Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου λόγω παραγωγής ΟΠΕΚ

Το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,97% στα 46,01 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει πτώση 0,76% στα 48,35 δολάρια. Ενισχύεται ο χρυσός εν αναμονή αύξησης επιτοκίων από τη Fed και ενδείξεις για το πώς θα κινηθεί το 2017.

Πτωτικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, αφότου στοιχεία κατέδειξαν αύξηση στα αμερικανικά αποθέματα και ο ΟΠΕΚ γνωστοποίησε άνοδο στην παραγωγή του παρά τη δέσμευση για μείωση της προσφοράς.

Το αμερικανικό αργό υποχωρεί κατά 0,97% στα 46,01 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει πτώση της τάξης του 0,76% και διαπραγματεύεται στα 48,35 δολάρια.

Ο ΟΠΕΚ ενημέρωσε με τη μηνιαία έκθεσή του για την αγορά, πως η παραγωγή του καρτέλ αυξήθηκε κατά 336.000 βαρέλια την ημέρα τον Μάιο, σε 32,14 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Παράλληλα, τα παγκόσμια αποθέματα παραμένουν κοντά σε ιστορικά υψηλά σε κάποιες περιοχές του κόσμου, την ίδια ώρα που χώρες εκτός της συμφωνίας του ΟΠΕΚ αυξάνουν την παραγωγή.

«Η προοπτική για το πετρέλαιο εξαρτάται από την αποτελεσματικότητα των μειώσεων του ΟΠΕΚ σε συσχέτιση με τις αυξήσεις στην προσφορά σχιστολιθικού πετρελαίου από τις ΗΠΑ», τόνισε ο William O'Loughlin, αναλυτής στην αυστραλιανή Rivkin Securities.

Στοιχεία του American Petroleum Institute κατέδειξαν την Τρίτη πως τα αμερικανικά αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 2,8 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα μέχρι τις 9 Ιουνίου, σε 511,4 εκατ., έναντι προσδοκιών για πτώση 2,7 εκατ. βαρελιών.

Στο μεταξύ, με την προσφορά να είναι άφθονη, ισχυρή ζήτηση χρειάζεται για να στηρίξει την αγορά. Ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις επιβράδυνσης: η παγκόσμια ζήτηση για ενέργεια αυξήθηκε κατά 1% το 2016, διατηρώντας παρόμοιο ρυθμό με τα δύο προηγούμενα χρόνια, αλλά πολύ κάτω του 10ετούς μέσου όρου για 1,8%, τόνισε η BP την Τρίτη.

Ταυτόχρονα η οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα, βασικός δείκτης για την αύξηση στην παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου εδώ και πολλά χρόνια, πλέον επιβραδύνεται.

«Η κινεζική ζήτηση είναι αργή (…) επομένως έχουμε συσσώρευση αργού στην Ασία, όπου η ζήτηση φαίνεται να έχει επιβραδυνθεί προς το παρόν», επιβεβαίωσε ο Oystein Berentsen, επικεφαλής στη Strong Petroleum.

Ανοδικά κινείται ο χρυσός, με την αγορά να εστιάζει στην έκβαση της διμερούς συνεδρίασης της Fed σήμερα και αύριο. Η κεντρική τράπεζα αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια και να προσφέρει ενδείξεις για τη νομισματική πολιτική που θα υιοθετήσει κατά το υπόλοιπο του έτους.

Το κίτρινο μέταλλο ενισχύεται 0,12% στα 1.270,10 δολάρια.

Το ασήμι καταγράφει ακόμη μεγαλύτερη άνοδο 1,09% και διαπραγματεύεται στα 16,95 δολάρια η ουγγιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v