Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικρή πτώση στις ευρωαγορές

Με απώλειες έκλεισαν τα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη, Παρίσι και Μαδρίτη. Άνοδος για τον FTSE 100 του Λονδίνου. Ενισχύεται το ευρώ. Ισχυρές πιέσεις στην τιμή του πετρελαίου.

Πτώση κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τους επενδυτές να επικεντρώνονται για άλλη μια μέρα στις εξελίξεις στην Καταλονία.

Χθες το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας διέταξε το τοπικό Κοινοβούλιο της Καταλονίας να μην συνεδριάσει την Δευτέρα προκειμένου να αποφευχθεί πιθανή διακήρυξη της ανεξαρτησίας.

Επιπλέον, η πέμπτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ισπανίας, η Sabadell, γνωστοποίησε ότι θα μεταφέρει την έδρα της εκτός Καταλονίας καθώς σε περίπτωση απόσχισης της περιοχής τότε η τράπεζα θα βρεθεί εκτός Ε.Ε.

Στο μεταξύ, η ισπανική κυβέρνηση κάλεσε σήμερα τους Καταλανούς αυτονομιστές να διαλύσουν το κοινοβούλιό τους και να προκηρύξουν εκλογές στην περιφέρεια για να ξεπερασθεί η κρίση ανάμεσα στη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη, η οποία απειλεί να κηρύξει μονομερώς ανεξαρτησία.

Παράλληλα, πιέσεις ασκήθηκαν στη στερλίνα καθώς αναλυτές αρχίζουν να βλέπουν πιθανή αλλαγή ηγεσίας στο Συντηρητικό κόμμα της Μεγάλης Βρετανίας.

Αντίστοιχα, αρνητικός ήταν ο αντίχτυπος από τα απογοητευτικά στοιχεία απασχόλησης στις ΗΠΑ καθώς τον Σεπτέμβριο χάθηκαν 33.000 θέσεις εργασίας.

Επιστρέφοντας στην Ευρώπη, οι βιομηχανικές παραγγελίες τον Αύγουστο στη Γερμανία αυξήθηκαν 3,6% έναντι αύξησης 0,9% που προέβλεπαν οι αναλυτές. Υπενθυμίζεται ότι τον προηγούμενο μήνα οι βιομηχανικές παραγγελίες είχαν μειωθεί.

Στις χρηματιστηριακές αγορές, μπορεί σήμερα ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 να υποχώρησε 0,4% στις 389 μονάδες, ωστόσο στην εβδομάδα ενισχύθηκε 0,3%.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,2% στις 7.522 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε χαμηλότερα 0,09% στις 12.955 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,36% στις 5.359 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε πτώση 0,29% στις 10.185 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με απώλειες 0,77% στις 22.392 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί 2,7% στα 49,43 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημειώνει άνοδο 0,2% στα 1.276 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ενισχύεται 0,2% έναντι του δολαρίου στο 1,1727 από 1,1711 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v