Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεύτερη μέρα απωλειών στις ευρωαγορές

Με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν τα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη, Παρίσι και Μαδρίτη. Μικτή άνοδος για τον FTSE 100 στο Λονδίνο. "Βουτιά" 2,5% για το πετρέλαιο (WTI). Υποχωρεί το ευρώ.

Πτώση κατέγραψαν οι ευρωαγορές με πρωταγωνιστή των απωλειών το τεχνολογικό κλάδο.

Ενδεικτικά οι μετοχές των STMicroelectronics και Micro Focus υποχώρησαν 3,7% και 1,9% αντίστοιχα.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, οι γερμανικές βιομηχανικές παραγγελίες, σύμφωνα με το Reuters, σημείωσαν μη αναμενόμενη άνοδο τον Οκτώβριο, χάρη στην υψηλή ζήτηση από χώρες εκτός ευρωζώνης. Τα σημερινά στοιχεία δείχνουν ότι αυτός ο τομέας της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας θα κερδίσει έδαφος τους επόμενους μήνες.

Η βιομηχανία κατέγραψε 0,5% άνοδο στις παραγγελίες, μετά την αναθεωρημένη άνοδο κατά 1,2% τον Σεπτέμβριο των «made in Germany» συμβολαίων, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου οικονομικών.

Στο μεταξύ, αναφορικά με το διαζύγιο Μεγάλης Βρετανίας – Ε.Ε., η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δέχεται πιέσεις από άλλα κόμματα να χαλαρώσει την διαπραγματευτική της γραμμή προκειμένου η Μεγάλη Βρετανία να καταφέρει να διατηρήσει τα πλεονεκτήματα της τελωνειακής ένωσης και μετά το Brexit.

Επιπλέον, τον δικό της οδικό χάρτη για την εμβάθυνση της ευρωζώνης κατέθεσε η Κομισιόν. Αναφέρεται σε συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να ληφθούν τους επόμενους 18 μήνες και περιλαμβάνει μια σειρά από πρωτοβουλίες, με στόχο την αύξηση της ενότητας, της αποτελεσματικότητας και της δημοκρατικής λογοδοσίας της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης της Ευρώπης έως το 2025.

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, πολιτική αναταραχή προκάλεσε ο Ντόναλντ Τραμπ με την πρόθεσή του να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα το Ισραήλ και να μετακινήσει εκεί την αμερικανική πρεσβεία.

Ο Σαουδάραβας βασιλιάς φέρεται να διαμήνυσε στον Αμερικανό πρόεδρο πως η μεταφορά της πρεσβείας είναι ένα επικίνδυνο βήμα που μπορεί να εξαγριώσει τους μουσουλμάνους.

Στις χρηματιστηριακές αγορές, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε για δεύτερη διαδοχική μέρα, τούτη τη φορά κατά 0,11% στις 386 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,28% στις 7.348 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε χαμηλότερα 0,38% στις 12.998 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες μόλις 0,02% στις 5.374 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε πτώση 0,27% στις 10.184 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με απώλειες 0,49% στις 22.307 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί 2,5% στα 56,19 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημειώνει άνοδο 0,2% στα 1.266 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ υποχωρεί 0,4% έναντι του δολαρίου στο 1,1787 από 1,1825 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v