Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαθαίνουν οι απώλειες στις ευρωαγορές με το βλέμμα στη Συρία

Οι φόβοι για ενδεχόμενο αμερικανικό χτύπημα κατά του Μπασάρ Αλ Άσαντ ανησυχούν τους επενδυτές και οδηγούν τις ευρωπαϊκές αγορές σε αρνητικό έδαφος. Αρνητικά τα futures της Wall.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια χάνουν έδαφος σήμερα, με το επίκεντρο στην πιθανή στρατιωτική δράση των ΗΠΑ κατά της Συρίας και τις νέες γεωπολιτικές ανησυχίες να φτάνουν στους επενδυτές. 

Αμεσα σήκωσε το γάντι ο Ντόναλντ Τραμπ και μέσω Twitter ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ θα χτυπήσουν στη Συρία παρά τις ρωσικές απειλές ότι θα καταρρίψουν όποιον πύραυλο κατευθυνθεί προς τη Συρία.

«Η Ρωσία υποστηρίζει ότι θα καταρρίψει όλους τους πυραύλους που θα πυροδοτηθούν στη Συρία. Ετοιμάσου Ρωσία, γιατί θα έρθουν, ωραίοι και νέοι και "έξυπνοι". Δεν θα έπρεπε να είσαι εταίρος με ένα ζώο που σκοτώνει με χημικά και το απολαμβάνει», τόνισε χαρακτηριστικά.

Υπό αυτό το κλίμα, στο Λονδίνο, ο FTSE 100 υποχωρεί 0,2% στις 7.253 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC επίσης κατά 0,7% στις 5.269 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX επεκτείνει τις απώλειες του κατά 1% στις 12.273 μονάδες, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημειώνει αρνητική κίνηση κατά 0,7% στις 375 μονάδες.

Ο δείκτης ΜΙΒ στο Μιλάνο υποχωρεί 0,8% στις 22.987 μονάδες, ενώ ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη, σημειώνει αρνητική κίνηση κατά 0,4%, στις 9.722 μονάδες.

Οι μετοχές τροφίμων και ποτών είναι ο τομέας με τη χειρότερη επίδοση. Ο γαλλικός όμιλος Remy Cointreau «τραβάει» τον τομέα προς τα κάτω, μετά την υποβάθμιση από τη JPMorgan. Η μετοχή του υποχωρεί περίπου 3%. 

Αρνητικά τα futures της Wall Street και για τους τρεις δείκτες.

Οικονομικά δεδομένα και εταιρικά κέρδη

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε έφοδο στα γραφεία της Twenty-First Century Fox, στο Λονδίνο. Σύμφωνα με τη Daily Telegraph, οι ερευνητές θα παραμείνουν μέχρι την Πέμπτη, αλλά ακόμη δεν έχουν δώσει πληροφορίες για τους λόγους της παρουσίας τους. 

Στις υπόλοιπες εταιρικές ειδήσεις, η Volkswagen είναι έτοιμη να αντικαταστήσει τον διευθύνοντα σύμβουλο Matthias Mueller με τον Herbert Diess, σύμφωνα με το Reuters. Την ίδια ώρα, οι Lufthansa και EasyJet έχουν υποβάλει αναθεωρημένες προσφορές για την ιταλικό αερομεταφορέα Alitalia, σύμφωνα επίσης με ρεπορτάζ του Reuters.

Περνώντας στα εταιρικά στοιχεία, άνοδο κατέγραψαν τα ετήσια κέρδη της Tesco. Τα κέρδη προ φόρων της αλυσίδας σούπερ μάρκετ «σκαρφάλωσαν» στα 1,3 δισ. στερλίνες τους 12 μήνες που ολοκληρώθηκαν τον Φεβρουάριο. Η μετοχή της ενισχύεται 6%.

Όσο αφορά τα δεδομένα, απογοητευτικά στοιχεία έρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς σημειώθηκε αναπάντεχη πτώση στη μεταποιητική και κατασκευαστική παραγωγή τον Φεβρουάριο. 

Η παραγωγή στον τομέα της μεταποίησης υποχώρησε 0,2% σε μηνιαία βάση. Πρόκειται για την πρώτη μείωση από τον Μάρτιο του 2017 και ήταν χειρότερη από την πρόβλεψη του Reuters, που έδειχνε 0,2% άνοδο.

Η κατασκευαστική παραγωγή υποχώρησε 1,6% σε μηνιαία βάση, προκαλώντας έκπληξη στους οικονομολόγους με την επέκταση των απωλειών του προηγούμενου μήνα.

Η εικόνα στις ασιατικές αγορές

Νωρίτερα στην Ασία επικράτησαν ήπιες μεταβολές και μικτά πρόσημα, καθώς οι δηλώσεις του Κινέζου προέδρου ότι το Πεκίνο σχεδιάζει να μειώσει τους δασμούς στις εισαγωγές αυτοκινήτων και να προχωρήσει σε βελτιώσεις στο ζήτημα της πνευματικής ιδιοκτησίας καθησύχασαν τους επενδυτές αλλά δεν εξάλειψαν τις ανησυχίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v