Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέες πιέσεις στον τραπεζικό δείκτη του Μιλάνου

Οι τράπεζες ηγούνται της πτώσης, με βαριές απώλειες 2,3%. Επεκτείνει τις απώλειες του ο ΜΙΒ (-1,1%) μετά την ανακοίνωση του κυβερνητικού προγράμματος. Στο πιο υψηλό σημείο από τον Οκτώβριο του 2017 η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου.

Στο προσκήνιο σήμερα το κυβερνητικό πρόγραμμα Πέντε Αστέρων και Λίγκας στην Ιταλία, το οποίο ανακοίνωσε στη σελίδα του στο Facebook ο Ντι Μάιο.

Σε αυτό δεν περιλαμβάνεται αίτημα για εξαίρεση του χρέους του QE από τους υπολογισμούς του χρέους, όπως επίσης δεν περιλαμβάνεται σχέδιο για έξοδο από το ευρώ ή διενέργεια δημοψηφίσματος, ούτε και αίτημα προς την ΕΚΤ για ακύρωση χρέους.

Το χρηματιστήριο στο Μιλάνο επεκτείνει τις απώλειες του και φτάνει στο -1,1%, σε χαμηλό ενός μήνα. Ο ΜΙΒ είχε ξεκινήσει συνεδρίαση με κέρδη (+0,4%). 

Οι τράπεζες ηγούνται της πτώσης, μετά τα δημοσιεύματα και τις λεπτομέρειες του κυβερνητικού σχεδίου, που περιλαμβάνει σύσφιξη των τρόπων με τους οποίους οι τράπεζες θα μπορούν να ανακτήσουν το χρέος τους από τους μικροδανειολήπτες.

Ο τραπεζικός δείκτης είναι στο χαμηλότερο σημείο από τις 4 Απριλίου, με βαριές απώλειες 2,3%. Η Unicredit υποχωρεί 1,8%, η UBI Banca «βουτάει» 3,9% και η Banco BPM κατά 2,3%.

Την ίδια ώρα η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου ενισχύεται και διαμορφώνεται στο 2,194%, σε πορεία για τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από το Νοέμβριο του 2016 και στο πιο υψηλό σημείο από τον Οκτώβριο του 2017.

Στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές, στο Παρίσι ο CAC 40 κινείται 0,3% χαμηλότερα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 επίσης κατά 0,2%, στη Φρανκφούρτη ο DAX αρνητικά κατά 0,1%, ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη χάνει 0,2%, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημειώνει αρνητική κίνηση κατά 0,2%.

Σταθεροποιητική εικόνα νωρίτερα στα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να τηρούν επιφυλακτική στάση σε ότι αφορά την εξέλιξη των εμπορικών διαπραγματεύσεων ΗΠΑ-Κίνας, ενώ το δολάριο κινείται κοντά σε υψηλό πέντε μηνών.

Οι επενδυτές παρακολουθούν την αγορά ομολόγων, αφότου η απόδοση του 10ετούς Treasury «χτύπησε» ακόμη ένα ρεκόρ επταετίας την Πέμπτη, φτάνοντας στο 3,128%.

Επιστρέφοντας στην Ευρώπη, το μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Έβαλντ Νοβότνι, σημείωσε την Πέμπτη ότι η Τράπεζα δεν πρέπει να περιμένει πάρα πολύ πριν προχωρήσει στην ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής.

Στο μέτωπο των κερδών, μόνο η AstraZeneca δημοσιεύει στοιχεία σήμερα. Στο μέτωπο των δεδομένων, οι τιμές των βιομηχανικών προϊόντων στην Γερμανία ενισχύθηκαν με αναπάντεχα γρήγορο ρυθμό τον Απρίλιο, υποδηλώνοντας ότι οι απώλειες στην έναρξη της χρονιάς απομακρύνονται.

Ο δείκτης σημείωσε ανοδική κίνηση κατά 2% τον Απρίλιο σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, ενώ οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για κέρδη 1,8% και ενώ τον Μάρτιο είχε διαμορφωθεί στο 1,9%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v