Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αποτελέσματα και πολιτική δίνουν τον τόνο στις ευρωαγορές

Στα εταιρικά αποτελέσματα, τις πολιτικές εξελίξεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ αλλά και τα οικονομικά στοιχεία από την ΕΕ στραμμένη σήμερα η προσοχή. Ενδείξεις για την πολιτική της Yellen στα επιτόκια αναμένουν οι επενδυτές.

Ήπιες μεταβολές στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τα εταιρικά αποτελέσματα να δίνουν τον τόνο, αλλά την προσοχή στραμμένη τόσο στις πολιτικές εξελίξεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ, όσο και στα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώνονται σήμερα στην Ευρώπη, ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται οι σημερινές δηλώσεις της επικεφαλής της Fed.

Πριν την έναρξη της συνεδρίασης, η Credit Suisse ανακοίνωσε καθαρές ζημιές ύψους 2,35 δις. ευρώ το δ’ τρίμηνο –λόγω του δικαστικού διακανονισμού στις ΗΠΑ- και περικοπή 5.500 θέσεων εργασίας, τα καθαρά κέρδη της EDF το 2016 ήταν χαμηλότερα των εκτιμήσεων, ενώ η Rolls Royce ανακοίνωσε ζημιές ύψους 4 δισ. στερλινών.

Επίσης, δημοσίευμα ιταλικής εφημερίδας έκανε λόγο για σχέδιο συγχώνευσης των προβληματικών τραπεζών Popolare di Vicenza και Veneto Banca, με "ένεση" κεφαλαίων 4-5 δισ. ευρώ (πιθανότατα από το ταμείο διάσωσης τραπεζών που δημιούργησε τον Δεκέμβριο η ιταλική κυβέρνηση) και δημιουργία bad bank στην οποία θα περάσουν "κόκκινα" δάνεια ύψους 9 δισ. ευρώ.

Νωρίτερα ανακοινώθηκαν και τα στοιχεία για τη γερμανική οικονομία, με το ΑΕΠ της χώρας να αυξάνεται κατά 1,9% το 2016, στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας πενταετίας. Επίσης, η Eurostat αναθεώρησε τις αρχικές εκτιμήσεις της για τον ρυθμό ανάπτυξης της ευρωζώνης το δ' τρίμηνο σε 0,4% έναντι του 0,5%, κυρίως λόγω της "βουτιάς" 1,6% που σημειώθηκε στη βιομηχανική παραγωγή τον Δεκέμβριο.

Αργότερα, η Janet Yellen θα μιλήσει στην τραπεζική επιτροπή της Γερουσίας, με τους επενδυτές να περιμένουν αν θα δοθεί στίγμα για περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων φέτος.

Ο δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,1% στις 369 μονάδες, οριακά χαμηλότερα ο DAX στις 11.769 μονάδες, οριακά υψηλότερα ο CAC στις 4.890 μονάδες, ενώ ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου κινείται 0,15% υψηλότερα στις 7.260 μονάδες. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v