Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ήπιες κινήσεις στις ευρωαγορές

Στα σχέδια Τραμπ για την αμερικανική οικονομία και στις πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη, μετά το Brexit, στραμμένη η προσοχή των επενδυτών. Κοντά σε υψηλό 6ετίας ο PMI της ευρωζώνης τον Μάρτιο. Περιορισμένες μεταβολές στα futures της Wall Street.

Σε λίγο υψηλότερο επίπεδο κινούνται τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις μετοχές του πετρελαϊκού κλάδου να παρέχουν στήριξη, ενώ οι επενδυτές συνεχίζουν να κινούνται επιφυλακτικά εν αναμονή της δημοσιοποίησης το απόγευμα των πρακτικών της Fed, αλλά και εν όψει της αυριανής συνάντησης του Αμερικανού προέδρου με τον Κινέζο ομόλογό του.

Σημειώνεται πως χθες, ο κ. Τραμπ δεσμεύτηκε εκ νέου να μειώσει τη ρύθμιση στον χρηματοοικονομικό κλάδο, δεσμευόμενος ότι θα «κάνει μεγάλο κούρεμα στο νόμο Dodd-Frank», στους κανόνες δηλαδή που επιβλήθηκαν μετά την χρηματοοικονομική κρίση.

Νωρίτερα η IHS Markit ανακοίνωσε τα τελικά στοιχεία για τον συνολικό PMI Μαρτίου της ευρωζώνης, τα οποία ήταν μεν χαμηλότερα της αρχικής εκτίμησης, ωστόσο διαμορφώθηκαν σε υψηλό εξαετίας.

Εν τω μεταξύ, στο επίκεντρο παραμένουν οι πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη, μετά και την επίσημη ενεργοποίηση του Brexit. Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι άφησε να εννοηθεί πως η Βρετανία ίσως επιτρέψει τη συνέχιση της ελεύθερης μετακίνησης με την Ευρώπη με κάποιο τρόπο, μετά την έξοδο της χώρας από την ΕΕ.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chace, Jamie Dimon, στην ετήσια επιστολή του προς τους μετόχους, εξέφρασε έντονη ανησυχία για τις εξελίξεις, γράφοντας χαρακτηριστικά: «Ελπίζουμε πως η έλευση του Brexit θα οδηγήσει την ΕΕ να επικεντρωθεί στη διόρθωση των ζητημάτων της –της μετανάστευσης, της γραφειοκρατίας, της συνεχιζόμενης απώλειας κυριαρχικών δικαιωμάτων και της εργασιακής ακαμψίας- και ως εκ τούτου να φέρει πιο κοντά την ΕΕ και τη νομισματική ένωση. Ο φόβος μας, ωστόσο, είναι πως αντιθέτως, θα έχει ως αποτέλεσμα πολιτικές αναταράξεις που θα αναγκάσουν την ΕΕ να διαλυθεί».

Ο δείκτης Stoxx 600 κινείται υψηλότερα κατά 0,2% στις 380 μονάδες, κατά 0,3% ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου στις 7.343 μονάδες, κατά 0,24% ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 5.113 μονάδες, ενώ αντιθέτως κατά 0,23% υποχωρεί ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 12.254 μονάδες.

Οριακές μεταβολές στο ξεκίνημα της συνεδρίασης της Wall Street δείχνουν τα futures των S&P 500, Dow Jones και Nasdaq.

Άννα Φαλτάιτς [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v