Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταθεροποιητικές κινήσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

Στην τελευταία μέρα trading της εβδομάδας, οι επενδυτές επικεντρώνονται στη συνεδρίαση σε Ασία και ΗΠΑ, στην απόφαση της BoE για αμετάβλητα επιτόκια και στις κινήσεις στις αγορές. Μικρή υποχώρηση για το αργό.

Μικρές κινήσεις στα πιο βασικά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σήμερα, με υποστήριξη από την ισχυρή συνεδρίαση σε Ασία και ΗΠΑ.

Στην τελευταία μέρα trading της εβδομάδας, οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους στις πολιτικές ειδήσεις και τις κινήσεις στις αγορές, καθώς η Ευρώπη δεν έχει να παρουσιάσει σήμερα σημαντικά οικονομικά updates.

Παράλληλα, γίνεται αποτίμηση της χθεσινής συνεδρίασης της Τράπεζας της Αγγλίας. Την Πέμπτη, η βρετανική κεντρική τράπεζα αποφάσισε να κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο 0,5%, καθώς η έναρξη της χρονιάς δεν ήταν αρκετά ισχυρή. Θεωρεί πάντως ότι αυτή η κίνηση είναι προσωρινή. Αργότερα, ο διοικητής της, Mark Carney, είπε στο BBC ότι τα επιτόκια πιθανόν θα αυξηθούν μέχρι τα τέλη του 2018. 

Υπό αυτό το κλίμα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 κερδίζει 0,1%, στο Παρίσι ο CAC 40 υποχωρεί κατά 0,2%, στη Φρανκφούρτη ο DAX αμετάβλητος, στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ σημειώνει θετική κίνηση 0,1%, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 ενισχύεται 0,1%. Στο Μιλάνο ο ΜΙΒ ξεκινάει συνεδρίαση με άνοδο 0,4%.

Εταιρικά νέα

Στο εταιρικό μέτωπο, η ArcelorMittal δημοσιεύει κέρδη. Την ίδια ώρα, παρά την αύξηση κερδών άνω του 20% που είχε στο πρώτο τρίμηνο της χρονιάς η Rusal, σε σχέση με πέρυσι, η ρωσική εταιρεία κατασκευής αλουμινίου προειδοποιεί ότι οι αμερικανικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν τον Απρίλιο κάνουν τις προβλέψεις της μη αξιόπιστες.

Τα επαναλαμβανόμενα κέρδη της Rusal αυξήθηκαν κατά 22,4% σε ετήσια βάση, φτάνοντας στα 317 εκατ. δολάρια τους πρώτους τρεις μήνες του 2018, καθώς τα έσοδα έκαναν άλμα κατά 19,5%, φτάνοντας πάνω από 2,7 δισ. δολάρια.

Ασία, Wall και αργό 

Ανοδικά κινήθηκαν τα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια, καθώς η διάθεση για ρίσκο βελτιώνεται μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ, που άμβλυναν τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο ταχύτερων αυξήσεων των αμερικανικών επιτοκίων.

Την ίδια ώρα, οι επενδυτές υποδέχονται θετικά και τα βήματα που κάνουν ΗΠΑ και Βόρεια Κορέα για περαιτέρω αποκλιμάκωση των εντάσεων στην κορεατική χερσόνησο.

Κέρδη κατέγραψε χθες η Wall Street με ώθηση από τα καλά στοιχεία απασχόλησης και πληθωρισμού στις ΗΠΑ.Ειδικότερα, οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας παρέμειναν σε χαμηλό 49 ετών την προηγούμενη εβδομάδα καθώς διατηρήθηκαν στις 211.000 αιτήσεις έναντι 218.000 που προέβλεπαν οι αναλυτές. 

Επιπλέον, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε 0,2% τον Απρίλιο, μετά από πτώση 0,1% τον Μάρτιο ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο 0,3%.

Οι τιμές του αργού, μετά τα υψηλά σημεία πολλών ετών στα οποία «σκαρφάλωσαν» μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, σημειώνουν πιο ήρεμη κίνηση σήμερα. Το Brent, με απώλειες 0,2%, κυμαίνεται περίπου στα 77,40 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό σημειώνει αρνητική κίνηση κατά 0,1%, στα 71,30 δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v