Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έντονες πιέσεις στην Ασία - Απώλειες 2% στο Τόκιο

Προβληματισμός στις αγορές της Ασίας με τα νέα στοιχεία για την κινεζική οικονομία. Ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του Πεκίνου καθώς η οικονομία της χώρας επιστρέφει στο 2009. Καμπανάκι για τα εταιρικά αποτελέσματα μετά την απογοήτευση από την ΙΒΜ.

Στο κόκκινο επέστρεψαν οι ασιατικές αγορές μετά τα νέα στοιχεία που δείχνουν ότι η Κίνα καταγράφει πλέον τη μεγαλύτερη επιβράδυνση από το αποκορύφωμα της χρηματοοικονομικής κρίσης, ενώ παράλληλα τα απογοητευτικά αποτελέσματα της ΙΒΜ προβληματίζουν έντονα τους επενδυτές.

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 2,03% στις 14.804 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί οριακά κατά 0,06% στις 23.056 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε με απώλειες 0,77% στις 1915 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX με άνοδο 0,1% στις 5312 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 0,4% στις 2347 μονάδες και ο CSI 300 κατά 0,49% στις 2442 μονάδες.

Η κινεζική ανάπτυξη πάντως, αποδεικνύεται – οριακά έστω – υψηλότερη των εκτιμήσεων. Κατά συνέπεια, οι αναλυτές εκτιμούν πως πλέον μειώνονται αισθητά οι πιθανότητες για χαλάρωση πολιτικής από το Πεκίνο.

Οι εξελίξεις αυτές από το «μέτωπο» της οικονομίας, σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα της ΙΒΜ αποτέλεσαν ένα αρνητικό συνδυασμό για τα χρηματιστήρια της Ασίας. Η ΙΒΜ ανακοίνωσε σημαντική μείωση κερδών αλλά και πωλήσεων με αποτέλεσμα η μετοχή της να υποχωρεί περισσότερο από 7%.

Κι όλα αυτά, ενώ οι αγορές αναμένουν την επόμενη εβδομάδα τη συνεδρίαση της Fed. Σημειώνεται πως η κάθετη πτώση των χρηματιστήριων την προηγούμενη εβδομάδα σταμάτησε όταν ο κ. Bullard της Fed κατέθεσε πρόταση παράτασης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Ο Eric Rosengren όμως, ο πρόεδρος της Fed Βοστώνης, απέρριψε την πρόταση, υποστηρίζοντας πως η ποσοτική χαλάρωση έχει ήδη πετύχει τον στόχο της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v