμπ”. Μένει να δούμε αυτή η κίνηση σε πόσο βαθμό μπορεί να επηρεάσει καθοδικά την μεσοπρόθεσμη εξέλιξη της τιμής του πετρελαίου, ιδιαίτερα εάν κάποια στιγμή αφομοιωθούν από τις αγορές τα αρνητικά γεωπολιτικά μηνύματα.

 

** Η στήλη είναι ευγενική χορηγία της "Φoυρλής Συμμετοχών"


* Στον ρόλο του scanner o Τσομπανίδης Αναστάσιος πιστοποιημένος επενδυτικός σύμβουλος

Η τεχνική υποστήριξη παρέχεται από τον ελληνικής τεχνογνωσίας commodities trading advisor VECTORS LLC μέλους της NFA (National Futures Association) Αμερικής.

Τo παρόν άρθρο δεν αποτελεί συμβουλή και δεν παραπέμπει σε σύσταση αγοράς η πώλησης χρηματιστηριακών προϊόντων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v