Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε χαμηλό έτους το ευρώ αγγίζοντας τα $1,312

Τα απογοητευτικά οικονομικά μεγέθη της ευρωζώνης δίνουν τροφή για νέες κινήσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη συνεδρίαση της Πέμπτης.

Στο χαμηλότερο επίπεδο έτους υποχωρεί το ενιαίο νόμισμα έναντι του δολαρίου καθώς τα τελευταία στοιχεία για την οικονομία της ζώνης δεν είναι ενθαρρυντικά, ενώ η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που συνεδριάζει την Πέμπτη. Συγκεκριμένα, το ευρώ υποχωρεί στα 1,3136 δολ., ενώ νωρίτερα άγγιξε τα 1,3119 δολ, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τις 6 Σεπτεμβρίου του 2013.

Σημειώνεται επίσης, πως το ενιαίο νόμισμα κινείται πτωτικά κατά τις τελευταίες 7 εβδομάδες. Πρόκειται για τη μακροβιότερη πτωτική πορεία του ευρώ από το Δεκέμβριο του 1999. Σύμφωνα δε με το Bloomberg, τα hedge funds και άλλοι κερδοσκοπικοί οργανισμοί έχουν αυξήσει τις θέσεις υπέρ της περαιτέρω υποχώρησης του ευρώ στο υψηλότερο επίπεδο δύο ετών.

Τα τελευταία στοιχεία – εκ των οποίων η συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο, αλλά και η υποχώρηση των δεικτών ΡΜΙ– δίνουν τροφή στα σενάρια για ανακοίνωση νέων μέτρων στήριξης της οικονομίας από τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι. Η συνεδρίαση της ΕΚΤ έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη και ήδη έχει λάβει διαστάσεις η κόντρα μεταξύ του κ. Ντράγκι και της γερμανικής κυβέρνησης για την πολιτική της λιτότητας.

Αρκετοί οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να ανακοινώσει η ΕΚΤ πρόγραμμα αγοράς ομολόγων – ποσοτική χαλάρωση-. «Θα μπορούσε ωστόσο να προσφέρει μία σχετική ανακοίνωση που να δείχνει προς την κατεύθυνση νέων μέτρων» σχολιάζουν οι Financial Times. «Οι πιέσεις προς την ΕΚΤ εντείνονται» εξηγεί και ο  Gary Yau της Crédit Agricole. «Οι ανησυχίες του κ. Ντράγκι για την υποχώρηση των μακροπρόθεσμων προσδοκιών για τον πληθωρισμό, μπορεί να οδηγήσουν το συμβούλιο νομισματικής πολιτικής σε ανάληψη προληπτικής δράσης»

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v