Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

EUROBANK: Αποτελέσματα 2017

- Τα καθαρά κέρδη πριν από τις μη συνεχιζόμενες δραστηριότητες και έκτακτα αποτελέσματα διαμορφώθηκαν σε €186εκ. το 2017.

- Tα καθαρά έσοδα από τόκους παρέμειναν στα επίπεδα του 2016 και διαμορφώθηκαν σε €1,5δισ., καθώς η μείωση του κόστους χρηματοδότησης από το ευρωσύστημα και της χρήσης εγγυήσεων του Πυλώνα ΙΙ αντιστάθμισε τα χαμηλότερα έσοδα από χορηγήσεις.

- Το καθαρό περιθώριο επιτοκίου βελτιώθηκε κατά 19 μονάδες βάσης έναντι του 2016 σε 2,41%.

- Τα καθαρά έσοδα από αμοιβές και προμήθειες αυξήθηκαν κατά 14,5% το 2017 σε €268εκ., κυρίως λόγω χαμηλότερων δαπανών για τη χρήση των εγγυήσεων του Πυλώνα ΙΙ.

- Τα οργανικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 2,1% το 2017 σε €1,7δισ., ενώ τα λοιπά έσοδα υποχώρησαν κατά 28,4% και διαμορφώθηκαν σε €151εκ.

- Τα συνολικά έσοδα υποχώρησαν κατά 1,3% σε €1,9δισ.

- Οι Λειτουργικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 0,9% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν σε €894εκ., ενώ στην Ελλάδα υποχώρησαν κατά 2,0% το 2017. Ο δείκτης κόστους προς έσοδα σε επίπεδο Ομίλου παρέμεινε κάτω του 50% και διαμορφώθηκε σε 47,5%.

- Τα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων αυξήθηκαν κατά 5,4% έναντι του 2016 σε €837εκ., ενώ τα συνολικά κέρδη προ προβλέψεων μειώθηκαν κατά 1,7% σε €987εκ.

- Ο σχηματισμός των νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE formation) ήταν αρνητικός όλα τα τρίμηνα του 2017 και διαμορφώθηκε σε -€687εκ. το 2017. Ο δείκτης των NPEs μειώθηκε κατά 340 μονάδες βάσης σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκε σε 42,6% του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων, από 46,0% το 2016, ενώ τα συνολικά NPEs μειώθηκαν κατά €2,5δισ. το 2017, ξεπερνώντας τον αρχικό στόχο που είχε τεθεί κατά €0,7δισ. Η κάλυψη των NPEs από τις σωρευτικές προβλέψεις διαμορφώθηκε σε 50,4% στο τέλος του έτους.

Pro-forma για την εφαρμογή του προτύπου IFRS9 για 1η φορά, η κάλυψη των NPEs βελτιώνεται κατά περισσότερες από 500 μονάδες βάσης σε 55,5%, ως αποτέλεσμα της αύξησης των συσσωρευμένων προβλέψεων κατά €1 δισ.

- Οι δραστηριότητες στο εξωτερικό παρέμειναν σταθερά κερδοφόρες, με τα καθαρά κέρδη πριν από έκτακτα αποτελέσματα και μη συνεχιζόμενες δραστηριότητες να ανέρχονται σε €130εκ. το 2017.

- O δείκτης κεφαλαίων κοινών μετοχών της κατηγορίας Ι (CET1) διαμορφώθηκε σε 15,8%4 επί του σταθμισμένου ενεργητικού στο τέλος 2017. Με την πλήρη εφαρμογή του πλαισίου της Βασιλείας ΙΙΙ, ο ανωτέρω δείκτης διαμορφώνεται σε 15,3%5 και έχει αυξηθεί κατά 150 μονάδες βάσης έναντι του 2016 και 220 μονάδες έναντι του 2015, ενώ ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώνεται σε 17,9%4 και είναι αυξημένος κατά 450 μονάδες έναντι του 2015. Proforma για την εφαρμογή του προτύπου IFRS9 για 1η φορά, ο δείκτης CET1 με βάση τους κανόνες της Βασιλείας ΙΙΙ διαμορφώνεται σε 12,4%.

- Η τρέχουσα χρηματοδότηση από τον έκτακτο μηχανισμό ELA ανέρχεται σε €5,3δισ. και είναι χαμηλότερη κατά €7,2δισ. από τα υψηλά του 2017.

- Οι καταθέσεις πελατών αυξήθηκαν κατά €1,2δισ. στην Ελλάδα και €1,8 δισ. σε επίπεδο Ομίλου το 2017. Οι χορηγήσεις (προ προβλέψεων, διαγραφών, συναλλαγματικών διαφορών και πωλήσεων) αυξήθηκαν κατά €0,4δισ. την ίδια περίοδο. Ο δείκτης χορηγήσεων προς καταθέσεις βελτιώθηκε σε 109,6%, από 117,6%
το 2016.

Φωκίων Καραβίας: Θα πετύχουμε τους στόχους στα NPLs
«Το 2017 ήταν για τη Eurobank άλλη μια κερδοφόρα χρονιά, με ισχυρές επιδόσεις, κατά την οποία η Τράπεζα πέτυχε όλους τους στρατηγικούς και επιχειρηματικούς στόχους και τους υπερέβη σε κρίσιμους τομείς. Η καθαρή κερδοφορία έφτασε τα €186 εκ. χάρη στην αύξηση των κύριων προ προβλέψεων εσόδων και στις διεθνείς δραστηριότητες, τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος (φωτ. αριστερά).

Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) μειώθηκαν κατά €2,5 δισ. σε ετήσια βάση, ξεπερνώντας το σχετικό στόχο. Το τέταρτο τρίμηνο του έτους σημειώθηκαν οι καλύτερες ιστορικά επιδόσεις τόσο στη μείωση του αποθέματος NPE όσο και στη δημιουργία νέων. Πρόκειται για εξέλιξη ιδιαίτερα ενθαρρυντική για το 2018, καθώς η διαχείριση του αποθέματος μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων θα παραμείνει προτεραιότητα ενώ η τάση του τελευταίου τριμήνου μπορεί να αποδοθεί τουλάχιστον σε ένα βαθμό στην αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου και στην αποφασιστικότητα για την εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Μολονότι οι στόχοι για τα NΡΕ είναι φέτος πιο απαιτητικοί, έχουμε τη βεβαιότητα ότι θα τους επιτύχουμε, καθώς ο τράπεζες μπορούν πλέον να κάνουν πλήρη χρήση νομικών εργαλείων που τέθηκαν σε ισχύ από πέρυσι και τα οποία μόνον μερικώς αξιοποιήθηκαν στη διάρκεια του 2017.

Η εξάρτηση από τον έκτακτο μηχανισμό χορήγησης ρευστότητας (ELA) μειώθηκε κατά €4 δισ. το 2017, κυρίως χάρη στην αύξηση των καταθέσεων, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, και στη βελτίωση της πρόσβασης στις διεθνείς κεφαλαιαγορές. Παρά τη διατήρηση των συνθηκών περιορισμένης ρευστότητας, η καθαρή αύξηση των χορηγήσεων έφτασε τα €400 εκ.

Η Τράπεζα συνέχισε να αυξάνει τα κεφάλαιά της και ο δείκτης βασικών κυρίων κεφαλαίων (CET1) έχει ενισχυθεί σωρευτικά κατά 220 μ.β. από το 2015, από τις οποίες οι 150 μ.β. το τελευταίο έτος. Το 2017 αποπληρώσαμε πλήρως τις προνομιούχες μετοχές, εκδίδοντας ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης (TierII), με αποτέλεσμα τη διαμόρφωση του δείκτη συνολικών κεφαλαίων (με πλήρη εφαρμογή των κανόνων της Βασιλείας ΙΙΙ) στο 17,9%.

Η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση του κύκλου των προγραμμάτων προσαρμογής της οικονομίας. Με την εκπνοή του τρίτου προγράμματος, τον Αύγουστο, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας θα πρέπει να καλύπτονται από τις διεθνείς αγορές.

Για το σκοπό αυτό θα πρέπει η έξοδος από το πρόγραμμα να συντελεστεί υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις: ρύθμιση του δημοσίου χρέους με τις ελάχιστες αιρεσιμότητες, ώστε καμία πλευρά να μην αμφιβάλλει ότι θα υλοποιηθεί πλήρως, διασφάλιση της χρηματοδότησης από πιθανούς εξωτερικούς ή εσωτερικούς κλυδωνισμούς, πρόνοιες που θα ελαχιστοποιούν το ενδεχόμενο υποτροπής. Επιπλέον, το συμφωνημένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, περιλαμβανομένων των ιδιωτικοποιήσεων και της αναμόρφωσης του δημοσίου τομέα, πρέπει να εφαρμοστεί όπως προβλέπουν τα χρονοδιαγράμματα.

Η πρόβλεψη για ανάπτυξη γύρω στο 2,1% το 2018 στηρίζεται στην υπόθεση ότι οι επενδύσεις θα αυξηθούν σε διψήφιο ποσοστό. Για να συμβεί αυτό απαιτείται οι διεθνείς αγορές να έχουν πεισθεί απόλυτα για τις θετικές προοπτικές του μεταρρυθμιστικού προγράμματος και της ελληνικής οικονομίας.

Μέσα σε ένα περιβάλλον ανάπτυξης, η Eurobank βρίσκεται σε τροχιά επίτευξης του στόχου μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων για το 2018, παραμένοντας ταυτόχρονα σε τροχιά κερδοφορίας, συνεχίζοντας τη δημιουργία οργανικών κεφαλαίων και ενισχύοντας τη θέση της στην ελληνική αγορά και στο εξωτερικό, μέσα από τη χρηματοδότηση των πελατών μας και τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων στην έναρξη της ανοδικής φάσης της οικονομικής δραστηριότητας.»

* Δείτε αναλυτικά στοιχεία στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v