Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρνητικά πρόσημα στις ευρωαγορές με το βλέμμα στην Ιταλία

Στο πολιτικό προσκήνιο, οι συνομιλίες για σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία. Στο εταιρικό πεδίο, αναμένεται πίεση, μετά τα σχόλια συμβούλου του Λευκού Οίκου, για πλήγμα σε όσες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις δεν ακολουθήσουν την αποχώρηση ΗΠΑ από τη συμφωνία με το Ιράν.

Σε αρνητικό έδαφος τις μεσημεριανές ώρες περνούν τα πιο βασικά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά την πιο σταθεροποιητική πρωινή κίνηση, την ώρα που οι επενδυτές παρακολουθούν τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία και την υποχώρηση στις τιμές του πετρελαίου. 

Στο «κόκκινο» οι μετοχές αργού και αερίου, καθώς οι τιμές του «μαύρου χρυσού» απομακρύνθηκαν από τα πολυετή υψηλά επίπεδα της περασμένης εβδομάδας. 

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 υποχωρεί 0,2%, στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 χάνει 0,4%, στο Παρίσι ο CAC 40 0,3% χαμηλότερα, όπως επίσης και ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600. Στο Μιλάνο ο ΜΙΒ υποχωρεί 0,6%, ενώ στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ χάνει 0,3%.

Στην Ευρώπη το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην Ιταλία, όπου τα δύο αντισυστημικά κόμματα – το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και η Λίγκα – είχαν συνομιλίες το Σαββατοκύριακο. Το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων παρουσιάστηκε στον Ιταλό Πρόεδρο, Σέρτζιο Ματαρέλα και αν εκείνος εγκρίνει τη συμφωνία, δεν θα χρειαστούν νέες εκλογές.

Στο εταιρικό μέτωπο, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις μπορεί να δεχθούν πίεση, μετά τα σχόλια του συμβούλου του Λευκού Οίκου, John Bolton, ο οποίος σημείωσε στο CNN ότι μπορεί να δεχθούν πλήγμα από τις αμερικανικές κυρώσεις, αν δεν ακολουθήσουν την αποχώρηση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν.

Εταιρικά στοιχεία

Στο μέτωπο των κερδών, οι Net-a-Porter, Pirelli και ABN Amro δημοσιεύουν δεδομένα σήμερα. Επίσης, ο ΟΠΕΚ θα ανακοινώσει την τελευταία μηνιαία έκθεση του για το αργό.

Μικρή άνοδο στα κέρδη του πρώτου τριμήνου είχε η Innogy, καθώς τα έσοδα δέχθηκαν πλήγμα από την πιο αδύναμη επίδοση στη Γερμανία. Τα καθαρά κέρδη της γερμανικής εταιρείας ενέργειας ήταν 642 εκατ. ευρώ (766,5 εκατ. δολάρια), με άνοδο 1,6%, από τα 632 εκατ. ευρώ έναν χρόνο νωρίτερα.

Η κίνηση στην Ασία

Κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δυο μηνών κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές, με τους επενδυτές να αισιοδοξούν πως θα αμβλυνθούν οι εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας. 

Ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε εντολή στο υπουργείο Εμπορίου να βοηθήσει τον κινεζικό όμιλο τηλεπικοινωνιών ΖΤΕ, ο οποίος καταρρέει μετά την επιβολή αμερικανικών κυρώσεων, πριν από έναν μήνα. Τη βοήθεια φέρεται να έχει ζητήσει ο ίδιος ο Κινέζος Πρόεδρος, σύμφωνα με τους Financial Times.

Η αλλαγή στάσης ανακοινώθηκε μέσω twitter και έρχεται παρά την απόφαση για απαγόρευση πρόσβασης της κινεζικής εταιρείας στην αμερικανική αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v