Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ: Ενέργειες άρσης της επιτήρησης

Στο πλαίσιο της δημοσίευσης των οικονομικών καταστάσεων της περιόδου από 01/01/2016 - 30/06/2016 της Εταιρείας Ι.ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ & ΥΙΟΣ HOLDING A.E. και κατ' εφαρμογή της παρ. 4.1.4.4. του κανονισμού του Χ.Α., γνωστοποιείται προς το επενδυτικό κοινό ότι το σύνολο των μετοχών της Εταιρείας παραμένει στην κατηγορία "Επιτήρησης" όπου μεταφέρθηκε στις 6/9/2011 με την από 5/9/2011 απόφαση του Δ.Σ. του Χ.Α. Ο λόγος για την ένταξη στην κατηγορία "Επιτήρησης" ήταν ότι σύμφωνα με την ετήσια οικονομική έκθεση της 31/12/2010 διαπιστώθηκε ότι οι ζημιές κατά τη χρήση διαμορφώθηκαν σε επίπεδο μεγαλύτερο από 30% της καθαρής θέσης και δεν έχουν ακόμα γίνει ενέργειες για τη βελτίωση αυτής μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, λόγω της γενικότερης οικονομικής συγκυρίας.
Το 2016 η Ελληνική οικονομία παρέμεινε για δεύτερη χρονιά σε φάση στασιμότητας, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι το 2015 χαρακτηρίστηκε ως έτος με ιδιαίτερα σημαντικά γεγονότα τα οποία επηρέασαν καταλυτικά το κοινωνικό, το πολιτικό και το οικονομικό περιβάλλον της χώρας μας, σε έντονο κλίμα πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας. Η παρατεινόμενη προσπάθεια για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η οποία μέχρι και σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί, είχε επηρεάσει αρνητικά το κλείσιμο του τέταρτου τριμήνου 2016 αλλά και το α΄ τρίμηνο του 2017. Ο τουρισμός και το 2016 παρουσίασε αύξηση στις αφίξεις κατά 5,1% σε σχέση με το 2015, παρουσίασε όμως μείωση στα τουριστικά έσοδα κατά 6,4% έναντι του 2015

Ο πληθωρισμός παρέμεινε αμετάβλητος το 2016.

Η εγχώρια κατανάλωση τροφίμων και ποτών παρουσίασε μείωση το 2016. Σύμφωνα με τα στοιχεία της NIELSEN ο κύκλος εργασιών στο οργανωμένο λιανεμπόριο ( Σούπερ Μάρκετ ) που καταμετρείται, υποχώρησε κατά 4.5% ( 9,5 δις Ευρώ ) στο σύνολο του έτους έναντι του 2015, ενώ η κατανάλωση σε τρόφιμα και ποτά μειώθηκε σε όγκο κατά 7,2%. Αντίστοιχη έκθεση της εταιρίας μετρήσεων IRI παρουσιάζει την μείωση της κατηγορίας των αλκοολούχων ποτών στο 12,4% έναντι του 2015. Ειδικότερα η εγχώρια κατανάλωση εμφιαλωμένου κρασιού κινήθηκε πτωτικά το 2016 ακολουθώντας την γενικότερη τάση του κλάδου των ποτών παρά τη θετική επίδραση του τουρισμού. Η κατανάλωση του χύμα κρασιού να διατηρείται ακόμα σε υψηλά επίπεδα, αποτελώντας τον μεγαλύτερο ανταγωνιστή του εμφιαλωμένου κρασιού. Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία κατάφερε να διατηρήσει τα μερίδια της στην αγορά των Σ/Μ, θέτοντας τις προυποθέσεις για ουσιαστική ανάκαμψη το 2017.

Ο όμιλος συνέχισε και το 2016 τις προσπάθειες για την αναδιάρθρωση και εξυγίανση της παραγωγικής εταιρίας Ι. ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ & ΥΙΟΣ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ Α.Ε. Στα πλαίσια αυτά ολοκλήρωσε με επιτυχία τις διαπραγματεύσεις με τις πιστώτριες τράπεζες και υπέγραψε την 30/12/2016 τη συμφωνία αναδιάρθρωσης του τραπεζικού δανεισμού της, η οποία βασίζεται στο επιχειρηματικό σχέδιο αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης της εταιρίας που εκπονήθηκε από την εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων Deloitte & Touche.

Τη συμφωνία υπέγραψαν οι τέσσερεις συστημικές τράπεζες Alpha Bank, ETE, Eurobank και Πειραιώς. Η συμφωνία υποβλήθηκε για επικύρωση ώστε να αποκτήσει και νομική ισχύ, στα πλαίσια του νόμου περί εξυγίανσης και αναδιάρθρωσης των εταιρειών (άρθρο 106β του Ν. 3588/2007) στο Πρωτοδικείο Ημαθίας και η οποία συζητήθηκε την 8η Φεβρουαρίου 2017.

Στα κύρια σημεία της συμφωνίας προβλέπεται:

- H ρύθμιση του τραπεζικού της δανεισμού σε 15 έτη και χρηματοδότηση των βραχυπρόθεσμων αναγκών της εταιρείας.

- Χαμηλό επιτόκιο για όλη τη διάρκεια της συμφωνίας.

- Ρύθμιση των υποχρεώσεων προς το Δημόσιο και τους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς σε αντίστοιχη διάρκεια.

- Περίοδο χάρητος 1 έτους, κατά την οποία πληρώνονται μόνο τόκοι.

- Πώληση θυγατρικών εταιρειών.

- Σταδιακή αποπληρωμή στο ακέραιο, όλων των προμηθευτών της εταιρείας.

Η διοίκηση του Ομίλου εκτιμά ότι η συμφωνία αυτή θα συντελέσει στην επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί στα πλαίσια του επιχειρηματικού της σχεδίου με κύριους πυλώνες την διεύρυνση της ανάπτυξης των πωλήσεων της εταιρίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, την περαιτέρω βελτίωση της μικτής της κερδοφορίας, την ενίσχυση της ρευστότητας και τη μείωση των λειτουργικών της δαπανών.

(2) ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ 2016

Κύκλος Εργασιών

Η συνολική κατανάλωση του εμφιαλωμένου κρασιού το 2016 κινήθηκε για μια ακόμη χρονιά σε χαμηλότερα επίπεδα από το 2015. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς η μείωση του όγκου πωλήσεων συνεχίστηκε τόσο στην αγορά της επιτόπιας κατανάλωσης ( εστίαση ) όσο και στην αγορά των σημείων λιανικής πώλησης (S/M κλπ) όπου η μείωση στο εμφιαλωμένο κρασί διαμορφώθηκε σύμφωνα με εκτιμήσεις της IRI στο 17,1%. Η εταιρία, στο πλαίσιο αυτό, διατήρησε τα μερίδια της στην αγορά των S/M στα οποία κατέχει την πρώτη θέση (στοιχεία IRI).

Στο περιβάλον αυτό ο καθαρός ενοποιημένος κύκλος εργασιών το 2016 παρουσίασε μείωση κατά 11,8% σε σχέση με την χρήση 2015 και διαμορφώθηκε στα € 11,11 εκ. έναντι €12, 59 εκ. την προηγούμενη χρήση. Η μείωση αυτή οφείλεται αντίστοιχα στην μείωση της αγοράς εσωτερικού αλλά και στις εξαγωγές. Το ποσοστό των πωλήσεων εξωτερικού αποτελεί το 30,0% του συνολικού κύκλου εργασιών της παραγωγικής θυγατρικής εταιρίας και διαμορφώθηκε στα €3,1 εκ.

Μικτό Περιθώριο Κέρδους

Το μικτό περιθώριο κέρδους (των μη βιολογικών στοιχείων) μειώθηκε κατά 2.3% την χρήση 2016 και ανήλθε στο ποσό των € 3,9 εκ η ποσοστό 35,2% του ενοποιημένου κύκλου εργασιών έναντι € 4,7 εκ. και ποσοστού 37,5% της προηγούμενης χρονιάς.

Έσοδα - Έξοδα

Τα άλλα έσοδα εκμετάλλευσης μειώθηκαν το 2016 και διαμορφώθηκαν στα €330 χιλ έναντι €1.263 χιλ. το 2015. Τα άλλα έξοδα αντίστοιχα αυξήθηκαν σε €1.523 χιλ. το 2016 από €301 χιλ το 2015 γεγονός που οφείλεται για μεν το 2015 στην αποτύπωση ολοκλήρωση της ρύθμισης των υποχρεώσεων σε δημόσιο και ασφαλιστικούς οργανισμούς (όφελος από προσαυξήσεις και πρόστιμα), για δε το 2016 στον αντιλογισμό τους λόγω της νέας συμφωνίας αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης η οποία υποβλήθηκε στις 30/12/2016 και αναμένεται η επικύρωσή της από το δικαστήριο στην χρήση 2017.

Τα οργανικά έξοδα (διάθεσης και διοίκησης) μειώθηκαν σημαντικά κατά € 941 χιλ. το 2016 ή ποσοστό 16,3% και διαμορφώθηκαν σε € 4.819 έναντι € 5.761 χιλ. το 2015.

Χρηματοοικονομικά

Το χρηματοοικονομικό κόστος το 2016 αυξήθηκε σημαντικά στη χρήση κατά € 405 και διαμορφώθηκε στο ποσό των € 1.576 χιλ .από €1.171 χιλ. την αντίστοιχη περυσινή χρήση και οφείλεται στην κεφαλαιοποίηση πρόσθετων τόκων με βάση την νέα συμφωνία ρύθμισης με τις τράπεζες.

Λειτουργικό Αποτέλεσμα

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω μεταβολών το ενοποιημένο λειτουργικό αποτέλεσμα της χρήσης διαμορφώθηκε σε ζημίες προ φόρων € 3.088 από ζημίες € 840 χιλ. το 2015. Η αύξηση των ζημιών κατά € 2.248 την τρέχουσα χρήση οφείλεται στην αύξηση των εκτάκτων εξόδων κατά € 1.134 χιλ (κυρίως αφορούν τον αντιλογισμό της ωφέλειας των προστίμων και προσαυξήσεων λόγω της νέας συμφωνίας ρύθμισης ) και κατά € 405 χιλ. από την αύξηση των τόκων περιόδου που κεφαλαιοποιήθηκαν λόγω της συμφωνίας ρύθμισης με τις τράπεζες.

ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ 2017

Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017, η καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης αλλά και οι απρόβλεπτες εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον, επαναφέρουν σε ένα σημαντικό βαθμό την αβεβαιότητα και τις ανησυχίες της αγοράς και αναδεικνείουν εκ νέου τα προβλήματα ρευστότητας και έλλειψης χρηματοδοτικής πολιτικής για τις επιχειρήσεις.

Η ολοκλήρωση των κυβερνητικών δράσεων και η θετική αξιολόγηση αναμένεται να αλλάξει επί το θετικότερο το γενικό οικονομικό κλίμα και ιδιαίτερα να τονώσει το αίσθημα εμπιστοσύνης στην αγορά. Με βάση τις εξελίξεις αυτές αναμένεται αντιστροφή σε θετικό ρυθμό του Α.Ε.Π το οποίο εκτιμάται σύμφωνα με την έκθεση της Τράπεζας Ελλάδος στο 2.5% με έμφαση το δεύτερο εξάμηνο. Αναμένονται επίσης θετικές εξελίξεις στην περαιτέρω μείωση της ανεργίας, στην αύξηση του τουριστικού προϊόντος και στην αύξηση των εξαγωγών.

Η αναμενόμενη για τέταρτη συνεχή χρονιά αύξηση του εξωτερικού τουρισμού, η βελτίωση του οικονομικού και επενδυτικού κλίματος, η αναμενόμενη βελτίωση της ρευστότητας στην αγορά, και η αναμενόμενη αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, θα αποτελέσουν τους παράγοντες που θα επηρεάσουν τόσο τη συνολική ζήτηση, όσο και την ζήτηση στον κλάδο του κρασιού.

Οι στόχοι της εταιρείας για το 2017, εστιάζονται τόσο στην ανάπτυξη των εξαγωγών αλλά και στην αξιοποίηση της συνεχούς βελτιούμενης θέσης της εταιρείας στην εγχώρια αγορά, αξιοποιώντας τόσο τη δυναμική της στην τουριστική αγορά, όσο και στην βελτίωση του δικτύου της στις αστικές περιοχές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v