Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

JUMBO: Οικονομικά αποτελέσματα

Οι καταναλωτές συνεχίζουν να επιβραβεύουν την πολιτική των καταστημάτων JUMBO, η φορολογία ωστόσο στερεί από τους μετόχους μεγάλο μερίδιο από τα αυξανόμενα κέρδη μιας επιτυχημένης διαχείρισης. Οι επενδύσεις του Ομίλου JUMBO όχι μόνο δεν σταμάτησαν λόγω της κρίσης αλλά διαρκώς διευρύνονται ποσοτικά, ποιοτικά και γεωγραφικά.

Κατά το πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας οικονομικής χρήσης (Ιούλιος 2013-Ιούνιος 2014) τα καθαρά κέρδη του Ομίλου JUMBO έφτασαν τα 58,97 εκατ. Ευρώ από 56,45 εκατ. Ευρώ που ήταν την αντίστοιχη περσινή περίοδο, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 4,45%.

Όπως είχε ήδη ανακοινωθεί στους μετόχους, οι πωλήσεις του Ομίλου κατά το πρώτο εξάμηνο ανήλθαν σε 316,74 εκατ. Ευρώ έναντι 295,39 εκατ. Ευρώ της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Ο κύκλος εργασιών στο πρώτο εξάμηνο, παρά τις δυσκολίες της περιόδου, αυξήθηκε κατά 7,23%.

Η επίδοση αυτή οφείλεται στη σημαντική ενίσχυση πωλήσεων των καταστημάτων της Βουλγαρίας και της Κύπρου σε συνδυασμό με την διατήρηση σε θετικό έδαφος των πωλήσεων του δικτύου καταστημάτων στην Ελλάδα παρά τον δύσκολο Δεκέμβριο.

Υπενθυμίζεται ότι κατά το πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας οικονομικής χρήσης, λειτούργησαν 5 νέα υπερ – καταστήματα εκ των οποίων τα 2 στην Ελλάδα, 1 στην Κύπρο και 2 στη Ρουμανία ενώ τερματίστηκε η λειτουργία του μισθωμένου καταστήματος στον Προμαχώνα.

O Όμιλος σήμερα, αριθμεί 66 καταστήματα εκ των οποίων τα 52 στην Ελλάδα, 4 στην Κύπρο, 8 στη Βουλγαρία, 2 στην Ρουμανία ενώ εντυπωσιακή είναι η ανταπόκριση του καταναλωτικού κοινού στο ηλεκτρονικό κατάστημα e-Jumbo.

Κατά το δεύτερο μισό της τρέχουσας οικονομικής χρήσης, αναμένεται να λειτουργήσει ένα ακόμα ιδιόκτητο κατάστημα στην Βόρεια Ελλάδα (9.000 τ.μ.). Σταδιακά, με δύο καταστήματα για την παρούσα χρήση, θα ξεκινήσει η ριζική ανακαίνιση παλαιών καταστημάτων του Ομίλου.

Επίσης τον Φεβρουάριο προχώρησε στην αγορά κτιριακού συγκροτήματος αποθηκών και γραφείων 27.452 τμ έναντι συνολικού τιμήματος 12 εκατ. € περίπου, με αποτέλεσμα ο Όμιλος να διαθέτει περίπου 270.000 τμ ιδιόκτητων υπερσύχρονων αποθηκευτικών χώρων.

Το μικτό περιθώριο κέρδους ανήλθε σε 50,95% έναντι 49,82% της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Η βελτίωση αυτή οφείλεται εν μέρει στην ισχυροποίηση του Ευρώ καθώς και του προϊόντολογικού μείγματος.

Τα αποτελέσματα προ τόκων, φόρων επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 84,63 εκατ. Ευρώ σε σχέση με 75,19 εκατ. Ευρώ που ήταν η αντίστοιχη επίδοση πέρυσι, παρουσιάζοντας αύξηση 12,56%.

Ωστόσο, τα ενοποιημένα κέρδη μετά φόρων ανήλθαν σε 58,97 εκατ. αυξημένα μόνο κατά 4,45% λόγω της αύξησης των φόρων κατά 50% περίπου σε σχέση με πέρυσι ως αποτέλεσμα των φορολογικών μεταρρυθμίσεων και της αύξησης συντελεστών φορολογίας των κερδών σε Ελλάδα και Κύπρο.

Υπενθυμίζεται σύμφωνα με τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις της διοίκησης, οι πωλήσεις αναμένεται να κυμανθούν αυξητικώς μεταξύ 4% και 6% ενώ τα κέρδη μετά φόρων εκτιμάται ότι θα κυμανθούν αυξητικώς στα 80 εκατ. Ευρώ με 85 εκατ. Ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v