Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ΕΚΤ προβλημάτισε τις ευρωαγορές

Χαμηλότερα κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς «ο πληθωρισμός δεν έχει δείξει ακόμα πειστικά σημάδια ανόδου», σύμφωνα με τον Ντράγκι. Άνοδος για πετρέλαιο και χρυσό. Πιέσεις στο ευρώ.

Πτώση σημείωσαν οι ευρωαγορές μετά την αναμενόμενη απόφαση της ΕΚΤ να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στα ιστορικά χαμηλά του 0%.

Αμετάβλητα παρέμειναν επίσης τα επιτόκια οριακής χρηματοδότησης στο 0,25% και το επιτόκιο καταθέσεων στην ΕΚΤ από άλλα τραπεζικά ιδρύματα στο -0,4%.

Λίγο αργότερα, ο Μάριο Ντράγκι στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου υποστήριξε ότι τα επιτόκια αναμένεται να παραμείνουν στα σημερινά χαμηλά επίπεδα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα και αρκετά μετά το πέρας του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Επιπλέον, ο Ντράγκι τόνισε πως η κεντρική τράπεζα βλέπει σημαντική βελτίωση στις προοπτικές της ανάπτυξης, αλλά υπογράμμισε πως ο υποκείμενος πληθωρισμός δεν έχει δείξει ακόμα πειστικά σημάδια ανόδου. Ως εκ τούτου, παραμένει αναγκαίος ένας σημαντικός βαθμός νομισματικής τόνωσης.

Στο μεταξύ, η Τερέζα Μέι δέχτηκε την πρώτη της μεγάλη κοινοβουλευτική ήττα καθώς φιλοευρωπαίοιTories στήριξαν την κίνηση που επιμένει ότι το κοινοβούλιο πρέπει να έχει «πλήρη ψήφο» για το Brexitπριν οποιαδήποτε συμφωνία αρχίσει να εφαρμόζεται από τους υπουργούς. Η ψηφοφορία κατέληξε σε 309 ψήφους κατά της κυβερνητικής θέσης, έναντι 305 υπέρ παρότι καταγγέλλεται ότι υπήρξε «bullying», σύμφωνα με τους Financial Times.

Από πλευράς macro, η ανάπτυξη νέων επιχειρήσεων στην Ευρωζώνη άγγιξε επίπεδο που δεν είχε αγγίξει την τελευταία δεκαετία, με τις νέες παραγγελίες να ανέρχονται σε 57,9 από 57,3. Οι επιχειρήσεις αύξησαν το προσωπικό τους σε έναν από τους ταχύτερους ρυθμούς στα 20 χρόνια της έρευνας.

Ο ΡΜΙ για τον κλάδο υπηρεσιών του μπλοκ αντί να κάνει μικρή πτώση στις 56 μονάδες, αυξήθηκε από τις 56,2 μονάδες που ήταν τον Νοέμβριο σε 56,5, φτάνοντας στο υψηλότερο από τον Απρίλιο του 2011.
Ο κατασκευαστικός PMI ανέβηκε σε ρεκόρ υψηλό 60,6 από 60,1, αν και οι προβλέψεις ήταν για πτώση μέχρι και τις 59,8 μονάδες.

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, η Fed προχώρησε στην τρίτη αύξηση των επιτοκίων εντός του 2017, τηρώντας ωστόσο επιφυλακτική στάση έναντι του πληθωρισμού που αναμένεται για άλλο ένα χρόνο να παραμένει κάτω από τον στόχο της Κεντρικής Τράπεζας.

Στις χρηματιστηριακές αγορές, ο ευρωπαικός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,46% στις 388 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,65% στις 7.448 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε χαμηλότερα 0,44% στις 13.068 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,78% στις 5.357 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε πτώση 0,82% στις 10.176 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με απώλειες 0,93% στις 22.191 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου (WTI) ενισχύεται 0,3% στα 56,77 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημειώνει άνοδο 0,6% στα 1.255 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ υποχωρεί 0,4% έναντι του δολαρίου στο 1,,1773 από 1,1827 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v