Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

Στο επίκεντρο το «φρένο» της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη και η χθεσινή πτώση της Wall, τα πρακτικά της συνεδρίασης της Fed καθώς και εταιρικά αποτελέσματα. Την υψηλότερη προ φόρων κερδοφορία από το 2006 ανακοίνωσε για το 2017 η Lloyds Banking Group.

Μικρές απώλειες σήμερα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τους επενδυτές να επικεντρώνονται σε εταιρικά κέρδη και δημοσιεύσεις οικονομικών στοιχείων από την επιχειρηματική δραστηριότητα της ευρωζώνης. 

Οι ευρωαγορές ακολούθησαν τις χθεσινές απώλειες της Wall, ενώ ξεκίνησαν και παραμένουν χαμηλότερα λόγω και των προκαταρκτικών στοιχείων του PMI για την επιχειρηματική δραστηριότητα της ευρωζώνης που έδειξαν ότι τον Φεβρουάριο έχει μπει... φρένο. Η συνολική δραστηριότητα υποχώρησε από το υψηλό σχεδόν δώδεκα ετών. 

Η προσοχή στρέφεται και στα πρακτικά της Fed, για ενδείξεις ως προς τη μελλοντική πορεία της αμερικανικής νομισματικής πολιτικής. Η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα δημοσιεύσει τα πρακτικά της συνεδρίασης του διημέρου 30-31 Ιανουαρίου, της τελευταίας υπό την προεδρία της Τζάνετ Γέλεν, όταν και οι αξιωματούχοι κράτησαν τα επιτόκια αμετάβλητα. 

Επιστρέφοντας στις ευρωπαϊκές αγορές, στο Παρίσι ο CAC κινείται χαμηλότερα κατά 0,4%, στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί 0,8%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 κάνει αρνητική κίνηση κατά 0,2%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx διολισθαίνει 0,6%. 

Στη Μαδρίτη ο IBEX υποχωρεί 1%. Το ίδιο και ο ΜΙΒ στο Μιλάνο κατά 0,8%.

Εταιρικά αποτελέσματα 

Την υψηλότερη προ φόρων κερδοφορία από το 2006 ανακοίνωσε για το 2017 η Lloyds Banking Group.Τα ετήσια προ φόρων κέρδη της ανήλθαν σε 5,3 δισ. στερλίνες (7,41 δισ. δολάρια), αυξημένα κατά 24% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, όμως χαμηλότερα από τα 5,73 δισ. στερλίνες που προέβλεπαν οι αναλυτές. Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 6%, σε 18,5 δισ. στερλίνες. H μετοχή της ενισχύεται πάνω από 1,5%. 

Η Οrange ανακοίνωσε άνοδο στις ετήσιες πωλήσεις για πρώτη φορά στα τελευταία εννέα χρόνια. Σύμφωνα με το Reuters τα έσοδα ενισχύθηκαν 0,6%.

Η γαλλική εταιρεία Atos, ανακοίνωσε αύξηση στα καθαρά κέρδη 11%, ελαφρώς χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών. 

H Metro Bank, η βρετανική τράπεζα με 55 καταστήματα και 1,2 εκατ. πελάτες, ανακοίνωσε ότι είχε προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων το 2017, καθώς η βρετανική τράπεζα είχε ανάπτυξη καταθέσεων -ρεκόρ. Σύμφωνα με τους financial times, τα καθαρά κέρδη πέρυσι ήταν 10,8 εκατ. στερλίνες σε σύγκριση με ζημία 16,8 εκατ. στερλίνες το 2016. 

Παρόλα αυτά η μετοχή της πέφτει πάνω από 7% από τη στιγμή που είπε ότι πρόκειται να κάνει εκατοντάδες προσλήψεις - 900 νέες θέσεις εργασίας και 12 νέα υποκαταστήματα το 2018. 

Οικονομικά στοιχεία

Στο μέτωπο των δεδομένων «κατεβάζει ταχύτητα» η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη, καθώς σύμφωνα με τα προκαταρτικά στοιχεία του IHS Markit, ο σύνθετος PMI της ευρωζώνης υποχώρησε στις 57,5 μονάδες τον Φεβρουάριο, από 58,8 τον Ιανουάριο και έναντι των 58,5 μονάδων που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Ειδικότερα, ο γερμανικός PMI υποχώρησε σε χαμηλό τριών μηνών, ενώ στη Γαλλία βρέθηκε σε χαμηλό τεσσάρων μηνών. Παρόλα αυτά, οι οικονομολόγοι επισημαίνουν ότι η Γερμανία παραμένει σε πορεία δυνατής ανάπτυξης και η Γαλλία σε θετικό έδαφος. 

H ανεργία και η αύξηση των μισθών κατέγραψαν άνοδο στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά τους τρεις τελευταίους μήνες του 2017. 

Σύμφωνα με τους Financial Times, το ποσοστό ανεργίας ανέβηκε κατά 0,1 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και βρέθηκε στο 4,4% στα τέλη της χρονιάς. Οι αναλυτές σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal ανέμεναν να παραμείνει σταθερή στο the unemployment 4,3%.

Wall Street

Απώλειες χθες στη Wall Street στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, μετά τη νέα άνοδο στα επιτόκια των αμερικανικών ομολόγων και τη «βουτιά» της Walmart. Ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 1,01% ή 254 μονάδων στις 24.964, ο S&P κατέγραψε πτώση 0,58% στις 2.716 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,07% στις 7.234 μονάδες.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v