Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τεχνολογικές πιέσεις στα ασιατικά χρηματιστήρια

Πτωτικά ο τεχνολογικός κλάδος. Καλύτερα του αναμενόμενου τα στοιχεία για τον κινεζικό PMI μεταποίησης. Αύξηση επιτοκίων στη Ν. Κορέα για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια. Σταθεροποιείται το Bitcoin.

Σημαντικές απώλειες στα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια –με διαφοροποίηση όμως του Τόκιο- με τις μετοχές του τεχνολογικού κλάδου να δέχονται τις ισχυρότερες πιέσεις, ακολουθώντας την χθεσινή πτωτική πορεία των αντίστοιχων αμερικανικών, λόγω των ανησυχιών πως η εκρηκτική τους άνοδος φτάνει στο τέλος της.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Κίνα για τον PMI μεταποίησης, τα οποία ήταν καλύτερα του αναμενόμενου, δεν κατάφεραν να βελτιώσουν το κλίμα. Ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 51,8 μονάδες τον Νοέμβριο, έναντι των 51,4 που προέβλεπαν οι αναλυτές, ενώ ο δείκτης PMI του τομέα υπηρεσιών αυξήθηκε στις 54,8 μονάδες.

Στη Νότια Κορέα, η απόφαση της κεντρικής τράπεζας της χώρας να αυξήσει τα επιτόκιά της για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια, στο 1,5% από 1,25% προηγουμένως, μόνο προς στιγμήν κατάφερε να περιορίσει τις απώλειες, ωστόσο, καθώς οι αγορές φαίνεται πως είχαν ήδη προεξοφλήσει την απόφαση, η θετική επίδραση δεν κράτησε για πολύ.

Εν τω μεταξύ, το Bitcoin σταθεροποιείται μετά τις χθεσινές απότομες διακυμάνσεις, που είδαν το κρυπτονόμισμα να κάνει «βουτιά» από τα 11.000 δολάρια στα 9.000 δολάρια, ενώ αυτήν την ώρα κινείται γύρω στα 10.100 δολάρια.

Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας  ενώ ο δείκτης Nikkei του Τόκιο έκλεισε με κέρδη 0,57% στις 22.724 μονάδες.

Αντιθέτως, πτώση 1,51% καταγράφει ο δείκτης Hang Seng στις 29.165 μονάδες, 1,45% ο Kospi στις 2.476 μονάδες, 0,64% ο ASX στις 6.057 μονάδες, 1,27% ο CSI στις 4.002 μονάδες και 0,68% ο δείκτης Shanghai Composite στις 3.315 μονάδες.

Άννα Φαλτάιτς [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v