Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κρατούν τα υψηλά οι ασιατικές αγορές

Ανοδικά επιμένουν οι αγορές της Ασίας μετά το μίνι ράλι της προηγούμενης εβδομάδας. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ο ενεργειακός κλάδος καθώς ανακάμπτει η τιμή του πετρελαίου αλλά και το ρούβλι.

Θετικό πρόσημο παρουσιάζουν οι περισσότεροι ασιατικοί χρηματιστηριακοί δείκτες ολοκληρώνοντας τη μεγαλύτερη τριήμερη άνοδο του τελευταίου έτους. Ανάκαμψη καταγράφεται στον ενεργειακό κλάδο ακολουθώντας κατά πόδας τις τιμές του μαύρου χρυσού, ενώ σταθεροποιητικές κινήσεις σημειώνει και το ρούβλι.

Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο 0,08% στις 17.635 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng ενισχύεται κατά 1,19% στις 23.391 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε με άνοδο 0,68% στις 1943 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX με κέρδη 1,91% στις 5414 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite ενισχύεται κατά 0,6% στις 3127 μονάδες και ο CSI 300 κατά 0,32% στις 3393 μονάδες.

Η τιμή πετρελαίου Brent ενισχύεται κατά 1,1% στα 62,04 δολ. ανά βαρέλι, διευρύνοντας τα κέρδη του 3,6% που κατέγραψε στις 19 Δεκεμβρίου. Ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε σε συνέδριο στο Άμπου Ντάμπι πως η αγορά θα ανακάμψει και πως τα ορυκτά καύσιμα θα παραμείνουν η βασική πηγή ενέργειας για τις επόμενες δεκαετίες. Παράλληλα, ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ κάλεσε τους παραγωγούς εκτός ΟΠΕΚ να μειώσουν την «ανεύθυνη» παραγωγή τους. 

«Βλέπουμε ένα ράλι ανακούφισης» εξηγεί ο Koichi Kurose της Resona Bank και συμπλήρωσε: «Η Fed λέει ότι δεν θα προχωρήσει σε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής σύντομα και ο Πούτιν λέει ότι η Ρωσία δεν θα καταλήξει σε χρηματοοικονομική κρίση καθησυχάζοντας τις αγορές. Ανησυχούμε ακόμη για το πώς θα κινηθούν οι τιμές του πετρελαίου, αλλά προς το παρόν, υπάρχει διάθεση ανάληψης ρίσκου»

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v