Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρνητικό γύρισμα στις ευρωπαϊκές αγορές

Η τοποθέτηση ευρωσκεπτικιστών σε θέσεις-κλειδιά στο ιταλικό κοινοβούλιο προβληματίζει τους επενδυτές και αλλάζει το κλίμα. Υποχωρεί 1,15% το Μιλάνο. Η αγορά επικεντρώνεται και στη συνάντηση των μεγάλων πετρελαιοπαραγωγών χωρών στην Αυστρία.

Χαμηλότερα κινούνται τις μεσημεριανές ώρες τα πιο βασικά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, παρά το θετικό άνοιγμα των πρωινών συνεδριάσεων, εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων στην αγορά πετρελαίου και ενόψει συνεδρίασης του ΟΠΕΚ που θα μπορούσε να αυξήσει τον εφοδιασμό του αργού.

Η τοποθέτηση ευρωσκεπικιστών βουλευτών από την ακροδεξιά Λίγκα του Βορρά στην Ιταλία σε δύο βασικές κοινοβουλευτικές επιτροπές που διαχειρίζονται θέματα οικονομικής πολιτικής, δίνει νέο πλήγμα στα ιταλικά ενεργητικά.

Ο Alberto Bagnai, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Pescara, εκλέχθηκε Πρόεδρος της οικονομικής επιτροπής στη Γερουσία, ενώ ο Claudio Borghi, κορυφαίος οικονομικός σύμβουλος του Ματέο Σαλβίνι, του ηγέτη της Λίγκας, επιλέχθηκε για πρόεδρος της επιτροπής Προϋπολογισμού στην Κάτω Βουλή του κοινοβουλίου. Στο Μιλάνο ο ΜΙΒ υποχωρεί 1,15%.

Το ενδιαφέρον της αγοράς είναι κυρίως επικεντρωμένο και στη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας των μεγαλύτερων πετρελαιοπαραγωγών χωρών. Τα μέλη του ΟΠΕΚ φάνηκαν να έρχονται πιο κοντά σε μία συμφωνία για την παραγωγή χθες, αν και η τελική απόφαση θα ανακοινωθεί αύριο. Υπενθυμίζεται ότι οι υπουργοί του Οργανισμού και της Ρωσίας αποφασίζουν αν θα σταματήσουν τους περιορισμούς της παραγωγής που είχαν επιβληθεί το 2017, με στόχο την ενίσχυση των τιμών.

Υπό αυτό το κλίμα:

* στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται οριακά

* στο Παρίσι ο CAC χάνει 0,3%, 

* στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί 0,9% 

* στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ επίσης 0,8%

* ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 υποχωρεί 0,3%.

Την ίδια ώρα, η απουσία νέων εμπορικών απειλών από τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ κάνει τους επενδυτές ελαφρώς πιο αισιόδοξους για δυνητική ολοκλήρωση της διαμάχης με την Κίνα. Ισως αποφευχθεί, όπως σημειώνουν, η κορύφωση του εμπορικού πολέμου.

Επιστρέφοντας στην Ευρώπη, η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒΟΕ) αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια σήμερα, αν και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα μπορούσαν να προετοιμάσουν το έδαφος για αύξηση επιτοκίων τον Αύγουστο.

Στο μέτωπο των δεδομένων, θα δημοσιευθούν το απόγευμα προκαταρκτικά στοιχεία καταναλωτικής εμπιστοσύνης από την ευρωζώνη, για τον Ιούνιο.

Μικτή εικόνα στα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια, με την προσοχή των επενδυτών να παραμένει στραμμένη στις σινοαμερικανικές εμπορικές σχέσεις, με τη φημολογία πως η κεντρική τράπεζα της Κίνας θα λάβει μέτρα για την τόνωση της οικονομίας της χώρας να καθησυχάζει κάπως τις αγορές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v