Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Αποτελέσματα εννεαμήνου

Τα κέρδη του Ομίλου της ΕΤΕ για το εννεάμηνο του έτους ανήλθαν σε €1.176 εκατ. σε σχέση με €262 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2013. Τα κέρδη προ προβλέψεων διαμορφώθηκαν σε €1.241 εκατ., υπερκαλύπτοντας τις διενεργηθείσες προβλέψεις για επισφάλειες ύψους €1.072 εκατ., οδηγώντας σε οργανικά κέρδη εννεάμηνου ύψους €169 εκατ.

Η δημιουργία νέων επισφαλειών στην Ελλάδα συνέχισε να βαίνει μειούμενη σε τριμηνία βάση (-6% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και -36% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2013), ως απόρροια της βελτίωσης του οικονομικού κλίματος. Τα συνολικά κόστη του Ομίλου μειώθηκαν κατά 11% σε ετήσια βάση, καθώς οι ενέργειες περιστολής δαπανών σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές που δραστηριοποιείται η Εθνική Τράπεζα συνεχίζονται απρόσκοπτα.

Οι επιδόσεις της Finansbank επιβεβαιώνουν την τροχιά ανάκαμψης που ακολουθεί, με τα καθαρά κέρδη του γ' τριμήνου να διαμορφώνονται σε €109 εκατ., αυξημένα κατά 27% σε επίπεδο τριμήνου και κατά 36% σε σχέση με το γ' τρίμηνο του 2013.

Τα καθαρά επιτοκιακά έσοδα του Ομίλου στο εννεάμηνο ανήρθαν σε €2.308 εκατ., σημειώνοντας μικρή μείωση κατά 3% σε ετήσια βάση, λόγω των ιστορικά υψηλών επιτοκιακών εσόδων που είχαν επιτευχθεί από τη Finansbank την αντίστοιχη περίοδο του 2013. Αντίστοιχα, τα έσοδα από προμήθειες διαμορφώθηκαν σε €405 εκατ., αυξημένα κατά 3% σε ετήσια βάση. Στην Ελλάδα η αύξηση των επιτοκιακών εσόδων και των προμηθειών διαμορφώθηκε σε 9% και 94% αντίστοιχα, σε σχέση με το εννεάμηνο του 2013.

Οι λειτουργικές δαπάνες σε επίπεδο Ομίλου μειώθηκαν δραστικά κατά 11% σε ετήσια βάση, καθώς σημειώθηκε σημαντική περιστολή δαπανών σε όλους τους επιμέρους γεωγραφικούς τομείς. Στην Ελλάδα οι δαπάνες προσωπικού σημείωσαν πτώση κατά 14% σε ετήσια βάση (κυρίως λόγω της εθελουσίας εξόδου που ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2013) καθώς και του περιορισμού των γενικών δαπανών κατά 9%. Στις χώρες της ΝΑ Ευρώπης, η μείωση του λειτουργικού κόστους διαμορφώθηκε σε 14%, ενώ και στην Τουρκία σημειώθηκε μείωση κατά 9% σε ετήσια βάση, υποδηλώνοντας τις επιτυχείς προσπάθειες μείωσης του λειτουργικού κόστους.

Αναφορικά με την ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου, στην Ελλάδα συνεχίστηκε η επιβράδυνση της δημιουργίας νέων επισφαλειών, οι οποίες έφτασαν τα €246 εκατ., μειωμένες κατά 6% σε τριμηνιαία βάση και κατά 38% σε σχέση με το εννεάμηνο του 2013. Σε επίπεδο Ομίλου οι προβλέψεις εννεαμήνου ανήρθαν σε €1.072 εκατ., έναντι €1.239 εκατ., μειωμένες κατά 14% σε ετήσια βάση. Το επίπεδο κάλυψης των επισφαλών απαιτήσεων από προβλέψεις για τον Όμιλο διατηρήθηκε στο υψηλό επίπεδο του 56,5% ενώ ο δείκτης δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών του Ομίλου διαμορφώθηκε σε 23,4%, ουσιαστικά αμετάβλητος σε τριμηνιαία βάση.

Η ρευστότητα του Ομίλου συνέχισε να βελτιώνεται, με το λόγο δανείων προς καταθέσεις να διαμορφώνεται στο 93% -πτώση άνω των 4 εκατοστιαίων μονάδων σε ετήσια βάση- ενώ στην Ελλάδα έπεσε στο 81%, από 90% το Δεκέμβριο του 2013, διατηρώντας την ΕΤΕ με διαφορά στην υψηλότερη θέση από άποψη ρευστότητας στην εγχώρια αγορά. Στην Τουρκία διατηρείται η ισχυρή ρευστότητα, καθώς υπήρξε αύξηση καταθέσεων κατά 11% σε ετήσια (σε όρους τοπικού νομίσματος), κυρίως λόγω της αύξησης των χαμηλού κόστους καταθέσεων όψεως (+24% σε ετήσια βάση). Στη ΝΑ Ευρώπη σημειώθηκε περαιτέρω ενίσχυση της ρευστότητας, με δείκτη δανείων προς καταθέσεις 97%, έναντι 100% το προηγούμενο τρίμηνο.

Ο κύριος βασικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας του Ομίλου CΕT1 ανήλθε σε 15,8%. Αξίζει να σημειωθεί ότι, βάσει των προσφάτων stress tests που διενήργησε η ΕΚΤ, και λαμβάνοντας υπόψη το ήδη εγκεκριμένο σχέδιο αναδιάρθρωσης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ (DG Comp), δεν πρόεκυψε καμία ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης των κεφαλαίων της Τράπεζας, ακόμα και κάτω από ακραίες συνθήκες.

Ελλάδα: Ισχυρά επιτοκιακά έσοδα και συνεχιζόμενη μείωση του ρυθμού δημιουργίας νέων επισφαλειών
Τα βασικά χαρακτηριστικά του γ' τρίμηνου ήταν τόσο η βελτίωση του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου όσο και η συνεχιζόμενη μείωση του ρυθμού δημιουργίας νέων επισφαλειών:

i) τα καθαρά επιτοκιακά έσοδα αυξήθηκαν κατά 9% σε ετήσια βάση, στα €1.252 εκατ., ενώ, συμπεριλαμβανομένων των καθαρών εσόδων από προμήθειες, τα έσοδα από κύριες δραστηριότητες ενισχύθηκαν κατά 11% σε σχέση με το εννεάμηνο του 2013. Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο στο γ΄ τρίμηνο διευρύνθηκε κατά 12 μ.β. ή 35 μ.β. σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2013, διαμορφούμενο σε 286 μ.β.

ii) οι λειτουργικές δαπάνες σημείωσαν εντυπωσιακή μείωση κατά 14% σε ετήσια βάση, αντανακλώντας τις ωφέλειες από το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2013 και οδήγησε τις δαπάνες προσωπικού σε δραστική περιστολή της τάξης του 17% σε ετήσια βάση
iii) οι προβλέψεις για μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν κατά 17% σε ετήσια βάση και ανήλθαν στα €777 εκατ. στο εννεάμηνο του 2014.

Οι νέες καθυστερήσεις άνω των 90 ημερών συνέχισαν την πτωτική τους πορεία το γ' τρίμηνο, μειωμένες κατά 6% σε τριμηνιαία βάση και κατά 36% σε σχέση με το γ΄ τρίμηνο του 2013, στα €246 εκατ. Οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις του εννεαμήνου μειώθηκαν κατά 15% ετησίως, ενώ παράλληλα ο δείκτης κάλυψης των επισφαλειών διατηρήθηκε στο 56,2%. Ο δείκτης δανείων σε καθυστέρηση +90 ημερών ανήλθε σε 30,1% σε σχέση με 29,3% το προηγούμενο τρίμηνο.

Οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 2% σε ετήσια βάση, στα €46,1 δισ., αντανακλώντας τη σταδιακή ανάκτηση της εμπιστοσύνης των Ελλήνων καταθετών προς την Τράπεζα και το τραπεζικό σύστημα της χώρας. Συγκεκριμένα, σημειώθηκε ισχυρή άνοδος τόσο των προθεσμιακών καταθέσεων κατά 5% σε ετήσια βάση, όσο και των λογαριασμών όψεως (+8%), ενώ οι καταθέσεις ταμιευτηρίου παρέμειναν σταθερές. Η αύξηση της καταθετικής βάσης είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς επετεύχθη σε περιβάλλον συνεχιζόμενης αποκλιμάκωσης των επιτοκίων καταθέσεων.

Οι χορηγήσεις πριν την αφαίρεση των προβλέψεων διαμορφώθηκαν σε €45,2 δισ., -3% σε ετήσια βάση, κυρίως λόγω της συνεχιζόμενης απομόχλευσης του χαρτοφυλακίου λιανικής κατά 4% σε ετήσια βάση.

Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις της Τράπεζας διαμορφώθηκε σε 81% το Σεπτέμβριο του 2014, έναντι 88% ένα έτος νωρίτερα. Η καθαρή χρηματοδότηση από το Ευρωσύστημα μειώθηκε περαιτέρω κατά €10 δισ. από το τέλος Δεκεμβρίου 2013 έως σήμερα, αποτελώντας μόλις το 5% του ενεργητικού του Ομίλου (προσαρμοσμένο για τις ομολογίες του EFSF), ενώ η Τράπεζα έχει μηδενική εξάρτηση από τον έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας ELA ήδη από το γ΄ τρίμηνο του 2013.

Finansbank: Η εντυπωσιακή ανάκαμψη των κερδών συνεχίζεται

Το κλίμα στην Τουρκία συνέχισε να βελτιώνεται, με τα καθαρά κέρδη της Finansbank κατά το γ' τρίμηνο να ανέρχονται σε TL313 εκατ. (€109 εκατ.), αυξημένα κατά 27% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο σε σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία.

Τα οργανικά έσοδα του γ' τριμήνου συνέχισαν να ενισχύονται κατά 8% σε τριμηνιαία βάση, παρά τις δυσμενείς αλλαγές στο εποπτικό πλαίσιο λειτουργίας των τραπεζών και ιδιαίτερα σε αυτές που αφορούν την τιμολόγηση των προϊόντων λιανικής τραπεζικής. Τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν κατά 11% ενώ οι προμήθειες σημείωσαν οριακή αύξηση 1% σε τριμηνιαία βάση. Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο του γ' τριμήνου εκτοξεύτηκε στις 570 μ.β., αυξημένο κατά 38 μ.β.

Ο δείκτης αποτελεσματικότητας του γ' τριμήνου (δαπάνες προς έσοδα) σημείωσε εντυπωσιακή βελτίωση αφού διαμορφώθηκε σε 46%, από 51% το προηγούμενο τρίμηνο, λόγω της σημαντικής αύξησης των εσόδων (+14% σε τριμηνιαία βάση) και της μικρής αύξησης των λειτουργικών δαπανών (+2% σε τριμηνιαία βάση), παρά τον υψηλό πληθωρισμό της τουρκικής οικονομίας.

Ο δείκτης δανείων σε καθυστέρηση διαμορφώθηκε σε 5,5%, σχεδόν αμετάβλητος σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο ενώ οι προβλέψεις για επισφαλή δάνεια ανήλθαν σε TL232 εκατ. (+22% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο), αυξάνοντας την κάλυψη των καθυστερούμενων δανείων από προβλέψεις στο 70%.

Οι συνολικές χορηγήσεις της Finansbank ανήλθαν σε TL54,3 δισ. (€18,9 δισ.), σημειώνοντας αύξηση κατά 14% σε ετήσια βάση, ενώ αντίστοιχα οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 11%. Ως αποτέλεσμα της αλλαγής στρατηγικής από την αρχή του 2013, με στροφή προς τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, το δανειακό χαρτοφυλάκιο λιανικής τραπεζικής συνέχισε να μειώνεται (-6% σε ετήσια βάση) φθάνοντας τα TL24,4 δισ., ενώ το δανειακό χαρτοφυλάκιο επιχειρηματικής τραπεζικής αυξήθηκε εντυπωσιακά κατά 39% ετησίως, στα TL29,9 δισ.

Ο Συνολικός Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας (CAR) ανήλθε σε 16,3%, που αποτελεί τον υψηλότερο δείκτη μεταξύ των κύριων ανταγωνιστών της Finansbank, προσδίδοντάς της βασικό συγκριτικό πλεονέκτημα.

ΝΑ Ευρώπη1: Εντυπωσιακή άνοδος της κερδοφορίας, μέσω της περιστολής κόστους και της εξομάλυνσης του κόστους κινδύνου

Κατά το εννεάμηνο του 2014, οι δραστηριότητες του Ομίλου στη ΝΑ Ευρώπη απέφεραν καθαρά κέρδη ύψους €43 εκατ. σε σχέση με €20 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2013. Η εντυπωσιακή ενίσχυση της κερδοφορίας προήλθε κυρίως από τη σημαντική περιστολή του λειτουργικού κόστους κατά 6% σε ετήσια βάση. Το επιτοκιακό περιθώριο αυξήθηκε κατά 34 μ.β. σε ετήσια βάση, στις 346 μ.β., ενώ τα οργανικά έσοδα σημείωσαν άνοδο 6%. Ως αποτέλεσμα, τα προ προβλέψεων κέρδη αυξήθηκαν κατά 22% σε ετήσια βάση, στα €113 εκατ.

Οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις, διαμορφώθηκαν σε €59 εκατ. στο εννεάμηνο του 2014 (-13% σε ετήσια βάση), ενώ οι νέες επισφάλειες κατά το γ' τρίμηνο ανήλθαν σε μόλις €13 εκατ. Ο δείκτης κάλυψης των καθυστερούμενων δανείων από προβλέψεις βελτιώθηκε σε 53%, από 51% το γ΄ τρίμηνο του 2013.

Η ρευστότητα συνέχισε να βρίσκεται σε ιδιαίτερα ικανοποιητικά επίπεδα, καθώς τα υπόλοιπα των χορηγήσεων μειώθηκαν ελαφρώς κατά 2% σε ετήσια βάση, στα €6.152 εκατ. εκατ., ενώ οι καταθέσεις μειώθηκαν οριακά κατά 1% σε ετήσια βάση στα €5.527 εκατ. Ως αποτέλεσμα, οι δραστηριότητες της ΝΑ Ευρώπης διαθέτουν χρηματοδοτικό πλεόνασμα, με δείκτη δανείων προς καταθέσεις 97% στο τέλος εννεαμήνου του 2014, σε σχέση με άνω του 200% προ κρίσης.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v