Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χέρι χέρι στα ρεκόρ DAX και FTSE-100

Σε νέα υψηλά σκαρφάλωσε ο DAX παρά το αδύναμο ξεκίνημα. Ξεπέρασε για πρώτη φορά τις 7.500 μονάδες ο DAX. Με νέα ρεκόρ ξεκίνησαν οι δείκτες και στις ΗΠΑ.

Σε νέο ιστορικό υψηλό βρέθηκε ενδοσυνεδριακά ο FTSE 100, χάρη στην ώθηση από τους πετρελαϊκούς ομίλους που τον απαρτίζουν. Ο δείκτης αυτή τη στιγμή ενισχύεται κατά 0,83% στις 7.517 μονάδες.

Ταυτόχρονα, παρά τα οριακά αρνητικά πρόσημα στο πρώτο κομμάτι της συνεδρίασης σε ανοδική τροχιά πέρασαν και οι μεγάλες αγορές της γηραιάς ηπείρου. Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του δείκτη Zew για το οικονομικό κλίμα στη Γερμανία και για την οικονομική ανάπτυξη της ευρωζώνης το πρώτο τρίμηνο.

Ο δείκτης Zew στη Γερμανία δεν κατάφερε να επιβεβαιώσει τις προσδοκίες. Εντός των εκτιμήσεων ήταν τα προκαταρκτικά στοιχεία για το ΑΕΠ της ευρωζώνης το πρώτο τρίμηνο. Η περιοχή εμφάνισε ανάπτυξη 0,5% στο τρίμηνο.

Ο δείκτης Stoxx 600 κινείται χαμηλότερα κατά 0,05% περίπου στις 396 μονάδες, ο δείκτης CAC του Παρισιού υποχωρεί κατά 0,15% στις 5.408 μονάδες ενώ ο DAX είναι στις 12.823.

Οριακές μεταβολές έδειχναν τα futures της Wall Street, στη σκιά του δολαρίου που υποχωρεί σε χαμηλά έξι μηνών, ωστόσο οι δείκτες ξεκίνησαν με τον S&P και τον Nasdaq.

Τα ιστορικά υψηλά και οι προβληματισμοί

Ευρύτερα πάντως οι ανησυχίες για την παγκόσμια ασφάλεια συνεχίζουν να λειτουργούν επιβαρυντικά στις ευρωπαϊκές αγορές, ενώ οι επενδυτές «χωνεύουν» τα νέα ιστορικά υψηλά που κατέγραψαν οι δείκτες την προηγούμενη ημέρα. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος παραμένουν τα εταιρικά αποτελέσματα.

Χθες η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ έδειξε ότι είναι ανοικτή σε ευρείες αλλαγές, ώστε να διασφαλιστεί το μέλλον της ΕΕ, ενώ τόνισε πως η εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν -με τον οποίον συναντήθηκε χθες- θα μπορούσε να δώσει νέα πνοή στις γαλλο-γερμανικές σχέσεις.

Ο υπουργός Διεθνούς Εμπορίου της Βρετανίας δήλωσε πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι βασικός υποστηρικτής του ελεύθερου εμπορίου, παρά τα σχέδια για αποχώρηση από την ΕΕ, ενώ τόνισε πως η Βρετανία δεν θα επιδιώξει πολιτικές απομονωτισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v