Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε αρνητικό έδαφος οι ευρωπαϊκές αγορές

Η νέα τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο, λίγες μέρες πριν τις εκλογές, αλλά και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής. Σε ιστορικό χαμηλό η μετοχή της Banco Popular. Οριακά χαμηλότερα τα futures της Wall.

Σε χαμηλότερο επίπεδο κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια που πραγματοποιούν σήμερα συναλλαγές, με την προσοχή των επενδυτών να στρέφεται στην επερχόμενη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και στις βρετανικές εκλογές της Πέμπτης μετά και το νέο τρομοκρατικό χτύπημα στο Λονδίνο.

Η στερλίνα υποχωρεί μετά την επίθεση, ενώ οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι Συντηρητικοί χάνουν έδαφος έναντι των Εργατικών.

Με ενδιαφέρον παρακολουθεί η αγορά και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, μετά και την ανακοίνωση της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας, του Μπαχρέϊν και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων πως διακόπτουν τις διπλωματικές σχέσεις με το Κατάρ. Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με τον περιορισμό της προμήθειας από τον OPEC, οδηγούν υψηλότερα τις τιμές του πετρελαίου.

Πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο, εν μέσω ανησυχιών για το ενδεχόμενο εκκαθάρισης της ισπανικής Banco Popular, που στέλνουν τη μετοχή της τράπεζας σε νέο ιστορικό χαμηλό. Χαμηλότερα και οι μετοχές ορισμένων μετοχών του κλάδου των ταξιδίων, λόγω της επίθεσης στο Λονδίνο.

Νωρίτερα ανακοινώθηκαν και τα στοιχεία για τον PMI της ευρωζώνης, που τον Μάιο διαμορφώθηκε στις 56,8 μονάδες, δείχνοντας πως συνεχίζεται η ανάκαμψη της επιχειρηματικής δραστηριότητας στη νομισματική ένωση. 

Ο δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,18% στις 391 μονάδες, κατά 0,33% ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου στις 7.523 μονάδες, κατά 0,56% ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 5.313 μονάδες, ενώ ισχυρότερες είναι οι πιέσεις στο Μιλάνο, με τον δείκτη FTMIB να κατaγράφει απώλειες 0,9% στις 20.733 μονάδες.

Σημειώνεται πως κλειστές λόγω αργίας είναι σήμερα οι αγορές της Γερμανίας, της Ελβετίας, της Νορβηγίας, της Δανίας και της Αυστρίας.

Άνοιγμα της Wall Street σε οριακά χαμηλότερο επίπεδο δείχνουν τα futures των S&P 500, Dow Jones και Nasdaq.

Άννα Φαλτάιτς [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v