Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρωαγορές: Στο επίκεντρο stress tests και αποτελέσματα

Το βράδυ τα αποτελέσματα των stress tests για τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Σε εξέλιξη η περίοδος εταιρικών αποτελεσμάτων. Απογοήτευσαν οι ανακοινώσεις της Τράπεζας της Ιαπωνίας. Ήπιες μεταβολές στα futures της Wall Street.

Ο τραπεζικός τομέας βρίσκεται σήμερα στο επίκεντρο της προσοχής των αγορών, καθώς ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των stress tests της EBA, ενώ συνεχίζεται η ανακοίνωση εταιρικών αποτελεσμάτων –μεταξύ των οποίων και αυτών πολλών ευρωπαϊκών τραπεζών, όπως Barclays και UBS.

Η πλειονότητα των αναλυτών εκτιμά ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα από το φετινό stress test. Εκτιμάται πως ο «μεγάλος ασθενής» θα είναι η ιταλική Monte dei Paschi di Siena, ενώ κάποιοι αναμένουν αρνητική έκπληξη από Deutsche Bank και Commerzbank.

Σήμερα ανακοινώνονται επίσης σειρά οικονομικών στοιχείων σε Ευρώπη και ΗΠΑ: γαλλικό ΑΕΠ (παρέμεινε στάσιμο το β' τρίμηνο) πληθωρισμός (μείωση 0,4% σε μηνιαία βάση και αύξηση 0,2% σε ετήσια τον Ιούλιο) και καταναλωτικές δαπάνες (πτώση 0,8% τον Ιούνιο), λιανικές πωλήσεις Γερμανίας (ισχυρότερη του αναμενόμενου άνοδος τον Ιούνιο σε ετήσια βάση), ευρωπαϊκός πληθωρισμός και ΑΕΠ, ενώ οι ΗΠΑ ανακοινώνουν το απόγευμα στοιχεία για το ΑΕΠ, την ιδιωτική κατανάλωση και το οικονομικό κλίμα.

Νωρίτερα, η Τράπεζα της Ιαπωνίας απογοήτευσε τους επενδυτές, ανακοινώνοντας μικρή αύξηση των αγορών ETFs, διατηρώντας αμετάβλητη τη νομισματική βάση και τα επιτόκια, ενώ την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η ανακοίνωση των μέτρων της ιαπωνικής κυβέρνησης για τόνωση της οικονομίας.

Ο δείκτης Stoxx 600 κινείται 0,35% υψηλότερα στις 340 μονάδες, χαμηλότερα κατά 0,15% ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου στις 6.711 μονάδες, κατά 0,4% ενισχύεται ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 10.315 μονάδες, ενώ ο δείκτης CAC του Παρισιού κινείται οριακά υψηλότερα στις 4.423 μονάδες. Κέρδη 2,2% καταγράφει ο δείκτης FTMIB στην Ιταλία, στις 16.888 μονάδες, λίγα λεπτά μετά το δημοσίευμα του Reuters που φέρει πως η Monte dei Paschi di Siena βρίσκεται κοντά στην οριστικοποίηση του consortium οκτώ τραπεζών που θα εγγυηθούν την άντληση κεφαλαίων για την ιταλική τράπεζα. Υψηλότερα κατά 1,5% ο ισπανικός IBEX στις 8.605 μονάδες.

Ήπιες μεταβολές στην Wall Street δείχνουν τα futures, με του Dow Jones και S&P να υποχωρούν κατά περίπου 0,1% και του Nasdaq οριακά υψηλότερα.

Άννα Φαλτάιτς [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v