Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εβδομαδιαία πτώση στις ευρωαγορές

Πρώτη εβδομάδα απωλειών για τον Stoxx 600 μετά από τρεις ανοδικές. Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Παρασκευή. Σε υψηλό έξι μηνών το ευρώ. Πάνω από τα 50 δολ. το πετρέλαιο WTI.

Κέρδη κατέγραψαν οι ευρωαγορές με ώθηση από τα ισχυρά μακροοικονομικά στοιχεία στην Ευρωζώνη.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Μάιο έπιασε υψηλό 10 ετών καθώς ενισχύθηκε κατά 0,3 μονάδες στο -3,3.

«Η περαιτέρω άνοδος της καταναλωτικής εμπιστοσύνης το Μάιο δημιουργεί ελπίδες ότι οι καταναλωτές της ευρωζώνης θα είναι διατεθειμένοι να ξοδεύουν παρά την διάβρωση της αγοραστικής τους δύναμης από τον υψηλότερο πληθωρισμό» δήλωσε στους F.T. αναλυτής του IHS.

Στις ΗΠΑ, η αιφνίδια απόλυση του επικεφαλής του FBI, Τζέιμς Κόμει από τον Ντόναλντ Τραμπ την προηγούμενη εβδομάδα προκάλεσε πολιτικούς τριγμούς που οδήγησαν τη Wall Street στη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων οχτώ μηνών.

Ωστόσο, ο διορισμός του πρώην διευθυντή του FBI, Ρόμπερτ Μίλλερ ως ειδικού ανακριτή στις έρευνες για πιθανούς δεσμούς στελεχών της προεκλογικής καμπάνιας Τραμπ με τη Ρωσία, μετρίασε τις ανησυχίες των επενδυτών και οδήγησαν σε κέρδη τη Wall Street την Πέμπτη.

Στη Μεγάλη Βρετανία, η Τερέζα Μέι προειδοποίησε για τις δυσμενείς συνέπειες σε περίπτωση που δεν εξασφαλίσει μια καλή συμφωνία για τοBrexit.

Στις χρηματιστηριακές αγορές, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,6% στις 391 μονάδες. Στην εβδομάδα ο δείκτης υποχώρησε 1,1%.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,46% στις 7.470 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε υψηλότερα 0,39% στις 12.638 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με κέρδη 0,66% στις 5.324 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε άνοδο 1,41% στις 10.835 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με κέρδη 1,26% στις 21.567 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου κινείται ανοδικά 2,1% στα 50,41 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού υποχωρεί 0,6% στα 1.252 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ έπιασε νέο υψηλό έξι μηνών έναντι του δολαρίου καθώς ενισχύεται 0,8% στο 1,1190 από 1,1103 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v