Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανέκαμψαν οι ευρωαγορές μετά την ομιλία Ντράγκι

Θετικό το πρόσημο στις περισσότερες ευρωαγορές, μετά τα σχόλια του διοικητή της ΕΚΤ και τη διαβεβαίωση για χαμηλά επιτόκια για παρατεταμένο διάστημα. Παραμένουν οι τράπεζες στο επίκεντρο και λόγω Brexit.

Ανοδικά κινήθηκαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τα σχόλια του Μάριο Ντράγκι, ο οποίος υπερασπίστηκε τις αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας του Δεκεμβρίου, υποστηρίζοντας ότι τόνωσαν το οικονομικό κλίμα.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας επανέλαβε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά χαμηλά ή χαμηλότερα επίπεδα για παρατεταμένο διάστημα, ενώ διευκρίνισε ότι ο στόχος για τον πληθωρισμό αφορά στον μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Όπως πρόσθεσε, η σύγκλιση του δείκτη προς το 2% θα πρέπει να είναι σταθερή, βιώσιμη και να μην περιορίζεται σε ορισμένες χώρες της ευρωζώνης.

Ο δείκτης Euro Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,08% στις 363,36 μονάδες, ο FTSE 100 του Λονδίνου καταγράφει πτώση 0,53% στις 7.209,05 μονάδες, ο CAC του Παρισιού ενισχύεται ελάχιστα κατά 0,01% στις 4.853,93 μονάδες, ο DAX της Φρανκφούρτης σημειώνει άνοδο 0,11% στις 11.611,20 μονάδες.

Εν τω μεταξύ, ο τραπεζικός κλάδος παραμένει στο επίκεντρο, με ορισμένες τράπεζες που έχουν έδρα στο Ηνωμένο Βασίλειο -μεταξύ των οποίων η Lloyds και η HSBC- να δηλώνουν πως ίσως ανοίξουν θυγατρικές σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και να μεταφέρουν προσωπικό εκεί, λόγω του Brexit.

Επίσης, μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank αρνήθηκε να αποκλείσει το ενδεχόμενο αύξησης κεφαλαίου τα επόμενα χρόνια, λόγω μιας σειράς ρυθμιστικών αβεβαιοτήτων που επιβαρύνουν τη γερμανική τράπεζα.

Προβληματισμός επικρατεί όμως και για την εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανόνων για τη διάσωση των τραπεζών, με στελέχη των αρμόδιων ρυθμιστικών αρχών να ανησυχούν πως ο όρος που χρησιμοποίησε η Ιταλία για να αποφύγει το bail in της Monte dei Paschi di Siena, ίσως θέσει προηγούμενο και για άλλες τράπεζες -και όχι μόνο στην Ιταλία-, υπονομεύοντας έτσι την αξιοπιστία της SRB.

Στα ενδιαφέροντα της ημέρας, η Carrefour ανακοίνωσε αύξηση 3,9% στις πωλήσεις τριμήνου, υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ η γαλλική Safran υπέβαλε προσφορά ύψους 9 δισ. δολαρίων για τη Zodiac Aerospace, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τη δημιουργία της τρίτης μεγαλύτερης εταιρείας προμηθειών του αεροδιαστημικού κλάδου. Η μετοχή της Zodiac κάνει ράλι 21,2%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v