Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρνητικά πρόσημα στις ευρωαγορές

Πτωτικά οι ευρωαγορές, με την προσοχή στραμμένη στις δηλώσεις Μέι για το Brexit, αλλά και στις κινήσεις πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ. Με υψηλούς δασμούς απειλεί την BMW ο εκλεγμένος αμερικανός πρόεδρος. Deal 50 δισ. για Luxottica-Essilor. Κλειστή λόγω αργίας σήμερα η Wall Street.

Σε αρνητικό έδαφος τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να περιμένουν τις λεπτομέρειες του σχεδίου της Βρετανίας για έξοδο από την ΕΕ, αλλά και την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του προέδρου των ΗΠΑ από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, αναμένεται να περιγράψει το σχέδιό της για ένα «σκληρό Brexit» στην αυριανή της ομιλία, ενώ το Σαββατοκύριακο ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Φίλιπ Χάμοντ, είπε πως αν η Βρετανία δεν διατηρήσει την πρόσβασή της στην ενιαία αγορά της ΕΕ, τότε το Λονδίνο θα επιδιώξει ένα νέο οικονομικό μοντέλο. Η στερλίνα υποχωρούσε κάτω από τα 1,2 δολάρια.

Εν τω μεταξύ, ο Ντόναλν Τραμπ, σε κοινή συνέντευξή του στην Bild και τους Times, δήλωσε μεταξύ άλλων πως για τις ΗΠΑ δεν παίζει κανέναν ρόλο εάν η ΕΕ είναι ενωμένη ή διχασμένη, ενώ απείλησε την BMW με υψηλές δασμολογικές κυρώσεις αν η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία αποφασίσει να κατασκευάσει μονάδα παραγωγής στο Μεξικό και όχι στις ΗΠΑ.

Στα ενδιαφέροντα και οι πληροφορίες για συμφωνία ύψους περίπου 50 δισ. ευρώ για συγχώνευση των Luxottica και Essilor. Η μετοχή της Essilor έκανε ράλι 18% με το ξεκίνημα της διαπραγμάτευσής της, ενώ αυτήν την ώρα ενισχύεται κατά 13%.

Ο δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,7% στις 363 μονάδες, κατά 0,1% ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου στις 7.331 μονάδες, κατά 0,76% ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 11.541 μονάδες και κατά 0,7% ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 4.887 μονάδες.

Στο ταμπλό, ισχυρές πιέσεις δέχονται οι μετοχές των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών μετά τις δηλώσεις του κ. Τραμπ. Η μετοχή της Volkswagen υποχωρεί 1%, της Daimler 1,3% και της BMW 1,4%. 

Υπενθυμίζεται πως η Wall Street θα παραμείνει σήμερα κλειστή, λόγω της Ημέρας του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

Άννα Φαλτάιτς [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v