Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

LAMDA: Αποτελέσματα εξαμήνου

Συνεχίζοντας το ρεκόρ κερδοφορίας του 2016 και παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον η λειτουργική κερδοφορία των τριών εμπορικών κέντρων της Lamda Development, (EBITDA), κινήθηκε ανοδικά και αυτό το εξάμηνο παρουσιάζοντας αύξηση 2,3% σε σχέση με το Α' εξάμηνο 2016 και ανήλθε στα €22 εκατ.

Tα συνολικά ενοποιημένα λειτουργικά αποτελέσματα (EBITDA) του ομίλου προ αποτιμήσεων ανήλθαν σε €18, 6 εκατ. καταγράφοντας αύξηση 3,9% σε σχέση με το Α' εξάμηνο του 2016.

Τα κτίρια γραφείων συνεισέφεραν στη λειτουργική κερδοφορία Α' εξαμήνου 2017 του Ομίλου κατά €0,8 εκατ. όσο και το Α 'εξάμηνο του 2016.

Το συνολικό ενοποιημένο EBITDA προ αποτιμήσεων ανήλθε στα €18,6 εκατ. παρουσιάζοντας αύξηση κατά 3,9% αποτυπώνοντας την άνοδο της λειτουργικής κερδοφορίας των εμπορικών μας κέντρων. Σε ενοποιημένο επίπεδο υπήρχαν ζημιές €10,9 εκατ. έναντι κερδών €1,5 εκατ. το Α' εξάμηνο του 2016, που οφείλονται σε διαφορές αποτίμησης οικοπέδων καθώς σε έκτακτο αυξημένο φόρο εισοδήματος.

Η Καθαρή Αξία Ενεργητικού προ φόρων (Net Asset Value, NAV) ανήλθε σε €391,1 εκατ. Σημειώνεται ότι το NAV με την απόκτηση του επιπλέον 50% της LAMDA OLYMPIA VILLAGE που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο 2017 ανέρχεται σε 413,1 εκατ. (€5,18 ανά μετοχή).

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΑΣΙΚΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΔΕΙΚΤΩΝ

Κατά το Α' εξάμηνο 2017 ο συνδυασμός της παρατεταμένης δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας, των ακραίων καιρικών συνθηκών με τις παρατεταμένες απεργιακές κινητοποιήσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς το Α' τρίμηνο του 2017, καθώς και η αποχώρηση από τα Εμπορικά μας Κέντρα ενός σημαντικού εμπόρου λιανικής με πολλαπλό αριθμό καταστημάτων επηρέασε παροδικά τους βασικούς εμπορικούς δείκτες.

Ο συνολικός κύκλος εργασιών των καταστημάτων παρουσίασε μείωση 4,4% σε σύγκριση με το Α' εξάμηνο 2016 ενώ η συνολική επισκεψιμότητα των εμπορικών κέντρων κατά την ίδια χρονική περίοδο κατέγραψε μείωση της τάξεως του 2,6%. Σημειωτέον ότι, τον Ιούλιο υπήρξε αναστροφή της τάσης αυτής σημειώνοντας 2,1% αύξηση και 7% αύξηση αντίστοιχα. Η μέση πληρότητα των εμπορικών κέντρων της εταιρίας προσεγγίζει το 98% με έντονο το ενδιαφέρον για νέες μισθώσεις.

Η διαφοροποίηση της δραστηριότητας των εμπορικών κέντρων σε σύγκριση με την λοιπή αγορά λιανικής συνεχώς επιβεβαιώνεται από τη προτίμηση που σταθερά επιδεικνύει το καταναλωτικό κοινό, επισημαίνει η εταιρία, τονίζοντας ότι «οι συνεργάτες μας, έμποροι λιανικής, συνεχίζουν να τυγχάνουν αδιάληπτης υποστήριξης σε προωθητικές ενέργειες διαφήμισης και επικοινωνίας προσβλέποντας στα οφέλη των υψηλών ποσοστών επισκεψιμότητας».

Η λειτουργική κερδοφορία του “The Mall Athens” ανήλθε στα €13,7 εκατ. σημειώνοντας άνοδο κατά 3%. Σημειώνεται ότι ο τζίρος των καταστημάτων παρουσίασε μείωση κατά 4,3% ενώ ο αριθμός των επισκεπτών παρουσίασε μείωση κατά 2,1% για τους λόγους πού αναφέρονται παραπάνω.

Εις ότι αφορά το Golden Hall, η λειτουργική του κερδοφορία ανήλθε σε €8,0 εκατ., παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1,3%. Ο συνολικός κύκλος εργασιών των καταστημάτων κινήθηκε καθοδικά κατά 6,1% για τους λόγους που αναφέρονται παραπάνω, ενώ ο αριθμός των επισκεπτών σημείωσε άνοδο κατά 1,2%.

Η λειτουργική κερδοφορία του “Mediterranean Cosmos” στη Θεσσαλονίκη ανήλθε σε €7,2 εκατ., παρουσιάζοντας άνοδο κατά 4,3%. Ο κύκλος εργασιών των καταστημάτων παρουσίασε μείωση κατά 3%. Επίσης, σημειώθηκε μείωση του αριθμού των επισκεπτών κατά 5%, ενώ το εμπορικό κέντρο βρίσκεται σε καθεστώς πλήρους μίσθωσης, με ποσοστό 99%. Κύρια αιτία παροδικής επιδείνωσης των βασικών εμπορικών δεικτών του εμπορικού κέντρου αποτέλεσαν οι καιρικές συνθήκες το Α' τρίμηνο του έτους.

Ο δείκτης καθαρού δανεισμού προς την αξία του επενδυτικού χαρτοφυλακίου (“Net Loan to Value”) ανήλθε στο 32,4%, μετά τη πώληση του 31,7% της LAMDA MALLS AE. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι, με ημερομηνία αναφοράς 30/06/2017, η Εταιρεία είχε στη κατοχή της 2.366.007 ίδιες μετοχές που αντιπροσωπεύουν το 2,97% επί του συνόλου, με μεσοσταθμικό κόστος κτήσεως €3,87 ανά μετοχή.

Mε αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας κ. Οδυσσέας Αθανασίου δήλωσε σχετικά:

«Το πρώτο εξάμηνο του 2017 ήταν σταθμός στην ιστορία της εταιρείας μας: Συνεχίσαμε τη θετική πορεία αύξησης των λειτουργικών μας κερδών, ξεκινήσαμε την υλοποίηση της στρατηγικής μας συμφωνίας με την Varde partners για την από κοινού δυναμική ανάπτυξη της θυγατρικής εταιρείας Lamda Malls στο χώρο του retail real estate και εξαγοράσαμε το υπόλοιπο 50% του The Mall Athens από την HSBC με καθαρό οικονομικό όφελος για τους μετόχους μας. Η εμπιστοσύνη του καταναλωτικού κοινού σε συνδυασμό με την επιβεβαίωση της στήριξης διεθνών επενδυτών στην εταιρεία επιβραβεύουν τις προσπάθειές μας και τη στρατηγική μας. Θα συνεχίσουμε να στοχεύουμε στη παροχή ποιοτικών υπηρεσιών και πραγματοποίηση νέων επενδύσεων συμβάλλοντας περαιτέρω στην ενίσχυση της απασχόλησης και στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v