Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μίνι «κραχ» στο Τόκιο

Στις ασιατικές αγορές η "σκυτάλη" της πτώσης. Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2014 η ισοτιμία δολαρίου/γεν, κάτω από το μηδέν για πρώτη φορά η απόδοση του 10ετούς ιαπωνικού ομολόγου. Πτώση έως 6,8% για τις μετοχές ιαπωνικών εξαγωγικών εταιρειών.

"Αιματοκύλισμα" στις λίγες ασιατικές αγορές που πραγματοποιούν σήμερα συνεδρίαση. Το χθεσινό ξεπούλημα σε Wall Street και Ευρώπη "πέρασε" και στην Ασία, με τον δείκτη Nikkei του Τόκιο να καταγράφει πτώση έως 5,6%, την μεγαλύτερη των τελευταίων τριών ετών. Ο δείκτης του Τόκιο έκλεισε τελικά με απώλειες 5,40% στις 16.085 μονάδες.

Σημειώνεται πως ο Nikkei έχει υποχωρήσει κατά 15% από την αρχή του έτους, λόγω των ανησυχιών για τον ρυθμό ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας και της συνεχιζόμενης διολίσθησης των τιμών του πετρελαίου. Παράλληλα, οι ενέργειες πολιτικής της Τράπεζας της Ιαπωνίας και τα απογοητευτικά ιαπωνικά εταιρικά αποτελέσματα, έχουν προκαλέσει ανησυχία στους επενδυτές.

Το "βάρος" του γενικού "ξεπουλήματος" σήκωσε σήμερα ο τραπεζικός κλάδος, ενώ η ενίσχυση του γεν πίεσε χαμηλότερα τις μετοχές πολλών κλάδων.

Το δολάριο υποχωρούσε κατά 1,25% έναντι του γεν στα 114,39 γεν, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2014, ενώ η απόδοση των 10ετών ιαπωνικών κρατικών ομολόγων υποχώρησε για πρώτη φορά κάτω από το μηδέν, πιθανότατα λόγω της μαζικής στροφής των επενδυτών σε τίτλους που θεωρούνται "ασφαλή καταφύγια". 

Η μετοχή της Mitsubishi UFJ Financial Group έκανε "βουτιά" 8,7% και της Sumitomo Mitsui Financial Group 9%, ενώ οι μετοχές εξαγωγικών εταιρειών όπως οι Toyota, Nissan, Honda και Sony σημείωναν απώλειες έως 6,8%, λόγω της ενίσχυσης του γεν. 

Πτώση 2,78% καταγράφει ο δείκτης ASX της Αυστραλίας, στις 4.882 μονάδες.

Υπενθυμίζεται ότι λόγω του εορτασμού του Σεληνιακού Νέου Έτους, οι αγορές της Κίνας και της Ταϊβάν θα παραμείνουν κλειστές όλη την εβδομάδα, ενώ κλειστές μέχρι και σήμερα θα παραμείνουν οι αγορές του Χονγκ Κονγκ, της Σιγκαπούρης, της Ν. Κορέας, της Μαλαισίας και του Βιετνάμν. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v