Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση στις ευρωαγορές με το βλέμμα σε αργό και macro

Σε αρνητικό έδαφος έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ανακάμπτει η τιμή του πετρελαίου. Επιβραδύνθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη. Ενισχύεται το ευρώ.

Πτώση στις ευρωαγορές με το βλέμμα σε αργό και macro

Πιέσεις ασκήθηκαν στις ευρωαγορές με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στις διακυμάνσεις της τιμής του πετρελαίου, στα μακροοικονομικά στοιχεία της Ευρωζώνης και στις πολιτικές εξελίξεις της Συνόδου Κορυφής.

Ειδικότερα, το πετρέλαιο σημειώνει άνοδο 0,8% στα 43,10 δολάρια ανά βαρέλι.

Σημειώνεται ότι παρά τη σημερινή άνοδο, το αργό καταγράφει τη χειρότερη εξαμηνιαία επίδοση από το 1997 καθώς από τις αρχές Ιανουαρίου η τιμή έχει υποχωρήσει σχεδόν 20%.

Στο πολιτικό μέτωπο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες τη δεύτερη μέρα της Συνόδου Κορυφής συζήτησαν για την τρομοκρατία, το Brexit και την παγκοσμιοποίηση.

Χθες η πρωθυπουργός της Βρετανίας αναφέρθηκε σε μια «δίκαιη συμφωνία» για τους Ευρωπαίους πολίτες που ζουν στη Βρετανία, ανακοινώνοντας πως δεν θέλει να χωρίσει οικογένειες ή ανθρώπους που έπρεπε να φύγουν λόγω του Brexit.

Από πλευράς μακροοικονομικών στοιχείων, με επιβράδυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας τελείωσε το δεύτερο τρίμηνο στην Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του IHS Markit, ο Σύνθετος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) μειώθηκε τον Ιούνιο στις 55,7 μονάδες από 56,8 μονάδες τον Απρίλιο και τον Μάιο. Οι αναλυτές ανέμεναν τον δείκτη να διαμορφωθεί στις 56,6 μονάδες.

Στις χρηματιστηριακές αγορές, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,23% στις 387 μονάδες. Στην εβδομάδα ο δείκτης κινήθηκε χαμηλότερα μόλις 0,2%.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,2% στις 7.424 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε χαμηλότερα 0,47% στις 12.733 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,3% στις 5.266 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε πτώση 0,74% στις 10.630 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με απώλειες 0,46% στις 20.833 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού ενισχύεται 0,6% στα 1.257 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ ενισχύεται 0,3% σε σχέση με το δολάριο στο 1,1197 από 1,1153 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v