Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρνητικό κλίμα στις ευρωαγορές

Οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά το Brexit αλλά και οι νέες γεωπολιτικές ανησυχίες που δημιουργούν οι κινήσεις Τραμπ, στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών. Πτωτικά τα futures της Wall Street.

Οι χθεσινές απώλειες της Wall Street και η σημερινή «βουτιά» σε χαμηλό διμήνου στις ασιατικές αγορές, παρασύρουν χαμηλότερα και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την προσοχή των επενδυτών να είναι στραμμένη τόσο στις εξελίξεις αναφορικά με το Brexit όσο και στις νέες γεωπολιτικές ανησυχίες που δημιουργούν οι ΗΠΑ.

Στη Βρετανία, η Τερέζα Μέι δέχεται πιέσεις να «μαλακώσει» τη στάση της στις διαπραγματεύσεις και να διατηρήσει τη Βρετανία στην τελωνειακή ένωση και την ενιαία αγορά μετά το Brexit.

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να επηρεάζουν τις αγορές, λόγω διαφόρων κινήσεων του Ντόναλντ Τραμπ, όπως η φορολογική μεταρρύθμιση, οι ταξιδιωτικές απαγορεύσεις, το θέμα της ρωσικής παρέμβασης στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές και, τις τελευταίες ημέρες, η απόφαση του Αμερικανού προέδρου να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ παρά τις προειδοποιήσεις και τις έντονες αντιδράσεις από συμμάχους και μη των ΗΠΑ στην Ευρώπη και τον Αραβικό κόσμο.

Από το «μέτωπο» της οικονομίας, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ πραγματοποιεί σήμερα συνεδρίαση για θέματα εκτός νομισματικής πολιτικής, ενώ νωρίτερα η Γερμανία ανακοίνωσε τα στοιχεία για τις βιομηχανικές παραγγελίες του Οκτωβρίου, οι οποίες κατέγραψαν απρόσμενη άνοδο 0,5%, έναντι πτώσης 0,3% που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Ο δείκτης Stoxx 600 καταγράφει απώλειες 0,67% στις 384 μονάδες, κατά 0,14% υποχωρεί ο δείκτης FTSE 25 του Λονδίνου στις 7.315 μονάδες, κατά 0,61% ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 5.342 μονάδες και κατά 1% ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 12.191 μονάδες.

Πτωτικό άνοιγμα της Wall Street δείχνουν τα futures των S&P 500, Dow Jones και Nasdaq, που υποχωρούν έως 0,5%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v