Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές

Οι αποφάσεις του ΟΠΕΚ για την παράταση ή μη της συμφωνίας μείωσης της παραγωγής πετρελαίου βρίσκονται σήμερα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Υψηλότερα σε σχέση με τον Οκτώβριο, αλλά χαμηλότερα των προβλέψεων, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη το Νοέμβριο. Ανοδικά τα futures της Wall Street.

Ήπιες μεταβολές στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την προσοχή στραμμένη στη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ, ενώ ο τεχνολογικός κλάδος σταθεροποιείται μετά αρχικές πιέσεις.

Ο Οργανισμός συνεδριάζει σήμερα στη Βιέννη για να συζητήσει το θέμα της παράτασης της συμφωνίας μελών και μη μελών για μείωση της παραγωγής. Πηγές που επικαλείται το Reuters αναφέρουν πως θα υπάρξει συμφωνία για παράταση μέχρι το τέλος του 2018.

Λίγο νωρίτερα, η Eurostat δημοσιοποίησε τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό Νοεμβρίου της ευρωζώνης, ο οποίος αυξήθηκε στο 1,5% σε σχέση με το 1,4% του Οκτωβρίου, ωστόσο ήταν χαμηλότερος από το 1,6% που ανέμεναν οι αναλυτές. Ο δε δομικός πληθωρισμός παρέμεινε αμετάβλητος στο 1,1%, έναντι υποχώρησής του στο 1% που ανέμεναν οι αναλυτές. Υπενθυμίζεται πως χθες η Γερμανία ανακοίνωσε πως ο πληθωρισμός της τον Νοέμβριο αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο και διαμορφώθηκε στο 1,8% έναντι του 1,7% που προέβλεπαν οι αναλυτές, από 1,5% τον προηγούμενο μήνα.

Από το εταιρικό «μέτωπο», η Credit Suisse ανακοίνωσε πως σχεδιάζει να επιστρέψει το ήμισυ των καθαρών εσόδων της στους μετόχους μέσω αγοράς ιδίων μετοχών ή ειδικών μερισμάτων, η Lufthansa ετοιμάζεται να κάνει παραχωρήσεις προκειμένου να μπορέσει να εξασφαλίσει την έγκριση των Βρυξελλών για την εξαγορά της Air Berlin, ενώ η Siemens σχεδιάζει την εισαγωγή του τμήματος ιατρικών λύσεων στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, θέτοντας τις βάσεις για τη μεγαλύτερη δημόσια προσφορά μετοχών των τελευταίων τουλάχιστον δυο δεκαετιών.

Ο δείκτης Stoxx 600 κινείται 0,3% υψηλότερα στις 389 μονάδες, κατά 0,34% ενισχύεται ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 5.416 μονάδες, κατά 0,6% ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 13.139 μονάδες, ενώ αντιθέτως ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου υποχωρεί κατά 0,21% στις 7.378 μονάδες. 

Άνοιγμα της Wall Street σε υψηλότερο επίπεδο δείχνουν τα futures των S&P 500, Dow Jones και Nasdaq, που ενισχύονται έως 0,25%.

Άννα Φαλτάιτς [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v